Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-05-31">31 maj 2017</time>

DEBATT: ”Satsa på riktig valfrihet för hörselskadade”

”Det är hög tid för en riktig valfrihetsreform inom hörselvården.” Det skriver Hörselskadades Riksförbund (HRF) på Dagens Samhälles debattsida, sedan Hjälpmedelsutredningen på onsdagen riktat hård kritik mot så kallat ”Fritt val av hjälpmedel” i sitt betänkande till regeringen. Både HRF och utredaren underkänner ”Fritt val” vill istället se en satsning på breda, offentliga hörapparatupphandlingar.

På onsdagen lämnade Hjälpmedelsutredningen sitt betänkande till regeringen och ger där vårdsystemet ”Fritt val av hjälpmedel” underkänt, på punkt efter punkt. Med anledning av detta skriver HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam på Dagens Samhälles debattsida tillsammans med Jonas Sahlberg, distriktsordförande för Hörselskadades distrikt i Stockholms län, och Mikael Larsson, distriktsordförande i Skåne.

De uppmanar landsting/region att ”riva hörselcheckarna” och skriver bland annat att ”Vägen framåt är […] upphandling av breda hörapparatsortiment, anser Hjälpmedelsutredningen. Det skulle öka patienternas delaktighet och ge tillgång till vård på lika villkor. Och det är en slutsats vi i HRF ställer oss helhjärtat bakom”.

Länkar

Läs hela HRFs debattartikel: ”Satsa på riktig valfrihet för hörselskadade” (Dagens Samhälle 2017-05-31)

Hjälpmedelsutredningens betänkande: ”På lika villkor! Delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjningen” (SOU 2017:43)

Relaterade nyheter

 • Tolv tips för en skön och hörselsmart sommar
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-07-02">2 juli 2023</time>

  Tolv tips för en skön och hörselsmart sommar

  Sommar och semester! Men kanske också hörselstress? Vi på HRF önskar glad sommar med tolv tips på hur du kan hitta ditt hörselsmarta jag, mitt i sommarlugnet – och hitta vägar till ett bättre liv, året om.

 • Tillbakagång för tillgängligheten i Almedalen
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-06-30">30 juni 2023</time>

  Tillbakagång för tillgängligheten i Almedalen

  Almedalsveckan har tagit ett rejält kliv tillbaka när det gäller hörseltillgänglighet de senaste åren. Bara en dryg tredjedel av arrangemangen har teleslinga och inte ens en tiondel av webbsändningarna textas.
  Men en sak går åt rätt håll: Skrivtolkning i mobilen.

 • Se utdelningen av JP Strömgrens kulturpris 2023
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-06-02">2 juni 2023</time>

  Se utdelningen av JP Strömgrens kulturpris 2023

  Den 1 juni delade HRF förbundsordförande, Mattias Lundekvam, ut Jan-Peter Strömgrens Kulturpris 2023. Nu kan du se hela sändningen i efterhand.