Datum:

SVT Rapport om kökrisen: 1,5 års väntan på hörapparater för Kenneth

Kenneth Willman i Borlänge har väntat på hörapparater i ett år. Men först i april kan han få tid hos hörselvården.
– Då tänkte jag: ”Å, herregud. 1,5 år, rakt av!”, berättar han i SVT Rapport, i ett inslag om HRFs kartläggning av kökrisen inom hörselvården.

Över hälften av landets regioner har väntetider på över ett år för utprovning av hörapparater, visar en undersökning som Hörselskadades Riksförbund (HRF) har gjort. Bara fem av landets regioner klarar vårdgarantin på 90 dagar.

Undersökningen fick mycket uppmärksamhet i media runt om i landet under fredagen, bland annat i ett längre inslag i SVT Rapport, som belyste de omfattande problemen.

Kökris i hörselvården

– Det är verkligen en kris i landet, inom hörselvården, säger HRFs förbundsordförande, Ulf Olsson, till Rapport.

I flera regioner är väntetiderna över 18 månader. I Norrbotten upp till tre år. Följden är sjukskrivningar och social isolering, som leder till både ohälsa och utanförskap.

Efter ett år: Kenneth måste fortsätta vänta

En av dem som drabbats är Kenneth Willman i Borlänge. Nyligen fick veta att han inte kan få en tid hos hörselvården förrän i april. Då hade han redan väntat ett år på att få prova ut sina första hörapparater.

– Då tänkte jag: Å, herregud. 1,5 år, rakt av! Och inte ens var säker på att det blir då heller, säger han till SVT Rapport.
– Och så vet man om det här hörselns betydelse för den individuella hälsan. Risken för demens och kostnaden för demensvård och så vidare.

Media rapporterade om kökrisen

Under den pågående Hörselveckan, och särskilt under fredagen, rapporterade media i hela landet om de långa väntetiderna inom hörselvården. Bland annat med inslag i de flesta av Sveriges Radios P4-stationer runt om i landet.

En TT-artikel fick särskilt stor spridning: Larm om ”katastrofalt” läge för hörselskadade (2024-10-18, ett 40-tal medier, bland annat Aftonbladet, Svenska Dagbladet, Norran, Barometern, Piteå-Tidningen, Borås Tidning, Norrländska Socialdemokraten, Hallandsposten, Blekinge Läns Tidning, Göteborgs-Posten, Dagens Medicin med flera).

Även HRFs distrikt och föreningar har tagit upp ämnet tidigare under veckan:
Behövande riskerar isolering – lång kö för hörapparat (P4 Jönköping 2024-10-14)
Debatt: Kapa köerna till hörselvården (Norrköpings-Tidningar 2024-10-18)

Relaterade nyheter

  • Över ett års kö till hörselvård i mer än varannan region
    Kategori: Pressmeddelande
    Datum:

    Över ett års kö till hörselvård i mer än varannan region

    Mellan ett och tre år. Så lång är väntetiden för den som behöver skaffa hörapparater i tolv av landets 21 regioner. Det visar en kartläggning från Hörselskadades Riksförbund (HRF).
    – Läget är katastrofalt. Hörselvårdens kris idag kommer märkas i demensvården imorgon, säger Ulf Olsson, HRFs förbundsordförande.

  • Självtest av hörseln kan minska risk för demens
    Kategori: Pressmeddelande
    Datum:

    Självtest av hörseln kan minska risk för demens

    Självtest av hörseln kan vara livsviktigt. Det konstaterar Hörselskadades Riksförbund (HRF), som i dag inleder Hörselveckan, 14-20 oktober. Obehandlad hörselnedsättning är en av de största riskfaktorerna för demens, visar forskning.

  • Hörselveckan i hela landet nästa vecka, 14–20 oktober
    Kategori: Pressmeddelande
    Datum:

    Hörselveckan i hela landet nästa vecka, 14–20 oktober

    På måndag drar Hörselveckan igång, från Boden i norr till Lund i söder. Den 14-20 oktober planeras ett 60-tal events med hörseltester, forskare, ny hörteknik och hörselsmarta tips. En vecka för 1,5 miljoner svenskar med hörselnedsättning och andra hörselskador.