Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2019-10-23">23 oktober 2019</time>

Chockavgift klubbades av nämnd i Örebro län

Massor av tusenlappar.

På onsdagen beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Örebro län att anta förslaget om landets högsta avgift på hörapparater. Trots massiv kritik från bland andra HRF går förslaget nu vidare till regionfullmäktige.
– Dagens beslut undergräver rätten till hörselvård. Och det kan vi aldrig någonsin acceptera, säger HRFs förbundsordförande, Mattias Lundekvam.

Under hösten har HRF arbetat intensivt för att sätta stopp för ett nytt system med månadsvisa hjälpmedelsavgifter i Region Örebro län. Ett system med abonnemangsavgift, som skulle innebära att hörselskadade måste betala totalt 4 500 kronor för sina hörapparater – mer än dubbelt så mycket som vad de kostar för regionen att köpa in.

”Djupt besvikna”

– Vi är djupt besvikna över hälso- och sjukvårdsnämndens agerande. Politikerna har valt att abdikera från sitt ansvar för alla invånares rätt till vård på lika villkor, helt i strid med hälso- och sjukvårdslagens grundläggande principer, säger Mattias Lundekvam.
– När en region tar ut vida mer i avgift än vad hjälpmedlen kostar regionen, då innebär det att de ser hörselskadade som en intäktskälla, inte en patientgrupp med rätt till vård. Det är stötande.

”Undergräver rätten till hörselvård”

Han anser att avgiftsdiskussionen i Örebro län är en ödesfråga för alla hörselskadade – inte bara i Örebro, utan i hela landet. Politiker i andra delar av landet följer processen i Örebro län med intresse och risken är stor att andra regioner vill gå samma väg.

– Dagens beslut undergräver rätten till hörselvård. Beslutet undergräver därmed hörselskadades rätt att leva och vara delaktiga i samhället, precis som alla andra. Och det kan vi aldrig någonsin acceptera, säger Mattias Lundekvam.
– Det här handlar inte bara om kronor och ören. Att på detta sätt utnyttja hörselskadade och slå mynt av vårt hjälpmedelsbehov, det är oetiskt. Det är ett uttryck för en människosyn som inte hör hemma i svensk hälso- och sjukvård

Regionfullmäktige beslutar i november

Regionfullmäktige i Örebro län kommer att behandla frågan om abonnemangsavgift inom hörselvården vid sitt sammanträde den 18-19 november, som en del av sin budget för 2020.

– Vi kommer att göra allt vad vi kan för att försöka stoppa detta. De politiker som tar det slutliga beslutet har alla möjligheter att hinna sätta sig in i frågan och upptäcka att detta rör sig om negativ särbehandling med synnerligen allvarliga konsekvenser.

Tidigare artiklar om detta

Hörselskadade föreslås få betala dubbelt för hörapparater (HRF.se 2019-10-22)

Stopp för hårt kritiserad månadsavgift på hörapparater (HRF.se 2019-09-25)

Hård HRF-kritik mot månadsavgift på hörapparater (HRF.se 2019-09-09)

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.