Kategori: Pressmeddelande
Datum: <time datetime="2022-10-09">9 oktober 2022</time>

Digitalt hörseltest ska få fler att söka livsviktig hörselvård

Testa hörseln regelbundet. Det uppmanar Hörselskadades Riksförbund (HRF), som i dag inleder Hörselveckan med att nylansera ett kostnadsfritt självtest på webben.
– Tidig upptäckt och tidig hörselvård är ett effektivt sätt att undvika många hälsoproblem. Det kan till och med ge dig ett längre liv, säger Elina Mäki-Torkko, överläkare och professor i medicinsk audiologi.

Över 1,5 miljoner svenskar har en påtaglig hörselnedsättning. Men uppskattningsvis en av tre har inte sökt hjälp eller ens testat sin hörsel. Och det innebär en allvarlig hälsorisk.

– Påfrestningen av att inte höra ordentligt medför ofta stress, huvudvärk, kroppsvärk, tinnitusproblem, ständig trötthet och utmattning. Forskningen visar också ett tydligt samband mellan obehandlad hörselnedsättning och demens, säger Elina Mäki-Torkko, som är verksam vid Örebro universitet och på audiologiska kliniken, Örebro universitetssjukhus.

Snabbt, precist och effektivt test

Nu nylanserar HRF därför online-testet Hörseltestaren. Sådana tal-i-brus-test på webben är snabba, precisa och kostnadseffektiva – och en viktig del av arbetet för att förebygga ohälsa, enligt Världshälsoorganisationen WHO i World Report on Hearing.

Stora konsekvenser i alla åldrar

– Det är hög tid att sluta se hörselnedsättning som en bagatell. Det är det inte. Hörselproblem får stora konsekvenser för människor i alla åldrar. Tidig hörselvård är livsviktigt, säger Mattias Lundekvam.
– Så har du problem med huvudvärk och tinnitus: Kolla hörseln! Det tar bara ett par minuter och kan bli ett första steg mot ett bättre liv.

Vetenskapligt validerat självtest

Hörseltestaren är ett vetenskapligt validerat självtest, utvecklat av Forskningsinstitutet Hörselbron för Hörselskadades Riksförbund (HRF). I testet gäller det att urskilja olika ord som sägs i brus. Resultatet ger en indikation på om du hör normalt eller om du behöver boka tid för hörselundersökning hos hörselvården.

Hörselveckan 10-16 oktober

Hörselveckan, den 10–16 oktober, är en vecka då HRF uppmanar allmänheten i hela landet att testa sin hörsel och ta tag i sin hörselhälsa. För kontaktpersoner i HRFs föreningar och distrikt, se: www.hrf.se/lokalt

För mer information och tips på intervjupersoner:
Ingvild Falkenhaug, kommunikationschef, tel: 070-536 22 43, e-post: ingvild.falkenhaug@hrf.se

Relaterade nyheter

 • Region Uppsala kan införa kritiserat vårdsystem – vill ge hörapparatföretag ”extra förtjänst”
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-12-20">20 december 2023</time>

  Region Uppsala kan införa kritiserat vårdsystem – vill ge hörapparatföretag ”extra förtjänst”

  Region Uppsala kan vara på väg att införa hörselcheckar. I morgon, torsdag, tas beslut om ett hårt kritiserat vårdsystem som Region Stockholm nyligen beslutade att skrota.
  – Det här är chockerande. Regionen föreslås gynna hörapparatföretag på patienternas bekostnad, säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF).

 • Ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-12-19">19 december 2023</time>

  Ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund

  Vid årsskiftet blir Ulf Olsson ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF). Han ersätter Mattias Lundekvam, som avgår för att istället tillträda som ny generalsekreterare den 1 januari.