Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-06-14">14 juni 2013</time>

Barn utsätts för öronbedövande buller i förskolebaracker

Allt fler förskolebarn tvingas gå i baracker med höga ljudnivåer istället för i riktiga, byggda förskolor. Det visar en granskning som SVT Nyheter gjort. Föräldrar berättar att deras barn har fått problem med huvudvärk, tinnitus och extrem trötthet.

”Ljudnivån var öronbedövande inomhus, pedagogerna orkade inte vara inne utan bytte av varandra för att orka med inomhusmiljön och Aston hade under de fyra veckor som de var där, konstant […] hållit sig för öronen och gråtit och sagt att han inte orkade mera.”

Det berättar en förälder, sedan SVT Nyheter avslöjat att kommunerna placerar stora barngrupper i baracker med undermålig inomhusmiljö. En annan förälder säger att deras 5-åring måste använda hörselkåpor i förskolan varje dag, annars får han ”ont i öronen”. Och ytterligare en förälder säger att deras 6-åriga dotter har huvudvärk cirka en dag i veckan och är helt slut trots att vi försöker hämta vid fyratiden.”

Allt fler barn går i förskolan och kommunerna har svårt att hitta platser åt alla. Men istället för att bygga nya förskolor satsar en majoritet av Sveriges större städer på baracker, med undermålig inomhusmiljö, visar SVTs granskning.  

Arbetsmiljöverket är kritiska mot att många förskolor, inte minst barackerna, har höga bullernivåer.

Även HRF har uppmärksammat problemet med dålig ljudmiljö i förskolan, i ljudmiljörapporten ”Kakofonien”. Där presenteras bland annat en undersökning bland medlemmar i Lärarförbundet, ett fack som organiserar förskolelärare, att 73 procent har problem med ljudmiljön på jobbet varje dag/varje vecka.

Relaterade nyheter

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.