Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-05-31">31 maj 2017</time>

DEBATT: ”Satsa på riktig valfrihet för hörselskadade”

”Det är hög tid för en riktig valfrihetsreform inom hörselvården.” Det skriver Hörselskadades Riksförbund (HRF) på Dagens Samhälles debattsida, sedan Hjälpmedelsutredningen på onsdagen riktat hård kritik mot så kallat ”Fritt val av hjälpmedel” i sitt betänkande till regeringen. Både HRF och utredaren underkänner ”Fritt val” vill istället se en satsning på breda, offentliga hörapparatupphandlingar.

På onsdagen lämnade Hjälpmedelsutredningen sitt betänkande till regeringen och ger där vårdsystemet ”Fritt val av hjälpmedel” underkänt, på punkt efter punkt. Med anledning av detta skriver HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam på Dagens Samhälles debattsida tillsammans med Jonas Sahlberg, distriktsordförande för Hörselskadades distrikt i Stockholms län, och Mikael Larsson, distriktsordförande i Skåne.

De uppmanar landsting/region att ”riva hörselcheckarna” och skriver bland annat att ”Vägen framåt är […] upphandling av breda hörapparatsortiment, anser Hjälpmedelsutredningen. Det skulle öka patienternas delaktighet och ge tillgång till vård på lika villkor. Och det är en slutsats vi i HRF ställer oss helhjärtat bakom”.

Länkar

Läs hela HRFs debattartikel: ”Satsa på riktig valfrihet för hörselskadade” (Dagens Samhälle 2017-05-31)

Hjälpmedelsutredningens betänkande: ”På lika villkor! Delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjningen” (SOU 2017:43)

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.