Verktyg för tal till text och videosamtal
Idag finns många tekniska verktyg tillgängliga för oss i våra smarta mobiler, surfplattor och datorer. Med hjälp av tal till text-verktyg och olika program för videosamtal kan kommunikationen underlättas för den som hör dåligt.
Tal till text-verktyg
Tal till text kan vara ett värdefullt verktyg om man hamnar i en situation där det är svårt att höra vad den man talar med säger. Till exempel kan man använda det i mataffären eller om man snabbt behöver kommunicera med någon i vården och inte har möjlighet att invänta skrivtolkning. Följande är några exempel på appar som omvandlar tal till text:
- Anteckningar – både iPhones och androidtelefoner har inbyggda dikteringsverktyg. Funktionen finns också på många surfplattor. Dessa verktyg kan man använda vid kommunikation för att omvandla tal till text. Praktiskt då är att gå in i sin anteckningsapp i telefonen/surfplattan och trycka på symbolen för diktering.
- Speechy – Speechy är en tal till text-app som finns för iPhone. Det finns även en gratisversion av appen som heter Speechy Lite.
- Make it Big – Make it Big är en gratisapp som finns för iPhone. I denna app omvandlas talet till stor, vit text på svart bakgrund, vilket gör den lättare att se.
- Transkribering – Transkribering är en tal till text-app som finns för Android.
Program för videosamtal
Det är många som uppskattar att kunna hålla kontakten via videosamtal. Dels för att det kan skapa en närmare kontakt än ett telefonsamtal, dels för att det för många hörselskadade hjälper att se personen de talar med.
När man har videosamtal är det viktigt att tänka på både ljud och ljus. Använd gärna ett headset eller annan mikrofon för att vara säker på att ljudet blir bra. Undvik också stimmiga miljöer eller störande bakgrundsljud såsom TV och radio. Se till att ljuset faller på ditt ansikte, så att den du talar med kan se dig ordentligt. Om ljuset kommer bakifrån blir det svårare att se ditt ansikte och ta stöd av avläsning.
Det finns många olika program att använda för videosamtal. Några av de vanligaste är dessa:
- FaceTime – FaceTime är Apples verktyg för videosamtal. Det kan användas för videosamtal mellan olika Appleprodukter (iPhone, iPad, MacBook osv.)
- WhatsApp – WhatsApp är en gratisapp som finns för iPhone och Android. I WhatsApp går det att chatta, ringa och genomföra videosamtal.
- Facebook Messenger – i Facebooks chattverktyg Messenger går det inte bara att chatta, utan det är även möjligt att ringa både röst- och videosamtal.
- Zoom – Zoom är ett videomötesverktyg där det är möjligt att ha möten med en eller flera personer. Det kan också användas för att hålla webbinarium. I Zoom finns olika funktioner, såsom möjlighet att dela skärm. Zoom kan användas både på dator, mobiltelefon och surfplatta.
- Teams meeting – Teams meeting är Microsofts videomötesverktyg. Det är möjligt att ha möten med två eller fler parter och det finns olika funktioner, såsom möjlighet att dela skärm. Teams meeting kan användas både på dator, mobiltelefon och surfplatta.
- Google meet – Alla som har ett google-konto kan skapa möten i Google meet. Möten upp till 60 minuter är kostnadsfria. Även i Google meet är det möjligt att dela skärm och även detta program går att använda på såväl dator som i mobiltelefon och på surfplatta.