Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2016-02-05">5 februari 2016</time>

Biograf anmäls för starkt ljud

Starkt ljud på biografer är en plåga tycker många, inte minst hörselskadade. Nu har biobesökare anmält en biograf som har visat nya Star Wars-filmen med ljudnivåer på 90-100 decibel.

HRF kontaktas ofta av biobesökare som upplever ljudnivåerna på bio som alldeles för höga. Särskilt hårt drabbas hörselskadade, men starkt ljud gör även att många andra, utan hörselproblem, tvingas lämna biografer.

Kan vålla stort obehag

SF Bios nya Imax-biograf i Solna har nu anmälts sedan de visat film med genomsnittlig ljudnivå på 89 och 90 decibel, med toppar på över 100 decibel i vissa scener, rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt. Detta ligger visserligen inom ramen för Socialstyrelsens råd om ljudnivåer, som säger att genomsnittsnivån inte bör överstiga 100 decibel och toppar bör inte gå över 115 decibel, men även ljud under dessa nivåer kan vålla stort obehag, inte minst för personer med hörselnedsättning, tinnitus och ljudöverkänslighet.

Bristande tillgänglighet är diskriminering

SF Bio hävdar att de inte kan begränsa ljudnivån, eftersom Imax i Kanada sköter ljudnivåerna själva. HRF anser att dålig ljudmiljö och obehagliga ljudnivåer innebär bristande tillgänglighet och är därmed en form av diskriminering.

Höga ljudnivåer på nya Imax-biografen i Solna (Sveriges Radio Kulturnytt, 2016-02-02)

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.