Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-02-05">5 februari 2013</time>

Bristande tillgänglighet när SVT ”ökar sin tillgänglighet” på SVT Play

svt_play_logga.img_assist_custom-201x86
”SVT:s kanaler nu tillgängliga i SVT Play”, deklarerade SVT stolt i ett pressmeddelande i dag. Men det var verkligen en sanning med modifikation. Den nya direktstreamingen av SVTs kanaler på webben är en ”spegling” av det som sänds i tv, vilket innebär att de program som textas via text-tv saknar text i direktstreamingen på SVT Play. Eftersom de flesta svenskspråkiga program i dag textas via text-tv saknas alltså en stor del av textningen av de svenska programmen. Över hälften av landets 1,4 miljoner hörselskadade är beroende av textning för att kunna uppfatta vad som sägs i tv.

HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren, har i dag kritiserat den bristande tillgängligheten i ett mail till SVTs vd, Eva Hamilton. Han skriver bland annat: ”Det är beklämmande att när ni nu ökar er ”tillgänglighet” via SVT Play stänger ni oss hörselskadade ute, än en gång. Efter alla år av diskussioner och positiva åtaganden kring textningsfrågan trodde vi ärligt talat att vi hade kommit längre än så här. Ja, vi trodde att SVT hade kommit längre än så här. Vi är besvikna.

”I sitt remissvar på Public service-utredningens betänkande, ”Nya villkor för public service” (SOU 2012:59), framhåller HRF att staten måste ställa tydliga krav på att alla program på svenska i SVT1, SVT2 och SVTs övriga programtjänster – inklusive SVT Play – ska textas. Det här är redan det uttalade målet för SVTs nuvarande sändningstillstånd 2010-2013, men det står klart att målet inte kommer att hinna uppfyllas innan avtalsperioden går ut.

SVT-kanaler live på webben
HRFs remissvar på public-service-utredningen

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.