Tips för digitala möten
I och med att det just nu inte är möjligt att ha fysiska träffar på samma sätt som vi är vana vid kan det vara ett bra tillfälle att testa på digitala möten. Den digitala mötesformen kan användas för alltifrån styrelsemöten till fikaträffar och workshops. På den här sidan har vi samlat lästips och information kring att genomföra möten digitalt.
Guider för Zoom
Distriktet har tagit fram en guide för att delta i Zoom-möten. Guiden hittar ni här.
Vi har också tagit fram en guide till dig som ska boka ett möte i Zoom. Den guiden finns här.
Svensk Skrivtolkning har gjort instruktionsfilmer för Zoom. Det är tre filmer, varav de två första främst riktar sig till de som ska delta i Zoom-möten och den sista främst riktar sig till den som ska hålla i ett Zoom-möte. De tre filmerna finns på YouTube och ni hittar dem genom att klicka på den här länken.
Tänk på att det inte bara är den som anordnar mötet som behöver läsa på och förbereda sig. Digitala distansmöten kan vara en nyhet för mötesdeltagarna också. Tipsa dem gärna om distriktets skriftliga guide och informationsfilmerna från Svensk Skrivtolkning. Även informationen från Hörsellinjen som vi tipsar om nedan kan vara bra för mötesdeltagarna att ta del av.
Hörsellinjen
Du som vill läsa mer om andra videomötesplattformar eller få tips kring att ha chattmöten hittar det hos Hörsellinjen. På Hörsellinjen finns mycket bra information om att genomföra tillgängliga möten på distans. Där kan du bland annat läsa om vilka olika videomötesverktyg som finns, om att ha skrivtolkade videomöten och hur man ska tänka kring mötesrutiner vid möten på distans.
Tips från förbundet
HRF har tagit fram ett dokument med tips och råd för föreningar som ska hålla digitala årsmöten. Mycket av det som står i dokumentet kan vara bra att tänka på även vid andra möten. Dokumentet hittar du här.
Boka tolk
Det är minst lika viktigt att tänka på tillgängligheten vid digitala möten som vid fysiska möten. Både skrivtolkning och TSS-tolkning fungerar bra att använda och kan underlätta mycket vid videomöten. Se till att boka tolk till mötet i god tid. Om ni är osäkra på vilka inställningar som behövs i den videomötesplattform ni ska använda så kan ni vända er till tolkcentralen eller till det tolkbolag som tilldelats ert uppdrag.
Har ni frågor eller vill prova på?
Om ni har frågor eller känner er osäkra på hur ni ska genomföra ert digitala möte är ni välkomna att kontakta distriktskansliet. Vi svarar gärna på era frågor och om ni vill kan vi även ha ett testmöte så att ni får prova på det videomötesverktyg ni tänkt använda.
Hör av er till Karin Vikström på karin.vikstrom@distriktet.info.