Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-06-14">14 juni 2013</time>

Barn utsätts för öronbedövande buller i förskolebaracker

Allt fler förskolebarn tvingas gå i baracker med höga ljudnivåer istället för i riktiga, byggda förskolor. Det visar en granskning som SVT Nyheter gjort. Föräldrar berättar att deras barn har fått problem med huvudvärk, tinnitus och extrem trötthet.

”Ljudnivån var öronbedövande inomhus, pedagogerna orkade inte vara inne utan bytte av varandra för att orka med inomhusmiljön och Aston hade under de fyra veckor som de var där, konstant […] hållit sig för öronen och gråtit och sagt att han inte orkade mera.”

Det berättar en förälder, sedan SVT Nyheter avslöjat att kommunerna placerar stora barngrupper i baracker med undermålig inomhusmiljö. En annan förälder säger att deras 5-åring måste använda hörselkåpor i förskolan varje dag, annars får han ”ont i öronen”. Och ytterligare en förälder säger att deras 6-åriga dotter har huvudvärk cirka en dag i veckan och är helt slut trots att vi försöker hämta vid fyratiden.”

Allt fler barn går i förskolan och kommunerna har svårt att hitta platser åt alla. Men istället för att bygga nya förskolor satsar en majoritet av Sveriges större städer på baracker, med undermålig inomhusmiljö, visar SVTs granskning.  

Arbetsmiljöverket är kritiska mot att många förskolor, inte minst barackerna, har höga bullernivåer.

Även HRF har uppmärksammat problemet med dålig ljudmiljö i förskolan, i ljudmiljörapporten ”Kakofonien”. Där presenteras bland annat en undersökning bland medlemmar i Lärarförbundet, ett fack som organiserar förskolelärare, att 73 procent har problem med ljudmiljön på jobbet varje dag/varje vecka.

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.