Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-06-22">22 juni 2017</time>

”Kan hörselskadade ta del av ert event i Almedalen?”

Knapp med texten: "Svensk politik hörs för dåligt"

Just nu planeras teleslinga på 42 procent av nästan 4 000 arrangemang under Almedalsveckan. Och ännu fler är nu på gång, sedan Hörselskadades Riksförbund och Unga Hörselskadade skickat ut en påminnelse till alla arrangörer. När förbunden ställde frågan: ”Kan hörselskadade ta del av ert event i Almedalen?” var det många som fick bråttom.

Det går framåt med tillgängligheten under Almedalsveckan. Nu, med bara en dryg vecka kvar till debattfesten i Visby den 2-9 juli, har mer än fyra av tio arrangemang anmält att de har teleslinga – och det innebär en rejäl förbättring jämfört med samma tid tidigare år.

Ändå är det långt kvar till full delaktighet. Därför kommer både HRF och UH att vara på plats i vimlet, med t-shirts där det står: ”Svensk politik hörs för dåligt”. Tillsammans slår förbunden ett slag för tillgänglig debatt och ett hörselsmart samhälle.

Påminner arrangörer om teleslingor

På onsdagen skickade HRF och UH dessutom ut ett brev till arrangörerna, där HRFs förbundsordförande, Mattias Lundekvam, och UHs ordförande, Jonathan Wahlström, påminde om att ungefär 15–20 procent av besökarna i Almedalen har en hörselnedsättning och vikten av att ordna teleslinga och annan tillgänglighet. De framhåller bland annat att om teleslinga saknas blir hörselskadade i praktiken utestängda från en del seminarier och andra events.

Men brevet pekar också på att teleslinga går att fixa snabbt och enkelt. Arrangörerna erbjuds i brevet om praktisk information av HRFs rådgivningstjänst Hörsellinjen och tipsas om Hörsellinjens Checklista för hörseltillgänglighet i Almedalen.

Slingpatrullen kollar

För tionde året i rad är UHs ”Slingpatrullen” på plats i Almedalen för att kolla teleslingor och annan hörseltillgänglighet på olika seminarier och liknande arrangemang. Ungdomar går runt, kollar slingor och pratar med arrangörer om tillgänglighet.

Samtidigt rör sig HRFs förbundsstyrelse i vimlet med både skrivtolkar och teckenspråkstolkar – både för att underlätta deras egen kommunikation och för att visa hur tillgängligheten kan lösas. Skrivtolkning är fortfarande relativt okänt.

Sök efter teleslinga i programmet

Almedalsveckan officiella program, har en symbol i programmet som betyder ”Teleslinga finns”. Det lyckades HRF få igenom efter dialog med arrangören, Region Gotland, förra året.

I Almedalsguiden går det att söka på vilka seminarier och mötesplatser som har teleslinga och vilka som är teckenspråkstolkade. Det går också att söka på annan tillgänglighet, som allergihänsyn, syntolkning, entrén, lokal och toalett tillgänglig för rullstol. HRFs ambition är att även skrivtolkning ska finnas med som ett alternativ i Almedalsguiden 2018.

Monter med teleslinga

HRF har en monter vid Strandvägen i Visby under första halvan av Almedalsveckan, den 2-5 juli. Där finns tillgång till teleslinga (diskslinga) och teckenspråkstolkning via bildtelefoni. Montern är dessutom akustikanpassad, för bättre ljudmiljö.

Länkar

Skrivelse: ”Kan hörselskadade ta del av ert event i Almedalen?” (från Hörselskadades Riksförbund (HRF) och Unga Hörselskadade (UH), 2017-06-21)

Tips: Så ordnar ni hörseltillgängliga event i Almedalen 

Boka teleslinga: Almedalsveckan tipsar om vart ni kan vända er.

Läs mer: Teleslingor och annan hörseltillgänglighet  

Frågor? Kontakta Hörsellinjen, HRFs rådgivningstjänst – mejla via www.horsellinjen.se eller ring 0771-888 000

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.