Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2019-05-21">21 maj 2019</time>

En miljon kronor till hörselforskning om barn

Två leende hörselskadade flickor med ljust hår.
Tvillingarna Emma och Elsa Alftin i Bergvik, Söderhamn. Två av Sveriges drygt 10 000 hörselskadade barn. Foto: Peter Engström

Även i år satsar Hörselforskningsfonden stort på forskning om hörselskadade barn. Det beslutade fondens styrelse på tisdagen. Av de 2,5 miljoner kronor som fonden fördelar i år öronmärks 1 miljon kronor till forskningsprojekt med barnen i fokus.

Hörselforskningsfonden avsätter totalt 2,5 miljoner kronor för utdelning till olika forskningsprojekt i höst. Det är lika mycket som 2018. Och precis som förra året gör fonden en särskild satsning på forskning som rör hörselskadade barn.

Forskning för barnen

I år går 1 miljon kronor till forskning som har betydelse för hörselskadade barn, under förutsättning att det kommer in ansökningar som fondens styrelse bedömer vara av tillräckligt hög kvalitet.

Det finns inget maxbelopp som ett enskilt projekt kan få beviljat. Om det bara kommer in en eller två ansökningar som är riktigt bra kan de få dela på hela miljonen.

1,5 miljoner till övrig hörselforskning

Utöver miljonsatsningen på hörselskadade barn delar Hörselforskningsfonden ut 1,5 miljoner kronor till hörselforskning i bred bemärkelse.

Ansökningarna kan gälla beteendevetenskaplig, ­medicinsk och teknisk forskning, så länge projekten handlar om hörsel, ­hörselskador och ­hörselskadades ­situation. Maxbeloppet som ett projekt kan få beviljat har höjts till 300 000 kronor.

Ledande forskare beslutar

I dagarna går Hörselforskningsfonden ut och bjuder in forskare att söka ­anslag inför höstens utdelning. Ansökningar ska vara inne senast den 1 oktober och beslut om vem som får anslag beslutas av fondens styrelse i november.

I fondens styrelse ingår ledande forskare inom hörselområdet, tillsammans med representanter från HRF, vilket säkerställer att prioriteringar görs på goda grunder och att de medel som HRF samlar in fördelas på det sätt som gör bäst nytta.

Läs mer om Hörselforskningsfonden och ansökningsförfarandet här

Stöd hörselforskningen

HRF instiftade Hörselforskningsfonden 1989, för att skapa bättre möjligheter för hörselforskningen. En del av de medel HRF samlar in går till denna fond, en del går till HRFs intressepolitiska arbete, rådgivningstjänsten Hörsellinjen med mera. HRF har ett 90-konto, vilket innebär att verksamheten kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll.

Den som vill stödja hörselforskningen kan enkelt ge en gåva via webben eller Swisha till 900 07 38. Det går också bra att göra en inbetalning på plusgiro 90 03 14–6. Vill du öronmärka pengarna till forskning anger du det vid inbetalningen.

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.