Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-03-28">28 mars 2017</time>

2-3 procent har svår tinnitus – får stöd i ny kampanj

Cirka 2-3 procent av befolkningen har svår tinnitus, enligt Folkhälsomyndigheten. Det motsvarar 200 000-300 000 personer. En av dem är Bo-Göran Ah, distriktsordförande i HRF Östergötland, som nyligen startade en informationskampanj för att stötta de som har det besvärligt.
– Det här är otroligt viktigt. Grunden till allt är kunskap, säger han.

”Kom och lär dig mer om tinnitus och träffa andra hörselskadade i samma situation”, skriver HRF Östergötland på sin webb. Med den uppmaningen bjuder distriktet in till den informationskampanj som nu är i full gång, med nedslag i länets samtliga tretton kommuner. Den 20 mars–den 11 april reser Bo-Göran Ahl runt, från Vadstena till Linköping, och berättar om tinnitus, hur det påverkar och hur det kan bli bättre.
– Man måste bli vän med ljudet, förklarar han i en intervju med tidningen Corren.

Kan behandlas

Nästan alla hör tinnitusljud från tid till annan, till exempel när vi är trötta. Men ungefär 1,5-2 miljoner personer ”har tinnitus”, enligt Folhälsoenkäten 2016, vilket innebär att de upplever sådant ljud ganska ofta eller hela tiden. De flesta av dem tycker inte att det är så farligt – ljudet finns där, men det är inget de tänker så mycket på.

Ungefär 2-3 procent av befolkningen besväras mycket av sin tinnitus, vilket kan leda till koncentrationsproblem, sömnsvårigheter och oro. Själva ljudet kan det vara svårt att göra något åt, men konsekvenserna, tinnitusbesvären, går det alltid att göra något åt. Det finns olika behandlingsmöjligheter, inte minst kognitiv beteendeterapi.
Men tiden är också en viktig faktor, anser Bo-Göran:
– Det blir bättre med tiden, säger han.

Viktigt träffa andra

Satsningen i Östergötland är uppdelad i två delar, där HRF-föreningarna i Östergötland och distriktet samarbetar. Den första delen är informationskampanjen som genomförs under mars–april. Därefter är målet att under hösten 2017 starta självhjälpsutbildningar om tinnitus. Distriktet samarbetar även med pensionärsorganisationerna PRO och SPF.

Att träffa andra i samma situation kan göra stor skillnad, berättar Bo-Göran:
– Det har varit väldigt givande att kunna ge varandra tips, råd och förståelse både när det gäller tinnitus och hörselnedsättning, säger han till tidningen Auris.

Länkar

”Viktigt att bli vän med ljudet” (Corren 2017-03-20)  

Informerar om tinnitus i hela Östergötland (Auris nr 2-2017)

Fakta och råd om tinnitus från Hörsellinjen.se

HRF Östergötlands information om kampanjen

Folkhälsomyndighetens statistik om bland annat tinnitus

Fråga om tinnitus

Kontakta HRFs rådgivare på Hörsellinjen för personlig rådgivning om tinnitus

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.