Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2016-03-10">10 mars 2016</time>

Falsk insamlare till hörselskadade stal 1000 kronor från kvinna

Under onsdagen blev en kvinna i 70-årsåldern bestulen på närmare 1000 kronor av en falsk insamlare som påstod sig samla in pengar till hörselskadade. Händelsen är polisanmäld. HRF uppmanar alla som stöter på insamlingar för döva och hörselskadade på allmän plats, att kontakta polisen!

Exempel på lista som används av de falska insamlarna.
Exempel på lista som används av de falska insamlarna.

I går blev en kvinna i 70-årsåldern uppsökt av en kvinna, på Centralsjukhuset i Karlstad. Kvinnan sade att hon samlade in pengar till hörselskadade. När den 70-åriga kvinnan öppnade sin plånbok för att skänka pengar stal kvinnan närmare 1 000 kronor.

– Jag tog upp plånboken och tog en hundring ur sedelfacket. Då var hon snabbt där och stoppade ner handen och ryckte åt sig sedlar. Jag blev chockad och hann inte reagera, berättar kvinnan.

Nu är händelsen polisanmäld. Sedan ett par år tillbaka har det varit problem med falska insamlare runt om i landet. De påstår ibland att de företräder organisationer för döva och hörselskadade. Bedragarna tillhör större ligor, enligt polisen och flera har arresterats.

Har inte med HRF att göra

HRF bedriver seriös insamlingsverksamhet via telefon och brev – aldrig ute på gatan! HRF har anställd personal som följer högt ställda etiska krav när de ringer upp givare (privatpersoner och företag) och frågar om de vill stödja HRFs arbete. Gåvor till HRF går direkt till vårt 90-konto och verksamheten granskas av Svensk insamlingskontroll. Samma sak gäller för Sveriges Dövas Riksförbund (SDR).

Kontakta polisen!

De falska insamlarna lurar inte bara enskilda som vill stödja en god sak. De skadar också hörsel- och dövorganisationernas viktiga arbete. HRF uppmanar därför alla som stöter på insamlingar för döva och hörselskadade på allmän plats att kontakta polisen.

Stöd HRF

Vill du stödja HRF? Läs mer om olika sätt att ge en gåva via vår seriösa insamlingsverksamhet: www.hrf.se/var-insamling


Länk

Skulle skänka – blev bestulen (nwt.se 2016-03-09)

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.