Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2016-06-04">4 juni 2016</time>

”Hörselskadade utnyttjas”, säger Mattias Lundgren i DN-intervju

Mattias Lundgren, 37, är ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF). Han valdes av HRFs kongress, som även utsåg en ny förbundsstyrelse.
– Jag brinner för hörselskadades rättigheter. Därför vill jag göra HRF till en starkare kraft i samhället, säger han.

Mattias_2016_low_mindre
Foto: Maria Ström

Redan på sin andra dag som förbundsordförande intervjuades Mattias Lundgren av Dagens Nyheter om sin syn på ”fritt val”-systemet inom hörselvården i Stockholm. Och han är mycket kritisk i sin kommentar:
–  Jag har haft kontakt med många som har råkat ut för bristfällig eller direkt missvisande information om sin rätt till hörselvård. Att hörselskadade utnyttjas på det sättet är ett av skälen till att jag tackade ja till uppdraget..

Mattias Lundgren kommenterar med anledning av att Dagens Nyheter nyligen har uppmärksammat följderna av att de flesta av hörselmottagningarna i Stockholm ägs av koncerner som tillverkar hörapparater. De intervjuar bland annat hörapparatanvändaren Ann Carlberger, som berättar: ”Jag fick frågan om jag vill höra som landstinget vill eller om jag vill höra riktigt bra” och sedan uppmanades hon att köpa en hörapparat som mottagningens ägarkoncern tillverkar.

Landstinget vill inte lyssna på kritiken Artikel om problemen inom ”fritt val” i Stockholms län (Dagens Nyheter 2016-05-27)

”Hörselskadade utnyttjas i Stockholm” Kommentar från HRFs förbundsordförande (Dagens Nyheter 2016-05-31)

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.