Checkpoint Charlie
Checkpoint Charlie

Berlin resan

Resan till Berlin 21-24 september 2018
Första påstigningsort var Ystad där Martin vår reseledare och Charles vår busschaufför prickade av oss som skulle åka med och sedan gick färden vidare och med övrig resenärer från resten av Skåne, som hämtades upp i Malmö, blev bussen full. Förutom alla vi HRF-medlemmar som planerat in att denna helg resa till Berlin fick vi sällskap av skrivtolkarna Malin och Kina samt medresenärs teckenspråkstolkar. Färden gick över Öresundsbron genom Danmark och via färja från Gedser till Rostock tog vi oss till Tyskland. En stor del av resenärerna valde att njuta av den överdådiga buffén som serverades ombord på båten och mätta kunde vi fortsätta färden på Autobahn. Vi har ju haft en varm sommar hemma och så i senare delen av september mätte bussens termometer 28 grader då vi stannade för bussfika halvvägs till Berlin. Mats försökte lära oss att sjunga och teckna samtidigt, vilket var ganska svårt för en oerfaren. Vår chaufför togs oss ganska enkelt till vårt hotell, kändes det som i alla fall. Efter att vi installerat oss på vårt hotell Sorat Hotel Ambassador centralt i Berlin samlades vi för gemensam liten promenad till restaurangen för kvällens middag. Efter denna första dag sov nog de flesta gott.

Lördag morgon efter frukost klev vi på bussen för en stadsrundtur där Martin på ett mycket lugnt och bra sätt guidade oss och delade med sig av sin kunskap om Berlin. Vi åkte på Unter den Linden och Kurfürstendamm med flera gator och fick information om det vi såg på vägen. Våra skrivtolkar var koncentrerade på att förmedla allt till oss på bästa sätt och vad jag förstod såg de nästan inget av själva färden. Tidig eftermiddagen fick vi på egen hand se oss om och vandra i Berlin. Vi besökte butiker och andra sevärdheter. Besök gjordes bland annat på KaDeWe, motsvarigheten till NK i Stockholm, och konstaterade att priserna var därefter. Men så var också hela världens modehus representerade. Senare eftermiddag tog guide och chaufför oss till Spandau, en äldre statsdel i utkanten av Berlin med mysiga gator och hus. Här blev det också en del shopping då priserna i butikerna var betydligt lägre än i centrum. På kvällen åt vi middag tillsammans igen.

På söndagen hade vi sovmorgon, stod det i programmet, men det hade nog Martin missat för kl 09.00, efter frukost, bar det iväg för att se resterna av Berlinmuren och de minnesmärken som finns. Vi kunde gå upp i ett utsiktstorn och därifrån se mur, vakttorn och den sandyta som avslöjade ev. fotspår om någon försökte att passera. Murens tidigare sträckning visas via två parallella rader med gatsten. Det var både intressant men även skrämmande hur något sådant kan ha hänt så nära oss. Vi besökte även ett ganska nyiordningställt museum som visar hur det var att leva i Östtyskland. Guiden på museet berättade att trots att man levde på östsidan fanns det de som efter murens fall önskade sättet att leva tillbaka då alla hade arbete och mat på bordet vilket inte alltid var fallet efter murens fall. Vilken tur att butiksbesök prioriterades på lördagen eftersom det visade sig att butikerna hade stängt på söndagen. Dock fanns det restauranger och caféer som hade öppet så att vi kunde fika. Så värst mycket flanörer fanns det inte att titta på då vädret växlade om till regn på söndag em. Middag åt vi tillsammans under valven på kombinerad restaurang/bryggeri under en tunnelbanelinje.

När vi på måndag morgon intagit vår frukost och flera på resans sista frukost vågat sig på att prova det vita mousserande vinet som serverades bar det av tillbaka mot våra respektive destinationer i Skåne. Den stora skillnaden var att temperaturen hade sjunkit till 8 grader, alltså en temperaturskillnad på 20 grader mot när vi åkte till Berlin 3 dagar tidigare.
Tillgängligheten i bussen var mycket god under hela resan med bra kvalitet på bussens högtalare, en nyinstallerad hörslinga samt texten via skrivtolkarna som visades på bussens skärmar. Tack till alla såväl distriktets arrangör Veronica som medresenärer för en trevlig resa!
Ingrid Karlsson