Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2016-02-05">5 februari 2016</time>

Biograf anmäls för starkt ljud

Starkt ljud på biografer är en plåga tycker många, inte minst hörselskadade. Nu har biobesökare anmält en biograf som har visat nya Star Wars-filmen med ljudnivåer på 90-100 decibel.

HRF kontaktas ofta av biobesökare som upplever ljudnivåerna på bio som alldeles för höga. Särskilt hårt drabbas hörselskadade, men starkt ljud gör även att många andra, utan hörselproblem, tvingas lämna biografer.

Kan vålla stort obehag

SF Bios nya Imax-biograf i Solna har nu anmälts sedan de visat film med genomsnittlig ljudnivå på 89 och 90 decibel, med toppar på över 100 decibel i vissa scener, rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt. Detta ligger visserligen inom ramen för Socialstyrelsens råd om ljudnivåer, som säger att genomsnittsnivån inte bör överstiga 100 decibel och toppar bör inte gå över 115 decibel, men även ljud under dessa nivåer kan vålla stort obehag, inte minst för personer med hörselnedsättning, tinnitus och ljudöverkänslighet.

Bristande tillgänglighet är diskriminering

SF Bio hävdar att de inte kan begränsa ljudnivån, eftersom Imax i Kanada sköter ljudnivåerna själva. HRF anser att dålig ljudmiljö och obehagliga ljudnivåer innebär bristande tillgänglighet och är därmed en form av diskriminering.

Höga ljudnivåer på nya Imax-biografen i Solna (Sveriges Radio Kulturnytt, 2016-02-02)

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.