Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-07-10">10 juli 2013</time>

Bara fyra av tio arrangemang i Almedalen var tillgängliga för hörselskadade

Bara fyra av tio arrangemang under Almedalsveckan var tillgängliga för hörselskadade. Arrangörerna skyllde bland annat på att de hade ”glömt” och att de inte hade råd. Det visar slutrapporten från ”Slingpatrullen”, som utfördes av Unga Hörselskadade (UH), med stöd av HRF.

Skrivtolkar (t. v.) i arbete vid Stefan Löfvens tal i Almedalen.
Skrivtolkar (t. v.) i arbete vid Stefan Löfvens tal i Almedalen.

Unga Hörselskadade (UH) har haft en ”Slingpatrull” i Almedalen i flera år, för att granska tillgängligheten för hörselskadade. Under årets Almedalsvecka undersöktes 91 olika arrangemang, och resultatet är nedslående: Slingpatrullens slutsummering visar att endast 38 hade hörslinga (42 procent), att 25 hade teckenspråkstolkning (27 procent) och att bara tre hade skrivtolkning.

Slutresultatet är därmed ännu sämre än vad som framgick av Slingpatrullens delrapport mitt under Almedalsveckan.

– Att kunna ta del av debatter och diskussioner är grundläggande i ett samhällsengagemang, och de här siffrorna visar klart och tydligt att hörselskadade inte tillåts göra det, säger Anna Kain Wyatt, UHs ordförande, i ett pressmeddelande.
– Almedalen är en vecka där politiken går på högvarv, samtidigt som vi är många som tvingas stå bredvid och se på.

Enligt UH är arrangörernas attityder till tillgänglighet bättre nu än tidigare, men det är dåligt med viljan att leva upp till det, berättar Anna Kain Wyatt:
– I år mötte vi många arrangörer som helt höll med att tillgänglighet är viktigt, samtidigt så påstod de sig inte ha råd att hyra hörslinga, eller hade de glömt den hemma, eller valt att inte ta med den för att den var tung att bära.

Under Almedalsveckan tog HRF upp den otillgängliga mediebevakningen av Almedalsveckan på HRFs blogg Öronmärkt. Den bristande tillgängligheten för hörselskadade och döva i Almedalen belystes också i bland annat SVT Nyhetstecken, Gotlands Tidningar och P3 Nyheter. Inslaget i P3 Nyheter finns transkriberat på UHs blogg.

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.