Datum: <time datetime="2022-03-30">30 mars 2022</time>

TV4 planerar för mer direkttextning

Man och kvinna i halvfigur framför glasdörrar. Hon bär på laptop med TV4s logotyp.
HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam med Bigo Asmundsdottir Winell, ansvarig för TV4s tillgänglighetstjänster.

Texta allt i TV4, även direktsändningar i TV4 Play. Det var budskapet när HRFs förbundsordförande träffade kanalens tillgänglighetsansvariga i veckan. Och direkttextning på TV4 Play är nu på gång.

När Ukraina-kriget bröt ut hade både SVT och TV4 extrasändningar, timme efter timme. Men medan SVT textade i princip allt, direkttextade TV4 bara en del i traditionell tv och inget på TV4 Play.

Skillnaden är inte rimlig. Vid det här laget borde textning vara en självklarhet för TV4, anser HRF.

Kan snart direkttexta på TV4 Play

Därför besökte HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam TV4 på tisdagen, för att diskutera textning och hörbarhet med Bigo Asmundsdottir Winell, Nordic Head of Planning, som är ansvarig för kanalens tillgänglighetstjänster.

Hon kunde berätta att förbättringar är på gång. Till exempel saknas i dag tekniska möjligheter för direkttextning i TV4 Play, men det problemet är på väg att lösas. Exakt när är oklart, men det ska handla om månader, inte år.

Textad valrörelse

TV4 har också en plan för att direkttexta det mesta under årets valrörelse, till exempel partiledardebatter, valvaka med mera.

Att textning av valprogram är viktigt, det har TV4 lärt sig den hårda vägen: TV4s allra första partiledarutfrågning 2002, med Gudrun Schyman (bilden), inleddes med en upprörd diskussion där partiledaren tog upp HRFs kritik mot att utfrågningarna inte textades. Mitt under pågående sändning blev HRFs förbundsordförande Jan-Peter Strömgren uppringd av TV4s vd, med löfte om textning.

Svartvit bild på Gudrun Schyman i TV-ruta, med textremsa: "att den här sändningen inte är textad "
Gudrun Schyman (V) i den textade reprisen av partiledarutfrågningen i TV4 2002.

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Hörselskadades Dag imorgon – med brist på hörselvård i stora delar av landet
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-10-20">20 oktober 2023</time>

  Hörselskadades Dag imorgon – med brist på hörselvård i stora delar av landet

  I morgon, lördag 21 oktober, är det Hörselskadades Dag runt om i landet, med aktiviteter på ett 30-tal orter. Men väntetider på över ett år kastar skugga över dagen på många håll.
  – Läget är akut. Nu måste landets regioner att kraftsamla för att komma till rätta med köerna, säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF).