Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2016-05-27">27 maj 2016</time>

”Vill du höra som landstinget vill eller riktigt bra?” Så styr bolagen hörselvården

”Vill du höra som landstinget vill eller vill du höra riktigt bra?” Med de orden uppmanades Ann Carlberger av sin audionom att avstå från hörapparater från landstinget och istället köpa hörapparater från mottagningens ägarkoncern. Det berättar hon för Dagens Nyheter.

Ann_low
Ann Carlberger. Foto: Peter Knutson

Dagens Nyheter uppmärksammar än en gång de allvarliga följderna av ”fritt val”-systemen i Stockholms län och i Skåne, som HRF har kritiserat under flera år.

I dag ägs majoriteten av hörselmottagningarna av hörapparatindustrin, som använder sina auktoriserade mottagningar för att sälja hörapparater av sina egna märken, det har HRF avslöjat i flera rapporter och kartläggningar. Dessutom sker försäljningen ofta med hjälp av bristfällig eller missvisande information, ibland direkt lurendrejeri.

Ändå låter ansvariga politiker systemet fortgå:
– Vi har uppfyllt våra mål med vårdvalet, säger landstingsråd Ella Bohlin (KD) till DN.

Ann Carlberger uppmanades av sin audionom att köpa en hörapparat av ett märke som tillverkades av mottagningens ägarkoncern. Hon tyckte inte att hon hörde bra med dem och ville prova annat märke, inom landstingets sortiment, men fick nej.

Först när hon tog kontakt med Hörsellinjen fick hon klart för sig att mottagningen ägdes av en hörapparatkoncern, det var inget mottagningen hade talat om. Hon bytte då till en annan, fristående mottagning, och där fick hon dessutom hjälp att få arbetshjälpmedel via försäkringskassan – något som den tidigare mottagningen hade hävdat att hon måste betala ur egen ficka.

Oppositionsborgarrådet Dag Larsson (S) instämmer i HRFs kritik av systemet:
–  Att låta hörapparatstillverkarna driva mottagningarna är ungefär lika korkat som att låta läkemedelsindustrin driva vårdcentraler.

Länkar
Landstinget vill inte lyssna på kritiken (Dagens Nyheter 2016-05-27)

Hörapparatindustrin styr offentlig hörselvård: ”Rena svindleriet” (HRF.se 2015-10-31)

Hörselskadade luras att betala tiotusentals kronor för att få vård: HRF-rapporten ”Myternas marknad” (HRF.se 2014-06-26)

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.