Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2015-07-01">1 juli 2015</time>

DEBATT: ”Almedalen hörs för dåligt”

Att kunna följa och delta i debatten är en grundläggande del av vår demokrati. Och Almedalen, som brukar kallas ”Sveriges största politiska mötesplats”, har som syfte att ”ge alla som vill debattera samhällsfrågor möjlighet att delta”. Men så är det inte i dag. Det skriver HRFs vice förbundsordförande, Eva Blomquist, i en debattartikel på Nyheter 24.

Eva Blomquist använder skrivtolkning vid en utfrågning av Gudrun Schyman på Dagens Samhälles scen i Almedalen.
Eva Blomquist använder skrivtolkning vid en utfrågning av Gudrun Schyman på Dagens Samhälles scen i Almedalen.

Att kunna följa och delta i debatten är en grundläggande del av vår demokrati. Och Almedalen, som brukar kallas ”Sveriges största politiska mötesplats”, har som syfte att ”ge alla som vill debattera samhällsfrågor möjlighet att delta”.

Men så är det inte i dag.

Hörselskadade utestängs från en stor del av det politiska samtalet i Almedalen, för att det ofta saknas teleslinga eller skrivtolkning. Inte ens en fjärdedel av årets listade arrangemang har uppgett att de har teleslinga. Under de senaste dagarna har förväntansfulla besökare många gånger tvingats lämna seminarier, paneldebatter och utfrågningar. En deprimerande upplevelse.

Även hörselskadade som vill följa debatten via media missar det mesta av intervjuer, analyser, expertkommentarer med mera, eftersom majoriteten av det som sänds i tv och det snabbt växande antalet webbsändningar från Almedalen saknar textning. Trots att SVT storsatsar, med åtskilliga sändningstimmar varje dag, textas endast partiledartalen och ”Debatt”.

All denna otillgänglighet innebär diskriminering. Det är som att mötas av en stängd dörr, med en skylt som säger: ”Du är inte välkommen här!”. Såväl arrangörer som mediebolag måste fråga sig: Vill vi verkligen utestänga 15-20 procent av vår publik? Vill vi verkligen ha ett Almedalen som gör skillnad på människor och människor?’

Oftast handlar den bristande tillgängligheten om okunskap. Vi i Hörselskadades Riksförbund (HRF) pratar med arrangörer som inte har förstått vad en teleslinga eller en skrivtolk är, och som lever i tron att tillgänglighet bara handlar om rullstolsramper.

Vi möter också ovilja och förutfattade meningar om att tillgänglighet är en form av lyx som bara kostar pengar och som inte ger något. En vanlig kommentar är: ”Vi har inte råd”, utan att ens ha en enda prisuppgift. Vår motfråga blir förstås: Har ni verkligen råd att avstå?
Nu är det hög tid för ett hörselsmartare Almedalen. Vi i HRF uppmanar alla arrangörer och medier som bevakar Almedalen att öppna dörren och släppa in oss hörselskadade i debatten. Först då blir Almedalsveckan den öppna och demokratiska mötesplats den är tänkt att vara.

Eva Blomquist,
vice förbundsordförande, Hörselskadades Riksförbund (HRF)

Hörselskadades Riksförbund (HRF) är en ideell organisation som arbetar för ett samhälle där landets 1,4 miljoner hörselskadade kan leva i jämlikhet och full delaktighet.

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.