Kategori: Nyhet
Datum:

CI-forskaren Blake Wilson blir hedersdoktor vid Uppsala universitet

Professor Blake Wilson, en pionjär inom utvecklingen av cochlea-implantat, har utsetts till hedersdoktor av den Medicinska fakulteten vid Uppsala universitet.

Professor Blake Wilson, som nu blir hedersdoktor vid Uppsala universitet, är en amerikansk forskare, verksam vid Duke University i North Carolina. Han utvecklade tekniken i cochlea-implantaten och fann ett sätt att överföra den akustiska signalen till en mycket mer effektiv elektrisk stimulering av hörselnerven.

Detta har haft avgörande betydelse för att cochlea-implantat har blivit en så framgångsrik behandlingsmetod, som hittills har gett omkring 300 000 döva och gravt hörselskadade möjlighet att höra, i större eller mindre utsträckning.

Blake Wilson har ett nära samarbete med Uppsala universitet och Akademiska sjukhusets öronklinik – inte minst med professor Helge Rask-Andersen, mottagare av Stora Hörselpriset 2012. Under 20 års tid har Wilson deltagit i utvecklingen av nya implantattekniker, bland annat så kallad elektro-akustisk stimulering (EAS), som innebär att hörselrester kan bevaras, så att cochlea-implantatet kan kombineras med hörapparat.

Wilson tilldelades förra året det prestigefyllda Lasker-DeBakey-priset, som ofta har gått till forskare som senare har fått Nobelpriset i medicin.

Relaterade nyheter

  • Sänkt avgift på hörapparater föreslås i Kronoberg
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Sänkt avgift på hörapparater föreslås i Kronoberg

    Nu föreslås en sänkning av utprovningsavgiften i Kronoberg, från 950 till 800 kronor.– Vad vi har jobbat för detta! Det är en uthållighetsseger, säger Gudrun Rydh, sekreterare i HRF Kronoberg.– Men kampen fortsätter. Avgifterna är...

  • HRF lyckades rädda kravet på teleslingor
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    HRF lyckades rädda kravet på teleslingor

    Nu är det klart: Kravet på teleslingor i publika lokaler är räddat. HRF lyckades få Boverket att ändra sig.
    De nya byggreglerna kommer kräva ”system för ljudöverföring till hörhjälpmedel” i publika lokaler av alla storlekar.

  • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
    Kategori: Nyhet
    Datum:

    Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

    På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...