Kategori: Pressmeddelande
Datum: <time datetime="2022-10-09">9 oktober 2022</time>

Digitalt hörseltest ska få fler att söka livsviktig hörselvård

Testa hörseln regelbundet. Det uppmanar Hörselskadades Riksförbund (HRF), som i dag inleder Hörselveckan med att nylansera ett kostnadsfritt självtest på webben.
– Tidig upptäckt och tidig hörselvård är ett effektivt sätt att undvika många hälsoproblem. Det kan till och med ge dig ett längre liv, säger Elina Mäki-Torkko, överläkare och professor i medicinsk audiologi.

Över 1,5 miljoner svenskar har en påtaglig hörselnedsättning. Men uppskattningsvis en av tre har inte sökt hjälp eller ens testat sin hörsel. Och det innebär en allvarlig hälsorisk.

– Påfrestningen av att inte höra ordentligt medför ofta stress, huvudvärk, kroppsvärk, tinnitusproblem, ständig trötthet och utmattning. Forskningen visar också ett tydligt samband mellan obehandlad hörselnedsättning och demens, säger Elina Mäki-Torkko, som är verksam vid Örebro universitet och på audiologiska kliniken, Örebro universitetssjukhus.

Snabbt, precist och effektivt test

Nu nylanserar HRF därför online-testet Hörseltestaren. Sådana tal-i-brus-test på webben är snabba, precisa och kostnadseffektiva – och en viktig del av arbetet för att förebygga ohälsa, enligt Världshälsoorganisationen WHO i World Report on Hearing.

Stora konsekvenser i alla åldrar

– Det är hög tid att sluta se hörselnedsättning som en bagatell. Det är det inte. Hörselproblem får stora konsekvenser för människor i alla åldrar. Tidig hörselvård är livsviktigt, säger Mattias Lundekvam.
– Så har du problem med huvudvärk och tinnitus: Kolla hörseln! Det tar bara ett par minuter och kan bli ett första steg mot ett bättre liv.

Vetenskapligt validerat självtest

Hörseltestaren är ett vetenskapligt validerat självtest, utvecklat av Forskningsinstitutet Hörselbron för Hörselskadades Riksförbund (HRF). I testet gäller det att urskilja olika ord som sägs i brus. Resultatet ger en indikation på om du hör normalt eller om du behöver boka tid för hörselundersökning hos hörselvården.

Hörselveckan 10-16 oktober

Hörselveckan, den 10–16 oktober, är en vecka då HRF uppmanar allmänheten i hela landet att testa sin hörsel och ta tag i sin hörselhälsa. För kontaktpersoner i HRFs föreningar och distrikt, se: www.hrf.se/lokalt

För mer information och tips på intervjupersoner:
Ingvild Falkenhaug, kommunikationschef, tel: 070-536 22 43, e-post: ingvild.falkenhaug@hrf.se

Relaterade nyheter

 • Hörselskadades kulturpris till Nina Walloschke
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2024-06-05">5 juni 2024</time>

  Hörselskadades kulturpris till Nina Walloschke

  Musiketerapeuten och kyrkomusikern Nina Walloscke från Luleå fick på onsdagen ta emot Jan-Peter Strömgrens Kulturpris 2024– ett pris till hörselskadade som berikar svenskt kulturliv.

 • Inspiratörspris för kamp mot hörselcheckar i Stockholm
  Två leende kvinnor med blombukett och diplom.
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2024-06-02">2 juni 2024</time>

  Inspiratörspris för kamp mot hörselcheckar i Stockholm

  På söndagen prisades Hörselskadades Riksförbunds distrikt i Stockholms län, som efter tio års kamp lyckats stoppa de hårt kritiserade hörselcheckarna i regionen.
  – Imponerande, sa förbundsordförande Ulf Olsson, när han hyllade Årets HRF-inspiratörer 2024.

 • I dag går starten för Vad sa-loppet – i hela landet
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2024-05-06">6 maj 2024</time>

  I dag går starten för Vad sa-loppet – i hela landet

  I dag går starten för ”Vad sa-loppet” – en kampanj till stöd för landets 1,5 miljoner hörselskadade. Från Luleå och Piteå i norr till Lund och Ystad i söder kommer barn, företag och pensionärer springa,...