Kategori: Pressmeddelande
Datum: <time datetime="2022-10-09">9 oktober 2022</time>

Digitalt hörseltest ska få fler att söka livsviktig hörselvård

Testa hörseln regelbundet. Det uppmanar Hörselskadades Riksförbund (HRF), som i dag inleder Hörselveckan med att nylansera ett kostnadsfritt självtest på webben.
– Tidig upptäckt och tidig hörselvård är ett effektivt sätt att undvika många hälsoproblem. Det kan till och med ge dig ett längre liv, säger Elina Mäki-Torkko, överläkare och professor i medicinsk audiologi.

Över 1,5 miljoner svenskar har en påtaglig hörselnedsättning. Men uppskattningsvis en av tre har inte sökt hjälp eller ens testat sin hörsel. Och det innebär en allvarlig hälsorisk.

– Påfrestningen av att inte höra ordentligt medför ofta stress, huvudvärk, kroppsvärk, tinnitusproblem, ständig trötthet och utmattning. Forskningen visar också ett tydligt samband mellan obehandlad hörselnedsättning och demens, säger Elina Mäki-Torkko, som är verksam vid Örebro universitet och på audiologiska kliniken, Örebro universitetssjukhus.

Snabbt, precist och effektivt test

Nu nylanserar HRF därför online-testet Hörseltestaren. Sådana tal-i-brus-test på webben är snabba, precisa och kostnadseffektiva – och en viktig del av arbetet för att förebygga ohälsa, enligt Världshälsoorganisationen WHO i World Report on Hearing.

Stora konsekvenser i alla åldrar

– Det är hög tid att sluta se hörselnedsättning som en bagatell. Det är det inte. Hörselproblem får stora konsekvenser för människor i alla åldrar. Tidig hörselvård är livsviktigt, säger Mattias Lundekvam.
– Så har du problem med huvudvärk och tinnitus: Kolla hörseln! Det tar bara ett par minuter och kan bli ett första steg mot ett bättre liv.

Vetenskapligt validerat självtest

Hörseltestaren är ett vetenskapligt validerat självtest, utvecklat av Forskningsinstitutet Hörselbron för Hörselskadades Riksförbund (HRF). I testet gäller det att urskilja olika ord som sägs i brus. Resultatet ger en indikation på om du hör normalt eller om du behöver boka tid för hörselundersökning hos hörselvården.

Hörselveckan 10-16 oktober

Hörselveckan, den 10–16 oktober, är en vecka då HRF uppmanar allmänheten i hela landet att testa sin hörsel och ta tag i sin hörselhälsa. För kontaktpersoner i HRFs föreningar och distrikt, se: www.hrf.se/lokalt

För mer information och tips på intervjupersoner:
Ingvild Falkenhaug, kommunikationschef, tel: 070-536 22 43, e-post: ingvild.falkenhaug@hrf.se

Relaterade nyheter

 • Borlängeföreningen prisades som ”Årets HRF-inspiratörer”
  Ett 10-tal personer jublar med händerna i vädret.
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-05-14">14 maj 2023</time>

  Borlängeföreningen prisades som ”Årets HRF-inspiratörer”

  På söndagen fick Hörselskadades förening i Borlänge ta emot pris som Årets HRF-inspiratörer 2023. De belönas med 10 000 kronor, för sin förmåga att "samla, stärka och synliggöra" hörselskadade i Borlänge.

 • I dag startar ”Vad sa-loppet” – för att stärka Sveriges hörselskadade
  Grupp personer i blåa tröjor med Vad sa-loppet-logotyp springer leende mot kameran.
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-05-10">10 maj 2023</time>

  I dag startar ”Vad sa-loppet” – för att stärka Sveriges hörselskadade

  I dag startar Vad sa-loppet – ett ”roligt lopp på fullt allvar”, som pågår den 10-31 maj, till förmån för Sveriges hörselskadade. Med motion, hörseltips och lite humor vill Hörselskadades Riksförbund (HRF) sätta ljuset på...

 • Lunds universitet riskerar att förvärra akut audionombrist
  Kvinna med mörkt hår och blå tröja får en hörapparat placerad bakom örat av person med vit rock.
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-02-06">6 februari 2023</time>

  Lunds universitet riskerar att förvärra akut audionombrist

  Det råder skriande brist på audionomer i Sverige. Trots det kan Lunds universitet i morgon, tisdag, besluta att pausa intagningen till audionomutbildningen.
  "Det skulle förvärra audionombristen. Och det vore förödande för 1,5 miljoner hörselskadade", varnar Mattias Lundekvam, HRFs förbundsordförande.