Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2020-04-02">2 april 2020</time>

Chockhöjd hörapparatavgift föreslås i Kronoberg

Hörapparat hålls upp framför öra.

Nu föreslås en chockhöjning av utprovningsavgiften för hörapparater i Kronoberg, från 350 till 950 kronor. Men HRF-distriktet i Kronoberg ger sig inte. De är fast beslutna att sätta stopp för förslaget innan det kommer upp i regionfullmäktige i juni.

I höstas föreslog den politiska majoriteten i Kronoberg att utprovningsavgiften skulle tredubblas, från 350 till 1 050 kronor. Men efter intensivt påverkansarbete av HRF-distriktet i Kronoberg fick regionpolitikerna kalla fötter och beslutade om återremiss. De insåg att förslaget vilade på skakig grund.

– Vi förskriver olika typer av hörapparater och en av dem kostar 995 kronor. Vi kan inte ha en avgift som är högre än priset, sa Mikael Johansson (M), regionstyrelsens ordförande till SVT Småland, i november.

”Slutar aldrig förvåna mig”

Men på onsdagen beslutade den politiska majoriteten i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Kronoberg att föreslå en avgiftshöjning från 350 till 950 kronor från och med 1 juli 2020.

En hundralapp lägre än det tidigare förslaget, men precis lika principiellt fel som det förra förslaget, anser Lena Ekbring Rindsäter, distriktsordförande i HRF Kronoberg:

– Jag slutar aldrig att förvåna mig över att man från politiskt håll kan utsätta 15 procent av sina invånare för negativ särbehandling genom att ens lägga fram detta förslag. Det strider mot vård på lika villkor, säger hon.

”Inte rätt väg att gå”

Oppositionen röstade mot att föreslå en avgiftshöjning för hörapparatutprovning, meddelar Socialdemokraterna:

– Vi är, precis som alla andra, medvetna om hälso- och sjukvårdens tuffa ekonomiska läge, men det här är inte rätt väg att gå. Det finns andra sätt att spara drygt 1 miljon kronor på än att försämra villkoren för de som behöver hörapparater, skriver Robert Olesen (S), 2:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, i en debattartikel.

Varnar för utanförskap

Regionfullmäktige i Kronoberg fattar beslut i frågan den 17 juni. Fram till dess kommer HRF Kronoberg att väcka opinion och försöka vinna stöd för att stoppa höjningen.

Lena Ekbring Rindsäter befarar att många kommer att dra sig för att skaffa hörapparater om förslaget går igenom. Distriktet har under lång tid varnat politikerna för att höga avgifter därmed ökar risken för social isolering och utanförskap – vilket i sin tur kan leda till högre kostnader även för regionen.

Tidigare om detta

Hot om tredubblad avgift i Kronoberg stoppades (HRF.se 2019-11-28)

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.