Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-04-11">11 april 2014</time>

Bara en förälder får lära sig teckenspråk – nekas rätt till ersättning

Föräldrar till en hörselskadad pojke i Lekaryd, Småland, kan inte gå teckenspråkskurs båda två; bara en av dem kan få föräldrapenning, enligt Försäkringskassans regler. – Reglerna måste ändras. Som det nu är diskrimineras familjer med behov av teckenspråk, säger HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren.

lekaryd.img_assist_custom-320x214
Fyrkantiga regler drabbar familjer som behöver teckenspråk.

Redan tidigt insåg föräldrarna i Lekaryd att hela familjen borde lära sig teckenspråk. Deras hörselskadade son har hörapparater sedan han var två månader, men behöver teckenspråk för att få fungerande kommunikation. Föräldrarna gick därför först en teckenspråkskurs via landstinget och sedan fick de möjlighet att gå en TUFF-utbildning vid en folkhögskola (TUFF: Teckenspråksutbildning för föräldrar).

Då kom kallduschen: Försäkringskassan förklarade att endast en förälder åt gången kunde få tillfällig föräldrapenning. Det skulle innebära att en av dem måste att sluta på kursen.

Avslag i förvaltningsrätten och nej från DO

Försäkringskassans beslut överklagades, men det blev avslag i förvaltningsrätten. Och i onsdags meddelade Diskrimineringsombudsmannen (DO) att de inte kan ta upp ärendet.

Att överklaga till kammarrätten är nästa steg, men det lär knappast leda till något annat beslut, eftersom reglerna är tydliga: båda föräldrarna kan inte få föräldrapenning för samma dagar. Undantag kan endast göras för barn som omfattas av LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade).

”Under all kritik”

– Så här kan det inte få fortsätta. År efter år drabbas familjer som behöver lära sig teckenspråk, på grund av de fyrkantiga regelverk. Det är under all kritik, säger HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren.
– Det här är något som vi i hörsel- och dövorganisationerna är mycket kritiska till och kommer att fortsätta arbeta för att ändra på.

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.