Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-05-31">31 maj 2017</time>

DEBATT: ”Satsa på riktig valfrihet för hörselskadade”

”Det är hög tid för en riktig valfrihetsreform inom hörselvården.” Det skriver Hörselskadades Riksförbund (HRF) på Dagens Samhälles debattsida, sedan Hjälpmedelsutredningen på onsdagen riktat hård kritik mot så kallat ”Fritt val av hjälpmedel” i sitt betänkande till regeringen. Både HRF och utredaren underkänner ”Fritt val” vill istället se en satsning på breda, offentliga hörapparatupphandlingar.

På onsdagen lämnade Hjälpmedelsutredningen sitt betänkande till regeringen och ger där vårdsystemet ”Fritt val av hjälpmedel” underkänt, på punkt efter punkt. Med anledning av detta skriver HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam på Dagens Samhälles debattsida tillsammans med Jonas Sahlberg, distriktsordförande för Hörselskadades distrikt i Stockholms län, och Mikael Larsson, distriktsordförande i Skåne.

De uppmanar landsting/region att ”riva hörselcheckarna” och skriver bland annat att ”Vägen framåt är […] upphandling av breda hörapparatsortiment, anser Hjälpmedelsutredningen. Det skulle öka patienternas delaktighet och ge tillgång till vård på lika villkor. Och det är en slutsats vi i HRF ställer oss helhjärtat bakom”.

Länkar

Läs hela HRFs debattartikel: ”Satsa på riktig valfrihet för hörselskadade” (Dagens Samhälle 2017-05-31)

Hjälpmedelsutredningens betänkande: ”På lika villkor! Delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjningen” (SOU 2017:43)

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.