Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2016-03-10">10 mars 2016</time>

Falsk insamlare till hörselskadade stal 1000 kronor från kvinna

Under onsdagen blev en kvinna i 70-årsåldern bestulen på närmare 1000 kronor av en falsk insamlare som påstod sig samla in pengar till hörselskadade. Händelsen är polisanmäld. HRF uppmanar alla som stöter på insamlingar för döva och hörselskadade på allmän plats, att kontakta polisen!

Exempel på lista som används av de falska insamlarna.
Exempel på lista som används av de falska insamlarna.

I går blev en kvinna i 70-årsåldern uppsökt av en kvinna, på Centralsjukhuset i Karlstad. Kvinnan sade att hon samlade in pengar till hörselskadade. När den 70-åriga kvinnan öppnade sin plånbok för att skänka pengar stal kvinnan närmare 1 000 kronor.

– Jag tog upp plånboken och tog en hundring ur sedelfacket. Då var hon snabbt där och stoppade ner handen och ryckte åt sig sedlar. Jag blev chockad och hann inte reagera, berättar kvinnan.

Nu är händelsen polisanmäld. Sedan ett par år tillbaka har det varit problem med falska insamlare runt om i landet. De påstår ibland att de företräder organisationer för döva och hörselskadade. Bedragarna tillhör större ligor, enligt polisen och flera har arresterats.

Har inte med HRF att göra

HRF bedriver seriös insamlingsverksamhet via telefon och brev – aldrig ute på gatan! HRF har anställd personal som följer högt ställda etiska krav när de ringer upp givare (privatpersoner och företag) och frågar om de vill stödja HRFs arbete. Gåvor till HRF går direkt till vårt 90-konto och verksamheten granskas av Svensk insamlingskontroll. Samma sak gäller för Sveriges Dövas Riksförbund (SDR).

Kontakta polisen!

De falska insamlarna lurar inte bara enskilda som vill stödja en god sak. De skadar också hörsel- och dövorganisationernas viktiga arbete. HRF uppmanar därför alla som stöter på insamlingar för döva och hörselskadade på allmän plats att kontakta polisen.

Stöd HRF

Vill du stödja HRF? Läs mer om olika sätt att ge en gåva via vår seriösa insamlingsverksamhet: www.hrf.se/var-insamling


Länk

Skulle skänka – blev bestulen (nwt.se 2016-03-09)

Relaterade nyheter

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.