Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2018-08-23">23 augusti 2018</time>

DEBATT: ”Otidsenligt att var femte väljare utestängdes från webbsänd valdebatt”

Nyligen drabbade partiledarna samman i Expressens och Dagens Industris valdebatt i webb-tv. Men sändningen var otextad, och det innebär att 1,5 miljoner väljare med hörselnedsättning stängdes ute. Det är ovärdigt en demokrati, skriver HRFs förbundsordförande, Mattias Lundekvam, i Medievärlden.

”Otidsenligt att var femte väljare utestängdes från webbsänd valdebatt”

Debattartikel från HRF i Medievärlden (2018-08-23)  

Vem var bäst? Vem var sämst? Vem hade vassaste argumenten, smartaste retoriken, starkaste utspelen? Förra veckans partiledardebatt i Expressen TV/Di TV blev en snackis i sociala medier, i debattforum och vid fikabord runt om i landet. Åsikter stöttes och blöttes – så som det ska vara mitt i brinnande valrörelse.  Så som det ska vara i en demokrati.

Och ändå var debatten ett misslyckande – för de arrangerande medierna, för partierna, och, inte minst, för svensk demokrati. Inte på grund av vad som sades, utan för att det som sades inte textades, vare sig i direktsändning eller efteråt.

Att valdebatter inte textas innebär att var femte väljare stängs ute. 1,5 miljoner väljare med hörselnedsättning får inte chansen att ta del av argumenten, ta ställning, tycka till. Det är inte bara ovärdigt en demokrati. Det är uttalad diskriminering.

Hur är det möjligt att vi inte har kommit längre valåret 2018? Hur kan partiledare ställa upp på valdebatter som vänder ryggen åt 1,5 miljoner väljare? Ärligt talat: Har någon av dem råd med det?

Men ännu märkligare är att Expressen, Dagens Industri och andra svenska mediehus fortfarande inte textar sina webbsändningar. Det är helt otidsenligt i ett samhälle där var och varannan kollar sändningar i mobilen, ofta i miljöer där det är svårt att höra eller där vi inte kan ha ljudet på.

Alltså: Textning handlar inte bara om 1,5 miljoner hörselskadades grundläggande rättigheter – det är också ett effektivt sätt för mediebolag att öka webb-tv:s räckvidd, synlighet och genomslag i nära nog alla befolkningsgrupper. Särskilt med tanke på den snabba tekniska utvecklingen; att texta är i dag enklare än någonsin tidigare.

Så jag frågar Expressen, Dagens Industri och alla andra medieföretag med otextad webb-tv: När tänker ni sluta välja bort miljontals tittare? När tänker ni börja sända webb-tv i takt med dagens mediekonsument – och vår egen tid?

Mattias Lundekvam
förbundsordförande, Hörselskadades Riksförbund (HRF)

Relaterade nyheter

  • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

    Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

    Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

  • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

    Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

    Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
    – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

  • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

    Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

    "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.