Årets pristagare Jerker Rönnberg tillsammans med HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam
HRF:s förbundsordförande Mattias Lundekvam tillsammans med Professor emeritus Jerker Rönnberg, mottagare av Stora Hörselpriset 2020. Foto: Lasse Hejdenberg

Stora Hörselpriset

Stora Hörselpriset är det främsta priset inom svensk hörselforskning. Hörselforskningsfonden delar ut priset vart fjärde år till en eller flera forskare som har gjort ”betydande forskningsarbete inom hörselområdet som direkt eller på sikt kan anses ha stor positiv påverkan på hörselskadades vardag”.

Stora Hörselpriset har delats ut av Hörselforskningsfonden sedan 2008 och har som syfte att uppmärksamma, hylla och belöna viktig hörselforskning.

Stora Hörselpriset tilldelas i år forskaren Jerker Rönnberg, för upptäckter om hur hjärnan lyssnar och tolkar det vi hör. Hans insikter har banat väg för bättre hörselrehabilitering – och öppnat dörren till ny kunskap om hur demens uppstår och utvecklas.

Priset består av 100 000 kronor och ett handbundet diplom. Det går till en eller flera forskare inom medicinsk, beteendevetenskaplig och teknisk hörselforskning, som är knutna till ett svenskt universitet eller högskola, antingen personligen eller genom sin forskning, och som har gjort ”betydande forskningsarbete inom hörselområdet som direkt eller på sikt kan anses ha stor positiv påverkan på hörselskadades vardag”.

Pristagare utses av Hörselforskningsfondens styrelse, som består av ledande forskare inom hörselområdet samt representanter för Hörselskadades Riksförbund (HRF).

Tidigare pristagare:

2008: Åke Flock
2012: Helge Rask-Andersen
2016: Stig Arlinger
2020: Jerker Rönnberg

Ge en gåva

 • Ge en gåva

  Ge en gåva

  Tack vare ditt stöd kan HRF arbeta för bättre villkor för alla hörselskadade.

 • Bli månadsgivare

  Bli månadsgivare

  Stöd HRF på ett enkelt sätt varje månad, och håll samtidigt nere HRFs administrativa kostnader

 • Ge en minnesgåva

  Ge en minnesgåva

  Hedra minnet av en närstående genom att stödja hörselskadade nu och i framtiden