Datum: <time datetime="2022-03-30">30 mars 2022</time>

TV4 planerar för mer direkttextning

Man och kvinna i halvfigur framför glasdörrar. Hon bär på laptop med TV4s logotyp.
HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam med Bigo Asmundsdottir Winell, ansvarig för TV4s tillgänglighetstjänster.

Texta allt i TV4, även direktsändningar i TV4 Play. Det var budskapet när HRFs förbundsordförande träffade kanalens tillgänglighetsansvariga i veckan. Och direkttextning på TV4 Play är nu på gång.

När Ukraina-kriget bröt ut hade både SVT och TV4 extrasändningar, timme efter timme. Men medan SVT textade i princip allt, direkttextade TV4 bara en del i traditionell tv och inget på TV4 Play.

Skillnaden är inte rimlig. Vid det här laget borde textning vara en självklarhet för TV4, anser HRF.

Kan snart direkttexta på TV4 Play

Därför besökte HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam TV4 på tisdagen, för att diskutera textning och hörbarhet med Bigo Asmundsdottir Winell, Nordic Head of Planning, som är ansvarig för kanalens tillgänglighetstjänster.

Hon kunde berätta att förbättringar är på gång. Till exempel saknas i dag tekniska möjligheter för direkttextning i TV4 Play, men det problemet är på väg att lösas. Exakt när är oklart, men det ska handla om månader, inte år.

Textad valrörelse

TV4 har också en plan för att direkttexta det mesta under årets valrörelse, till exempel partiledardebatter, valvaka med mera.

Att textning av valprogram är viktigt, det har TV4 lärt sig den hårda vägen: TV4s allra första partiledarutfrågning 2002, med Gudrun Schyman (bilden), inleddes med en upprörd diskussion där partiledaren tog upp HRFs kritik mot att utfrågningarna inte textades. Mitt under pågående sändning blev HRFs förbundsordförande Jan-Peter Strömgren uppringd av TV4s vd, med löfte om textning.

Svartvit bild på Gudrun Schyman i TV-ruta, med textremsa: "att den här sändningen inte är textad "
Gudrun Schyman (V) i den textade reprisen av partiledarutfrågningen i TV4 2002.

Relaterade nyheter

 • Se utdelningen av JP Strömgrens kulturpris 2023
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-06-02">2 juni 2023</time>

  Se utdelningen av JP Strömgrens kulturpris 2023

  Den 1 juni delade HRF förbundsordförande, Mattias Lundekvam, ut Jan-Peter Strömgrens Kulturpris 2023. Nu kan du se hela sändningen i efterhand.

 • Fotografering är pristagaren Carolas bästa hörselterapi
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-06-01">1 juni 2023</time>

  Fotografering är pristagaren Carolas bästa hörselterapi

  När problemen med hörseln var som svårast hittade Carola Hedmark tröst i att med en kamera fånga små detaljer i naturen. Is blev hennes främsta motiv och hennes bilder resulterade i en utställning som visats på gallerier, bibliotek, kulturhus och museum.

 • Pristagaren Kaj når ut till unga hörselskadade
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-06-01">1 juni 2023</time>

  Pristagaren Kaj når ut till unga hörselskadade

  Kaj Hagstedt är mellanstadielärare och författare. Han får Jan-Peter Strömgrens kulturpris för ungdomsromanen Inte min tystnad, som handlar om en 13-årig hörselskadad flicka.