Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-10-07">7 oktober 2014</time>

CI-forskaren Blake Wilson blir hedersdoktor vid Uppsala universitet

Professor Blake Wilson, en pionjär inom utvecklingen av cochlea-implantat, har utsetts till hedersdoktor av den Medicinska fakulteten vid Uppsala universitet.

Professor Blake Wilson, som nu blir hedersdoktor vid Uppsala universitet, är en amerikansk forskare, verksam vid Duke University i North Carolina. Han utvecklade tekniken i cochlea-implantaten och fann ett sätt att överföra den akustiska signalen till en mycket mer effektiv elektrisk stimulering av hörselnerven.

Detta har haft avgörande betydelse för att cochlea-implantat har blivit en så framgångsrik behandlingsmetod, som hittills har gett omkring 300 000 döva och gravt hörselskadade möjlighet att höra, i större eller mindre utsträckning.

Blake Wilson har ett nära samarbete med Uppsala universitet och Akademiska sjukhusets öronklinik – inte minst med professor Helge Rask-Andersen, mottagare av Stora Hörselpriset 2012. Under 20 års tid har Wilson deltagit i utvecklingen av nya implantattekniker, bland annat så kallad elektro-akustisk stimulering (EAS), som innebär att hörselrester kan bevaras, så att cochlea-implantatet kan kombineras med hörapparat.

Wilson tilldelades förra året det prestigefyllda Lasker-DeBakey-priset, som ofta har gått till forskare som senare har fått Nobelpriset i medicin.

Relaterade nyheter

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.