Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2020-04-02">2 april 2020</time>

Chockhöjd hörapparatavgift föreslås i Kronoberg

Hörapparat hålls upp framför öra.

Nu föreslås en chockhöjning av utprovningsavgiften för hörapparater i Kronoberg, från 350 till 950 kronor. Men HRF-distriktet i Kronoberg ger sig inte. De är fast beslutna att sätta stopp för förslaget innan det kommer upp i regionfullmäktige i juni.

I höstas föreslog den politiska majoriteten i Kronoberg att utprovningsavgiften skulle tredubblas, från 350 till 1 050 kronor. Men efter intensivt påverkansarbete av HRF-distriktet i Kronoberg fick regionpolitikerna kalla fötter och beslutade om återremiss. De insåg att förslaget vilade på skakig grund.

– Vi förskriver olika typer av hörapparater och en av dem kostar 995 kronor. Vi kan inte ha en avgift som är högre än priset, sa Mikael Johansson (M), regionstyrelsens ordförande till SVT Småland, i november.

”Slutar aldrig förvåna mig”

Men på onsdagen beslutade den politiska majoriteten i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Kronoberg att föreslå en avgiftshöjning från 350 till 950 kronor från och med 1 juli 2020.

En hundralapp lägre än det tidigare förslaget, men precis lika principiellt fel som det förra förslaget, anser Lena Ekbring Rindsäter, distriktsordförande i HRF Kronoberg:

– Jag slutar aldrig att förvåna mig över att man från politiskt håll kan utsätta 15 procent av sina invånare för negativ särbehandling genom att ens lägga fram detta förslag. Det strider mot vård på lika villkor, säger hon.

”Inte rätt väg att gå”

Oppositionen röstade mot att föreslå en avgiftshöjning för hörapparatutprovning, meddelar Socialdemokraterna:

– Vi är, precis som alla andra, medvetna om hälso- och sjukvårdens tuffa ekonomiska läge, men det här är inte rätt väg att gå. Det finns andra sätt att spara drygt 1 miljon kronor på än att försämra villkoren för de som behöver hörapparater, skriver Robert Olesen (S), 2:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, i en debattartikel.

Varnar för utanförskap

Regionfullmäktige i Kronoberg fattar beslut i frågan den 17 juni. Fram till dess kommer HRF Kronoberg att väcka opinion och försöka vinna stöd för att stoppa höjningen.

Lena Ekbring Rindsäter befarar att många kommer att dra sig för att skaffa hörapparater om förslaget går igenom. Distriktet har under lång tid varnat politikerna för att höga avgifter därmed ökar risken för social isolering och utanförskap – vilket i sin tur kan leda till högre kostnader även för regionen.

Tidigare om detta

Hot om tredubblad avgift i Kronoberg stoppades (HRF.se 2019-11-28)

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.