Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-02-05">5 februari 2013</time>

Bristande tillgänglighet när SVT ”ökar sin tillgänglighet” på SVT Play

svt_play_logga.img_assist_custom-201x86
”SVT:s kanaler nu tillgängliga i SVT Play”, deklarerade SVT stolt i ett pressmeddelande i dag. Men det var verkligen en sanning med modifikation. Den nya direktstreamingen av SVTs kanaler på webben är en ”spegling” av det som sänds i tv, vilket innebär att de program som textas via text-tv saknar text i direktstreamingen på SVT Play. Eftersom de flesta svenskspråkiga program i dag textas via text-tv saknas alltså en stor del av textningen av de svenska programmen. Över hälften av landets 1,4 miljoner hörselskadade är beroende av textning för att kunna uppfatta vad som sägs i tv.

HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren, har i dag kritiserat den bristande tillgängligheten i ett mail till SVTs vd, Eva Hamilton. Han skriver bland annat: ”Det är beklämmande att när ni nu ökar er ”tillgänglighet” via SVT Play stänger ni oss hörselskadade ute, än en gång. Efter alla år av diskussioner och positiva åtaganden kring textningsfrågan trodde vi ärligt talat att vi hade kommit längre än så här. Ja, vi trodde att SVT hade kommit längre än så här. Vi är besvikna.

”I sitt remissvar på Public service-utredningens betänkande, ”Nya villkor för public service” (SOU 2012:59), framhåller HRF att staten måste ställa tydliga krav på att alla program på svenska i SVT1, SVT2 och SVTs övriga programtjänster – inklusive SVT Play – ska textas. Det här är redan det uttalade målet för SVTs nuvarande sändningstillstånd 2010-2013, men det står klart att målet inte kommer att hinna uppfyllas innan avtalsperioden går ut.

SVT-kanaler live på webben
HRFs remissvar på public-service-utredningen

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.