Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-03-28">28 mars 2017</time>

2-3 procent har svår tinnitus – får stöd i ny kampanj

Cirka 2-3 procent av befolkningen har svår tinnitus, enligt Folkhälsomyndigheten. Det motsvarar 200 000-300 000 personer. En av dem är Bo-Göran Ah, distriktsordförande i HRF Östergötland, som nyligen startade en informationskampanj för att stötta de som har det besvärligt.
– Det här är otroligt viktigt. Grunden till allt är kunskap, säger han.

”Kom och lär dig mer om tinnitus och träffa andra hörselskadade i samma situation”, skriver HRF Östergötland på sin webb. Med den uppmaningen bjuder distriktet in till den informationskampanj som nu är i full gång, med nedslag i länets samtliga tretton kommuner. Den 20 mars–den 11 april reser Bo-Göran Ahl runt, från Vadstena till Linköping, och berättar om tinnitus, hur det påverkar och hur det kan bli bättre.
– Man måste bli vän med ljudet, förklarar han i en intervju med tidningen Corren.

Kan behandlas

Nästan alla hör tinnitusljud från tid till annan, till exempel när vi är trötta. Men ungefär 1,5-2 miljoner personer ”har tinnitus”, enligt Folhälsoenkäten 2016, vilket innebär att de upplever sådant ljud ganska ofta eller hela tiden. De flesta av dem tycker inte att det är så farligt – ljudet finns där, men det är inget de tänker så mycket på.

Ungefär 2-3 procent av befolkningen besväras mycket av sin tinnitus, vilket kan leda till koncentrationsproblem, sömnsvårigheter och oro. Själva ljudet kan det vara svårt att göra något åt, men konsekvenserna, tinnitusbesvären, går det alltid att göra något åt. Det finns olika behandlingsmöjligheter, inte minst kognitiv beteendeterapi.
Men tiden är också en viktig faktor, anser Bo-Göran:
– Det blir bättre med tiden, säger han.

Viktigt träffa andra

Satsningen i Östergötland är uppdelad i två delar, där HRF-föreningarna i Östergötland och distriktet samarbetar. Den första delen är informationskampanjen som genomförs under mars–april. Därefter är målet att under hösten 2017 starta självhjälpsutbildningar om tinnitus. Distriktet samarbetar även med pensionärsorganisationerna PRO och SPF.

Att träffa andra i samma situation kan göra stor skillnad, berättar Bo-Göran:
– Det har varit väldigt givande att kunna ge varandra tips, råd och förståelse både när det gäller tinnitus och hörselnedsättning, säger han till tidningen Auris.

Länkar

”Viktigt att bli vän med ljudet” (Corren 2017-03-20)  

Informerar om tinnitus i hela Östergötland (Auris nr 2-2017)

Fakta och råd om tinnitus från Hörsellinjen.se

HRF Östergötlands information om kampanjen

Folkhälsomyndighetens statistik om bland annat tinnitus

Fråga om tinnitus

Kontakta HRFs rådgivare på Hörsellinjen för personlig rådgivning om tinnitus

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.