Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-04-11">11 april 2014</time>

Bara en förälder får lära sig teckenspråk – nekas rätt till ersättning

Föräldrar till en hörselskadad pojke i Lekaryd, Småland, kan inte gå teckenspråkskurs båda två; bara en av dem kan få föräldrapenning, enligt Försäkringskassans regler. – Reglerna måste ändras. Som det nu är diskrimineras familjer med behov av teckenspråk, säger HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren.

lekaryd.img_assist_custom-320x214
Fyrkantiga regler drabbar familjer som behöver teckenspråk.

Redan tidigt insåg föräldrarna i Lekaryd att hela familjen borde lära sig teckenspråk. Deras hörselskadade son har hörapparater sedan han var två månader, men behöver teckenspråk för att få fungerande kommunikation. Föräldrarna gick därför först en teckenspråkskurs via landstinget och sedan fick de möjlighet att gå en TUFF-utbildning vid en folkhögskola (TUFF: Teckenspråksutbildning för föräldrar).

Då kom kallduschen: Försäkringskassan förklarade att endast en förälder åt gången kunde få tillfällig föräldrapenning. Det skulle innebära att en av dem måste att sluta på kursen.

Avslag i förvaltningsrätten och nej från DO

Försäkringskassans beslut överklagades, men det blev avslag i förvaltningsrätten. Och i onsdags meddelade Diskrimineringsombudsmannen (DO) att de inte kan ta upp ärendet.

Att överklaga till kammarrätten är nästa steg, men det lär knappast leda till något annat beslut, eftersom reglerna är tydliga: båda föräldrarna kan inte få föräldrapenning för samma dagar. Undantag kan endast göras för barn som omfattas av LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade).

”Under all kritik”

– Så här kan det inte få fortsätta. År efter år drabbas familjer som behöver lära sig teckenspråk, på grund av de fyrkantiga regelverk. Det är under all kritik, säger HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren.
– Det här är något som vi i hörsel- och dövorganisationerna är mycket kritiska till och kommer att fortsätta arbeta för att ändra på.

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.