Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2016-05-02">2 maj 2016</time>

Bo Håkansson – årets Gustaf Dalén-medaljör

Professor Bo Håkansson belönas med Chalmerska Ingenjörsföreningens Gustaf Dalén-medalj 2016. Det är första gången en hörselforskare får priset. –Det är bra och viktigt att hörselforskningen uppmärksammas på detta positiva sätt, säger HRFs förbundsordförande Jan-Peter Strömgren, som tillsammans med Bo Håkansson sitter i HRFs hörselforskningsfonds styrelse.

Jan-Olof Ohlsson, ordförande i Chalmers ingenjörsförening och professor Bo Håkansson med Gustaf Dalén-medaljen.
Jan-Olof Ohlsson, ordförande i Chalmers ingenjörsförening och professor Bo Håkansson med Gustaf Dalén-medaljen.

Bo Håkansson är professor i medicinska signaler och system på Chalmers tekniska högskola. Han belönas med Chalmersska Ingenjörsföreningens Gustaf Dalén-medalj 2016. ”Genom sina enastående framgångar inom benledningshörsel har han under en lång tid visat stor förmåga att kombinera forskning med entreprenörskap och utbildning”.

Bo Håkansson sitter i Hörselforskningsfondens styrelse och är med och utser mottagare av Stora Hörselpriset, som HRF delar ut. Han är en av de mest framgångsrika forskarna i världen inom sitt område.

–Det är bra och viktigt att hörselforskningen uppmärksammas på detta positiva sätt, säger Jan-Peter Strömgren, HRFs förbundsordförande.

Upphovsman till benförankrad hörapparat

Bo Håkansson är upphovsman till den benförankrade hörapparaten som används av ett mycket stort antal människor runt om i världen. En benförankrad hörapparat överför ljud till innerörat, via skallbenet. Tekniken utnyttjar skallbenet för att leda ljudvibrationer till innerörat. Idag bär över 150 000 patienter en benförankrad hörapparat.

Gustaf Dalén-priset och Chalmersska Ingenjörsföreningen

Chalmersska Ingenjörsföreningen är en förening för alla som har examen från Chalmers tekniska högskola. Föreningen engagerar chalmerister i hela världen, sedan 1907. För att hedra nobelpristagaren, uppfinnaren och Chalmersingenjören, Gustaf Dalén, har föreningen sedan 1946 delat ut Gustaf Dalén-medaljen till en person med examen från Chalmers för ”förtjänstfulla verksamheter”, inom Chalmers kompetensområden. Utdelningen av Gustaf Dalén-medaljen till Bo Håkansson skedde den 23 april i samband med Chalmersska Ingenjörsföreningens vårmöte.

Mer läsning

Årets Gustaf Dalén medaljör 2016 (cing.chalmers.se)

Nytt implantat ersätter skadat mellanöra (chalmers.se)

Silverörat 2012 för benförankrade hörapparater (hrf.se)

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.