Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2022-07-02">2 juli 2022</time>

Alla tal i Almedalen skrivtolkas direkt i din mobil

Scenen i Almedalen, med publik.
Almedalen 2017, Jonas Sjöstedt talar. Skrivtolkningen visas på den lilla bildskärmen till vänster och det gäller att ta för sig av platserna längst fram för att kunna se texten.

Ikväll, söndag, inleder statsminister Magdalena Andersson (S) Almedalsveckan, 3–7 juli. Alla partiledartal skrivtolkas – och för första gången kan du i år ta del av skrivtolkningen direkt i din mobil.

Partiledartalen i Almedalsparken är en svensk sommartradition. Och i år är intresset extra stort, framför allt eftersom det är det är valår – men också för att det är tre år sedan talen kunde genomföras på plats, med publik.

Kamp om skrivtolkningen

För flera år sedan drev HRF igenom att alla partiledartal textas i tv. HRF lyckades också se till att talen skrivtolkades på plats, på en bildskärm intill scenen i Almedalsparken. Men det är en stor park, med stor publik och varje år har det varit kamp om platserna framför skrivtolkningsskärmen.

QR-kod ger dig skrivtolkningen

Inför årets Almedalsvecka har arrangörerna tagit fasta på HRFs uppmaningar om att göra skrivtolkningen tillgänglig för fler. För första gången kommer det därför bli möjligt att ladda ner skrivtolkningen direkt till din mobil, med hjälp av en QR-kod.

Med andra ord: Befinner du dig i Almedalsparken, men vill slippa trängas framför skrivtolkningsskärmen vid scenen? Stå precis var du vill, läs av QR-koden för det tal du vill följa – sedan ska du få upp skrivtolkningen.

Följ skrivtolkningen var du vill

Självklart går det att få upp skrivtolkningen var du än finns i landet. Men om du till exempel vill använda skrivtolkningen som stöd för att lyssna på talen i radio, så är det inte säkert att ljud och text synkar så bra.

I SVT och på SVT Play kan du förstås följa partiledartalen med direkttextning, precis som tidigare.

Kortare Almedalsvecka

Almedalsveckan är i år kortare än tidigare. Flera dagar är det därför ett partiledartal kl 11 på förmiddagen och klockan 19 på kvällen. Magdalena Andersson (S) inleder på söndag kväll. På måndag är det Ulf Kristersson (M) och Nooshi Dadgostar (V), på tisdag Ebba Busch och Johan Pehrsson, på onsdag Jimmie åkesson och Annie Lööf, medan Per Bolund (MP) avslutar på torsdagen.

Tider och QR-koder för talen hittar du nedan!

Söndag 3 juli, kl 19.00:
Magdalena Andersson, partiordförande Socialdemokraterna
Måndag 4 juli, kl 11.00:
Ulf Kristersson, partiledare Moderaterna
Måndag 4 juli, kl 19.00:
Nooshi Dadgostar, partiledare Vänsterpartiet
Tisdag 5 juli, kl 11.00:
Ebba Busch, partiledare Kristdemokraterna
Tisdag 5 juli, kl 19.00:
Johan Pehrson, partiledare Liberalerna
Onsdag 6 juli, kl 11.00:
Jimmie Åkesson, partiledare Sverigedemokraterna
Onsdag 6 juli, kl 19.00:
Annie Lööf, partiledare Centerpartiet
Torsdag 7 juli, kl 11.00:
Per Bolund, språkrör Miljöpartiet

Relaterade nyheter

 • Nya planer på avgiftschock i Region Västmanland
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-03-21">21 mars 2023</time>

  Nya planer på avgiftschock i Region Västmanland

  Nu hotas hörselskadade i Västmanland än en gång av en avgiftschock. I morgon, onsdag, ska regionens hälso- och sjukvårdsnämnd ta ställning till ett förslag som innebär att de flesta får betala 2 200 kronor för hörapparater – Sveriges högsta utprovningsavgift.

 • Ny utredning riktar allvarlig kritik mot ”Friare val” i Skåne
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-03-17">17 mars 2023</time>

  Ny utredning riktar allvarlig kritik mot ”Friare val” i Skåne

  Ännu en utredning pekar på mycket allvarliga brister inom hörselvården i Region Skåne. Allt fler köper sina hörapparater privat, helt i onödan. Det finns "risk att patienter uppmuntras av förskrivaren att välja Friare val", enligt utredningen.

 • HRF diskuterade arbetslivsfrågor med Magdalena Andersson
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-03-07">7 mars 2023</time>

  HRF diskuterade arbetslivsfrågor med Magdalena Andersson

  Vi behöver stoppa utslagningen av hörselskadade från arbetslivet och värna rätten till hörselvård utifrån behov. Det var ett par av de frågor som HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam tog upp på måndagen, när han träffade Magdalena Andersson, partiledare för Socialdemokraterna.