Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2016-06-15">15 juni 2016</time>

”Är hörselskadade välkomna till er i Almedalen?”

”Är vi välkomna till ert arrangemang i Almedalen? Är ert arrangemang tillgängligt för hörselskadade? Har ni ordnat teleslinga?”
De frågorna ställde HRF och Unga Hörselskadade i dag, i ett brev som till alla som har arrangemang under Almedalsveckan i år.
Och reaktionerna? Mycket positiva!

almedalen2015

I år har Almedalsguiden för första gången en symbol i programmet som betyder ”Teleslinga finns”. Det lyckades HRF få igenom efter dialog med arrangören, Region Gotland.

Men bara ungefär en tredjedel av arrangemangen under årets Almedalsvecka har angett i programmet att de har teleslinga. Det är alldeles för dåligt! Därför skickade HRFs förbundsordförande Mattias Lundgren och UHs ordförande Jonathan Wahlström i dag skickade ett brev till samtliga arrangörer med den smått provocerande rubriken ”Är vi välkomna till ert arrangemang i Almedalen?”. De påminde om vikten av teleslinga och tipsade om Hörsellinjens checklista för hörseltillgänglighet i Almedalen.

Gensvaret från arrangörerna har varit genomgående positivt: ”Otroligt bra att ni följer upp detta!”, ”Tack för att påminnelsen!”, ”Nu har även vi bokat slinga!”, ”Vi jobbar på att lösa det!”, ”Ja, vi har teleslinga, och vi ska ”skryta” av det i programmet!”. Det står klart att arrangörerna är måna om att vara tillgängliga, men kunskapen om vad det innebär brister på sina håll ganska rejält.

Under Almedalsveckan ska UHs Slingpatrullen granska hörseltillgängligheten vid olika arrangemang. Resultatet förra året och tidigare år har varit nedslående, men Slingpatrullens lilla aktionsgrupp rör om i grytan och väcker medvetenhet.

Här nedan följer brevet från HRF och UH i sin helhet:

Är vi välkomna till ert arrangemang i Almedalen?

Är ert arrangemang i Almedalen tillgängligt för hörselskadade? Har ni ordnat teleslinga? Och har ni kommit ihåg att ange det i Almedalsguiden?

Ungefär 15–20 procent av besökarna i Almedalen har en hörselnedsättning. Av dessa är det många som använder hörapparater och för dem ger teleslinga (hörslinga) en fantastisk möjlighet att kunna hänga med i vad som sägs vid olika arrangemang. Självklart vill ni att också vi som inte hör så bra ska kunna ta del av vad ni har att säga!

Har ni missat att boka teleslinga till ert event? Lugn – ni hinner fixa det! Tips om hur ni ordnar teleslinga och annan hörseltillgänglighet i Almedalen hittar ni i vår checklista på www.horsellinjen.se/almedalen  Frågor? Välkomna att kontakta HRFs rådgivare på Hörsellinjen – mejla via www.horsellinjen.se eller ring 0771-888 000.

Skryt lite om teleslingan: Nytt för i år är att det går att ange ”Teleslinga finns” i Almedalsguiden. En sådan markering visar att ni välkomnar alla – och är en tillgång i er marknadsföring.

Kom på god fot med Slingpatrullen: Varje år granskas hörseltillgängligheten i Almedalen av Slingpatrullen, en aktionsgrupp från Unga Hörselskadade (UH). Se till att ni får goda betyg och positiv uppmärksamhet när patrullen besöker ert event!

Inte ens hälften av de Almedalsarrangemang Slingpatrullen undersökte förra året hade teleslinga, bara 15 procent fick bra betyg på ljudmiljön och en försvinnande liten del av webbsändningarna från Almedalen var textade. Därför uppmanar vi er: Var med och se till att årets Almedalsvecka blir en debattfest för alla – även för oss hörselskadade!

Mattias Lundgren, förbundsordförande, Hörselskadades Riksförbund (HRF)     
Jonathan Wahlström, ordförande, Unga Hörselskadade (UH)

Brevet från HRF och UH som pdf

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.