Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2016-06-04">4 juni 2016</time>

”Hörselskadade utnyttjas”, säger Mattias Lundgren i DN-intervju

Mattias Lundgren, 37, är ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF). Han valdes av HRFs kongress, som även utsåg en ny förbundsstyrelse.
– Jag brinner för hörselskadades rättigheter. Därför vill jag göra HRF till en starkare kraft i samhället, säger han.

Mattias_2016_low_mindre
Foto: Maria Ström

Redan på sin andra dag som förbundsordförande intervjuades Mattias Lundgren av Dagens Nyheter om sin syn på ”fritt val”-systemet inom hörselvården i Stockholm. Och han är mycket kritisk i sin kommentar:
–  Jag har haft kontakt med många som har råkat ut för bristfällig eller direkt missvisande information om sin rätt till hörselvård. Att hörselskadade utnyttjas på det sättet är ett av skälen till att jag tackade ja till uppdraget..

Mattias Lundgren kommenterar med anledning av att Dagens Nyheter nyligen har uppmärksammat följderna av att de flesta av hörselmottagningarna i Stockholm ägs av koncerner som tillverkar hörapparater. De intervjuar bland annat hörapparatanvändaren Ann Carlberger, som berättar: ”Jag fick frågan om jag vill höra som landstinget vill eller om jag vill höra riktigt bra” och sedan uppmanades hon att köpa en hörapparat som mottagningens ägarkoncern tillverkar.

Landstinget vill inte lyssna på kritiken Artikel om problemen inom ”fritt val” i Stockholms län (Dagens Nyheter 2016-05-27)

”Hörselskadade utnyttjas i Stockholm” Kommentar från HRFs förbundsordförande (Dagens Nyheter 2016-05-31)

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.