Privat hörselvård
Både hörselmottagningar som har avtal med Region Stockholm och andra hörselmottagningar kan erbjuda dig privat hörselvård, så att du i stället för att låna dina hörapparater av regionen köper dina hörapparater.
Till skillnad från vid köp av andra konsumentprodukter kan du inte få hjälp av ARN (Allmänna reklamationsnämnden) vid köp av hörapparat om du och vårdgivaren blir oense kring köpet i efterhand. Det betyder att du själv behöver vara extra noggrann med att ta reda på vad som gäller – till exempel kring kostnader, garantier, vad som ingår i vården och vilka försäkringar som finns.
Kostnad
Jämfört med den offentliga hälso- och sjukvården är kostnaden för patienten betydligt högre inom den privata vården, eftersom den finansieras enbart genom patientens egen betalning och inte med skattemedel.
Garantier
Det är viktigt att känna till vad garantin omfattar, vad den inte täcker och hur länge den gäller. Detta gäller förstås även tillbehör som laddare, externa mikrofoner och tv-hjälpmedel.
Reparationer och support
Olika vårdgivare har olika rutiner för reparationer och support efter att utprovningen är avslutad. Det är därför en god idé att ställa frågor i förväg för att veta vad som gäller.
O
Om du tappar hörapparaterna
Kontakta din vårdgivare och ditt försäkringsbolag för att ta reda på vad som gäller om du skulle tappa bort en eller båda hörapparaterna.
Batteriers livslängd
Återuppladdningsbara hörapparater har en begränsad livslängd när det gäller antalet laddningar. Med tiden kan prestandan försämras, så det är viktigt att veta hur länge du kan förvänta dig att de fungerar som de ska.
Vårdens innehåll
Privat hörselvård kan variera beroende på vilken vårdgivare du vänder dig till. Även om all legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal ska arbeta enligt vetenskap och beprövad erfarenhet, kan det ske på olika sätt i praktiken. Därför kan det vara klokt att ställa frågor om audionomens arbetssätt innan du påbörjar en utprovningsprocess.
Det finns en internationell standard för utprovning av hörapparater som beskriver vad hörselvård bör innehålla. Den kan fungera som en bra referens även för dig som söker privat vård. I standarden ingår bland annat att utvärdera hur din hörselnedsättning påverkar dig, vad hörapparater kan hjälpa till med – men också i vilka situationer de inte räcker till och vad du då kan göra istället. Den ställer även krav på mätningar, utrustning och uppföljning efter utprovningen.
En viktig sak att ta reda på är hur lång provperiod du har innan du behöver bestämma dig för om du vill köpa hörapparaterna.
Inspektionen för vård och omsorg (IVO)
Inspektionen för vård och omsorg (IVO) utövar tillsyn över alla vårdgivare, även privata hörselmottagningar. Du kan vända dig dit för att kontrollera om din vårdgivare är registrerad i deras register.
Marknadsföring
Om du upplever att marknadsföringen av hörapparater eller informationen kring utprovningen är överdriven eller vilseledande, kan du vända dig till Konsumentverket. Enskilda anmälningar prövas inte i sig, men de kan ligga till grund för Konsumentverkets tillsynsarbete.