Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-03-04">4 mars 2017</time>

Björn Skifs: ”Det är inte pinsamt att ha hörapparat”

Björn Skifs. Foto: Peter Knutson
Björn Skifs. Foto: Peter Knutson

”Vi måste börja prata om det här. Och inte tycka att det är pinsamt att ha hörapparat. Det är egentligen lika självklart som att ha glasögon”. Det sa Björn Skifs, när han berättade om sin hörselnedsättning i fredagens ”Skavlan”.

Björn Skifs har hörapparater sedan ungefär 15 år tillbaka. När HRFs tidning Auris intervjuade honom 2005 berättade han om hur det kändes att skaffa hörapparater: ”Jag minns fortfarande hur fantastiskt det var att för första gången på länge höra gruset krasa under fötterna. Det var en wow-upplevelse!”

Den positiva inställningen har han behållit. I fredagens ”Skavlan” gjorde han sitt bästa för att ta död på stigmat kring hörselnedsättning och hörapparater:
– Vi måste börja prata om det här. Och inte tycka att det är pinsamt att ha hörapparat. Det är egentligen lika självklart som att ha de här”, sa Skifs och höll upp sina glasögon.

Det drog ner stora applåder, och Fredrik Skavlan kommenterade genast:
– Jag tror att många är glada för att du säger det här.

En ”krigsskada”

Björn Skifs hörselnedsättning är en bullerskada som uppstod successivt efter många år som artist, omgiven av starkt ljud. Särskilt i början av karriären stod han nära högtalarna när han uppträdde. Då kändes det ”som att man var odödlig”, berättade Skifs. Så småningom fick han tinnitus och sedan kom hörselnedsättningen. Först på höger öra – det öra som var närmast högtalaren..
– Jag har mig själv att skylla, det är en krigsskada, konstaterade Skifs.

Vill förändra attityder

Björn Skifs har tidigare ställt upp i HRFs broschyr om hörselnedsättning, som en inspiration för alla som går och drar sig för att skaffa hörapparater. ”Man vill ju gärna vara med och förändra attityden till hörapparater”, sa han till HRF då.

Hörselskadades Riksförbund arbetar för att få bort det stigma som omger hörselnedsättning. I HRFs handlingsprogram för 2017-2020 står det att HRF ska ”uppmuntra fler att ”kliva ut ur garderoben” och bli synliga som hörselskadade. Varje person som vågar tala öppet om sin hörselskada, vågar säga ifrån, vågar ta för sig av möjligheterna och kräva sin rätt bidrar till att hörselskadade blir en starkare kraft i samhället. En kraft att räkna med.”

Länkar

”Skavlan” med Björn Skifs, fredag 3 mars 2017 (hela avsnittet, textat)

 

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.