Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-07-18">18 juli 2017</time>

15 enkla tips för en hörselsmart sommar!

Kvinna sitter vid stilla sommarsjö, i roddbåt med rött parasoll.

Känner du dig ofta trött av vardagens ljud och kommunikationskrav? Unna dig då en hörselsmart semester! Vi ger dig 15 enkla tips på hur du kan ta ledigt från hörselstressen mitt i högsommarlugnet – och upptäcka hur du kan må bättre också resten av året.

Alla som har en hörselskada behöver hitta strategier för att hantera sin vardag. Ge dig därför tid i sommar att stanna upp och verkligen lyssna på dig själv: Hur skulle du kunna må bättre? Och hur kan du ta en rejäl paus från hörselstressen under semestern?
Nedan har vi listat 15 enkla tips som har hjälpt andra. Kanske kan de hjälpa dig att hitta ditt hörselsmarta jag?

1. Lyssna på dig själv. Sätt dig på bryggan, under äppelträdet eller på en annan lugn plats och tänk efter: När och hur mår du bra? När och på vilket sätt blir kommunikationen ett problem? Hur skulle din situation kunna bli bättre? Skriv ner dina tankar – kartlägg dig själv! Kanske blir det då lättare att se vad du behöver hjälp med, vilken kunskap du behöver och vad du själv kan göra något åt. Kanske kan det bli början på en hörselsmart plan för ditt liv?

2. Ta kommunikationspauser. Tillåt dig själv att ta en paus från prat och konversation då och då, så orkar du mer sedan. Stäng av hörapparaterna en stund och pressa dig inte att avläsa hela tiden – låt hjärna och öron vila lite! Förklara gärna för andra att det är förebyggande friskvård att ta en ”hörselsmart paus”, lika nyttigt som yoga eller något annat som ger inre lugn. De kommer att förstå!

3. Ta ljudpauser. Forskning visar att oavsett hur vi hör behöver vi människor ta pauser från kakofonin i det moderna samhället. Särskilt nyttigt är det att komma ut i naturen med de naturliga ljud som vår hörsel är skapad för. Det gör oss lugnare, mer harmoniska. Ljudet av sus i trädkronor, kluckande och brusande vatten med mera är dessutom jättebra maskeringsljud för tinnitus.

4. Våga vara dig själv. Det är så lätt att hela tiden försöka vara andra till lags, att alltid försöka hänga med på hörandes villkor. Men gör inte det! Våga istället tala om vad just du behöver för att må bra. Förklara att bullriga restaurangen inte funkar för dig – föreslå istället lugna uteserveringen. Förklara varför det är svårt att samtala hela tiden under långa bilresan. Våga vara dig själv, på dina villkor – du är jättebra precis som du är!

5. Träna på att förklara. Det kan kännas jobbigt att berätta för andra vad du behöver i olika situationer. Så varför inte träna i sommar på att göra det kort och enkelt? Det räcker oftast med: ”Jag hör bättre om jag sitter på den platsen”, ”Jag tar en paus, mina öron behöver vila en stund”. Möter du helt nya personer under sommaren? Testa att förklara på nya sätt!

6. Isolera dig inte. Det är lätt att börja tänka: Varför gå på sommarfesten om alla ändå pratar i munnen på varandra? Men istället för att isolera dig, kolla om du kanske kan förbättra förutsättningarna så att de fungerar bättre för dig. Kanske mindre bord utomhus kan göra att du får lättare att höra de du sitter närmast? Kanske kan kommunikationshjälpmedel underlätta på grillpartyt?  Eller varför inte prova att boka skrivtolk för bröllopsfesten!

7. Klart du kan resa! En del drar sig för att resa när de får problem med hörseln – de är oroliga för att missa viktig högtalarinformation, att missuppfatta människor som talar annat språk med mera. Men det mesta går att lösa med så enkla medel som papper och penna, och tydlig information till resepersonalen. Och även fullt hörande använder ju ofta ”teckenspråk” på utlandssemestrar, eller hur? Jättemånga hörselskadade är ute och reser, så varför inte du? Du klarar det!

8. En sund själ i en sund kropp. Om kroppen mår bra mår vi oftast bättre psykiskt också. Inte minst kan ett träningspass flytta fokus från huvudet till kroppen, från ansträngningen av att höra eller besvärande tinnitus, till en positiv, fysisk kick. I vardagsstressen kan det vara svårt att komma igång med träning, så passa på i sommar. Skapa en motionsrutin som du fortsätter med i höst.

9. Yoga, avslappning, mindfulness. Stress leder ofta till att vi spänner oss och börjar andas fel, vilket gör att vi mår sämre. Många tycker att yoga minskar stress, hjälper på andningen och ger ett inre lugn och välbefinnande. Varför inte prova? Det kan ta ett tag innan det funkar, så ge det lite tid. Du kan även ladda ner appar/ljudfiler med avslappningsövningar.

10. Ta en ”power nap”. En liten lur mitt på blanka eftermiddagen kan göra underverk. En kort stunds vila i hängmattan, i skuggan under ett träd eller kanske på soffan kan ge nya krafter och positiv energi. Prova om det är något för dig!

11. Var aktiv, utan stress. Sommarlugnet kan ibland vara jobbigt om det blir tyst och tinnitusen hörs desto bättre. Försök därför ha en semester där du är aktiv och sysselsatt, men utan negativ stress. Det kan också vara bra att undvika helt tysta omgivningar. Bruset från vatten, vind med mera kan maskera och lindra.

12. Träffa andra i sociala medier. Att utbyta erfarenheter med andra är ett av de smartaste sätten att få användbara tips och se nya möjligheter. Dessutom känns det ofta riktigt bra att möta andra i ungefär samma situation, som vet hur det är. Passa därför på att gå med i en eller flera av HRFs Facebook-grupper. De är slutna och riktar sig till  för dig som är hörselskadad (endast privatpersoner). Vi har följande grupper: HRF: Diskussionsgrupp för hörselskadade, HRF: Cochlea-implantat, HRF: Tinnitus och ljudöverkänslighet, HRF: Menières sjukdom samt HRF: Föräldrar.

13. Se över din hörteknik. När och hur är det lätt att höra? När och på vilket sätt blir det problem? Om du använder hörapparater men inte trivs med ljudet kan de vara inställda på fel sätt. I så fall bör du ta kontakt med din audionom för justering. Men tänk på att ofta räcker det inte med bara hörapparater. I många situationer kan du ha stor nytta av andra kommunikationshjälpmedel, utöver hörapparaten, till exempel för att höra tv:n, radion och telefonsamtalet bättre. Det finns också bra mikrofonsystem för att underlätta samtal med andra. Prata med hörselvården – de kan ge råd om hörhjälpmedel.

14. Testa andra kommunikationssätt. Har du provat teckenspråk och tecken som stöd (TSS)? Varför inte ta reda på mer om det i sommar och lär dig några tecken? Om du trivs med det kan det kanske vara värt att anmäla dig till kurser till hösten. Och har du provat skrivtolkning? Kanske är det något för dig?

15. Fråga Hörsellinjen. Vad du än undrar över när det gäller hörsel kan du vända dig till HRFs rådgivningstjänst Hörsellinjen. Tyvärr har Hörsellinjen sommarstängt, men vi öppnar igen den 14 augusti. Då är du välkommen att ringa 0771-888 000. Det går även bra att skicka in frågor under hela sommaren via formuläret på www.hörsellinjen.se, så får du svar så snart som möjligt efter den 14 augusti.

Ha en riktigt härlig sommar! önskar Hörselskadades Riksförbund (HRF)

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.