Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2019-10-23">23 oktober 2019</time>

Chockavgift klubbades av nämnd i Örebro län

Massor av tusenlappar.

På onsdagen beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Örebro län att anta förslaget om landets högsta avgift på hörapparater. Trots massiv kritik från bland andra HRF går förslaget nu vidare till regionfullmäktige.
– Dagens beslut undergräver rätten till hörselvård. Och det kan vi aldrig någonsin acceptera, säger HRFs förbundsordförande, Mattias Lundekvam.

Under hösten har HRF arbetat intensivt för att sätta stopp för ett nytt system med månadsvisa hjälpmedelsavgifter i Region Örebro län. Ett system med abonnemangsavgift, som skulle innebära att hörselskadade måste betala totalt 4 500 kronor för sina hörapparater – mer än dubbelt så mycket som vad de kostar för regionen att köpa in.

”Djupt besvikna”

– Vi är djupt besvikna över hälso- och sjukvårdsnämndens agerande. Politikerna har valt att abdikera från sitt ansvar för alla invånares rätt till vård på lika villkor, helt i strid med hälso- och sjukvårdslagens grundläggande principer, säger Mattias Lundekvam.
– När en region tar ut vida mer i avgift än vad hjälpmedlen kostar regionen, då innebär det att de ser hörselskadade som en intäktskälla, inte en patientgrupp med rätt till vård. Det är stötande.

”Undergräver rätten till hörselvård”

Han anser att avgiftsdiskussionen i Örebro län är en ödesfråga för alla hörselskadade – inte bara i Örebro, utan i hela landet. Politiker i andra delar av landet följer processen i Örebro län med intresse och risken är stor att andra regioner vill gå samma väg.

– Dagens beslut undergräver rätten till hörselvård. Beslutet undergräver därmed hörselskadades rätt att leva och vara delaktiga i samhället, precis som alla andra. Och det kan vi aldrig någonsin acceptera, säger Mattias Lundekvam.
– Det här handlar inte bara om kronor och ören. Att på detta sätt utnyttja hörselskadade och slå mynt av vårt hjälpmedelsbehov, det är oetiskt. Det är ett uttryck för en människosyn som inte hör hemma i svensk hälso- och sjukvård

Regionfullmäktige beslutar i november

Regionfullmäktige i Örebro län kommer att behandla frågan om abonnemangsavgift inom hörselvården vid sitt sammanträde den 18-19 november, som en del av sin budget för 2020.

– Vi kommer att göra allt vad vi kan för att försöka stoppa detta. De politiker som tar det slutliga beslutet har alla möjligheter att hinna sätta sig in i frågan och upptäcka att detta rör sig om negativ särbehandling med synnerligen allvarliga konsekvenser.

Tidigare artiklar om detta

Hörselskadade föreslås få betala dubbelt för hörapparater (HRF.se 2019-10-22)

Stopp för hårt kritiserad månadsavgift på hörapparater (HRF.se 2019-09-25)

Hård HRF-kritik mot månadsavgift på hörapparater (HRF.se 2019-09-09)

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.