Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2020-02-14">14 februari 2020</time>

Visa hörselsmart kärlek på Alla hjärtans dag!

hand som håller fram rött hjärta.

Så här på Alla hjärtans dag vill vi gärna visa lite extra omtanke om den vi håller kär. Men vad kan det innebära för kärlekspar där en eller båda har en hörselskada?
Här listar vi sju hörselsmarta tips för Alla hjärtans dag – och alla andra dagar.

Träffas på en ljudsmart restaurang

Låt inte oro för hörselproblem hindra er från att gå ut och äta en stämningsfull Alla hjärtans dag-middag. Välj ett ställe med bra ljudmiljö, be att få sitta vid ett lugnt och avskilt bord, och våga säga till om störande bakgrundsmusik.

Se en textad film på bio

Ska du på dejt med drömpartnern? Varför inte gå på en träff med textad bio? Numera är nästan alla svenska filmer textade.

Uppmärksam är omtänksam

Gör vardagen lite enklare för varandra. Till exempel: Kanske kan du använda teleslinga istället för att skruva upp tv-volymen extra högt? Plocka fram text-tv-texten för din älskades skull. Var uppmärksam och försök förstå när den du håller av inte uppfattar vad som sägs.

Kärleksbrev som gör skillnad

Få saker är så romantiska som små skriftliga meddelanden – en gullig post-it, ett sms. Om historiens mest berömda kärlekspar kunde fatta pennan i tid och otid för att kommunicera med den de tyckte om – varför skulle då inte du och din vän kunna göra samma sak? Undvik onödiga missförstånd och skriv ner det viktiga!

Tala kärlekens språk, med tecken

Det finns många sätt att uttrycka kärlek. Att tillsammans gå en TSS-kurs eller teckenspråkskurs för att stärka er kommunikation kan betyda mycket! Några tecken i rättan tid är både praktiskt i vardagens samtal och visar att du bryr dig om.

Skaffa hörapparater

Är du en av dem som länge gått och hört dåligt, utan att skaffa hörapparater? Nu är det dags att ta klivet. Fungerande kommunikation är viktigt för alla relationer. Visa omtanke om dina närmaste genom att ta tag i din hörselsituation.

Spara med hjärtat

Om du sparar i Swedbank Robur Humanfond kan du låta HRF få två procent av ditt sparkapital varje år. Det är ett fint sätt att visa kärlek till både barn och vuxna med hörselskador. Läs mer om hur du kan spara med hjärtat och stödja HRFs arbete!

Swisha en hjärtevarm gåva!

Ge den du har kär en fin gåva på Alla hjärtans dag:  Swisha en gåva till 900 07 38, så stödjer du Hörselskadades Riksförbund och vårt viktiga arbete för att alla ska kunna vara delaktiga!

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.