Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-10-07">7 oktober 2014</time>

CI-forskaren Blake Wilson blir hedersdoktor vid Uppsala universitet

Professor Blake Wilson, en pionjär inom utvecklingen av cochlea-implantat, har utsetts till hedersdoktor av den Medicinska fakulteten vid Uppsala universitet.

Professor Blake Wilson, som nu blir hedersdoktor vid Uppsala universitet, är en amerikansk forskare, verksam vid Duke University i North Carolina. Han utvecklade tekniken i cochlea-implantaten och fann ett sätt att överföra den akustiska signalen till en mycket mer effektiv elektrisk stimulering av hörselnerven.

Detta har haft avgörande betydelse för att cochlea-implantat har blivit en så framgångsrik behandlingsmetod, som hittills har gett omkring 300 000 döva och gravt hörselskadade möjlighet att höra, i större eller mindre utsträckning.

Blake Wilson har ett nära samarbete med Uppsala universitet och Akademiska sjukhusets öronklinik – inte minst med professor Helge Rask-Andersen, mottagare av Stora Hörselpriset 2012. Under 20 års tid har Wilson deltagit i utvecklingen av nya implantattekniker, bland annat så kallad elektro-akustisk stimulering (EAS), som innebär att hörselrester kan bevaras, så att cochlea-implantatet kan kombineras med hörapparat.

Wilson tilldelades förra året det prestigefyllda Lasker-DeBakey-priset, som ofta har gått till forskare som senare har fått Nobelpriset i medicin.

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.