Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-07-10">10 juli 2013</time>

Bara fyra av tio arrangemang i Almedalen var tillgängliga för hörselskadade

Bara fyra av tio arrangemang under Almedalsveckan var tillgängliga för hörselskadade. Arrangörerna skyllde bland annat på att de hade ”glömt” och att de inte hade råd. Det visar slutrapporten från ”Slingpatrullen”, som utfördes av Unga Hörselskadade (UH), med stöd av HRF.

Skrivtolkar (t. v.) i arbete vid Stefan Löfvens tal i Almedalen.
Skrivtolkar (t. v.) i arbete vid Stefan Löfvens tal i Almedalen.

Unga Hörselskadade (UH) har haft en ”Slingpatrull” i Almedalen i flera år, för att granska tillgängligheten för hörselskadade. Under årets Almedalsvecka undersöktes 91 olika arrangemang, och resultatet är nedslående: Slingpatrullens slutsummering visar att endast 38 hade hörslinga (42 procent), att 25 hade teckenspråkstolkning (27 procent) och att bara tre hade skrivtolkning.

Slutresultatet är därmed ännu sämre än vad som framgick av Slingpatrullens delrapport mitt under Almedalsveckan.

– Att kunna ta del av debatter och diskussioner är grundläggande i ett samhällsengagemang, och de här siffrorna visar klart och tydligt att hörselskadade inte tillåts göra det, säger Anna Kain Wyatt, UHs ordförande, i ett pressmeddelande.
– Almedalen är en vecka där politiken går på högvarv, samtidigt som vi är många som tvingas stå bredvid och se på.

Enligt UH är arrangörernas attityder till tillgänglighet bättre nu än tidigare, men det är dåligt med viljan att leva upp till det, berättar Anna Kain Wyatt:
– I år mötte vi många arrangörer som helt höll med att tillgänglighet är viktigt, samtidigt så påstod de sig inte ha råd att hyra hörslinga, eller hade de glömt den hemma, eller valt att inte ta med den för att den var tung att bära.

Under Almedalsveckan tog HRF upp den otillgängliga mediebevakningen av Almedalsveckan på HRFs blogg Öronmärkt. Den bristande tillgängligheten för hörselskadade och döva i Almedalen belystes också i bland annat SVT Nyhetstecken, Gotlands Tidningar och P3 Nyheter. Inslaget i P3 Nyheter finns transkriberat på UHs blogg.

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.