Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2016-05-27">27 maj 2016</time>

”Vill du höra som landstinget vill eller riktigt bra?” Så styr bolagen hörselvården

”Vill du höra som landstinget vill eller vill du höra riktigt bra?” Med de orden uppmanades Ann Carlberger av sin audionom att avstå från hörapparater från landstinget och istället köpa hörapparater från mottagningens ägarkoncern. Det berättar hon för Dagens Nyheter.

Ann_low
Ann Carlberger. Foto: Peter Knutson

Dagens Nyheter uppmärksammar än en gång de allvarliga följderna av ”fritt val”-systemen i Stockholms län och i Skåne, som HRF har kritiserat under flera år.

I dag ägs majoriteten av hörselmottagningarna av hörapparatindustrin, som använder sina auktoriserade mottagningar för att sälja hörapparater av sina egna märken, det har HRF avslöjat i flera rapporter och kartläggningar. Dessutom sker försäljningen ofta med hjälp av bristfällig eller missvisande information, ibland direkt lurendrejeri.

Ändå låter ansvariga politiker systemet fortgå:
– Vi har uppfyllt våra mål med vårdvalet, säger landstingsråd Ella Bohlin (KD) till DN.

Ann Carlberger uppmanades av sin audionom att köpa en hörapparat av ett märke som tillverkades av mottagningens ägarkoncern. Hon tyckte inte att hon hörde bra med dem och ville prova annat märke, inom landstingets sortiment, men fick nej.

Först när hon tog kontakt med Hörsellinjen fick hon klart för sig att mottagningen ägdes av en hörapparatkoncern, det var inget mottagningen hade talat om. Hon bytte då till en annan, fristående mottagning, och där fick hon dessutom hjälp att få arbetshjälpmedel via försäkringskassan – något som den tidigare mottagningen hade hävdat att hon måste betala ur egen ficka.

Oppositionsborgarrådet Dag Larsson (S) instämmer i HRFs kritik av systemet:
–  Att låta hörapparatstillverkarna driva mottagningarna är ungefär lika korkat som att låta läkemedelsindustrin driva vårdcentraler.

Länkar
Landstinget vill inte lyssna på kritiken (Dagens Nyheter 2016-05-27)

Hörapparatindustrin styr offentlig hörselvård: ”Rena svindleriet” (HRF.se 2015-10-31)

Hörselskadade luras att betala tiotusentals kronor för att få vård: HRF-rapporten ”Myternas marknad” (HRF.se 2014-06-26)

Relaterade nyheter

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.