Menièregruppen

För dig som vill träffa andra i samma situation.
Här kan du träffa andra med Menières sjukdom (yrsel, tinnitus och hörselnedsättning) för en stunds prat och fika.
Välkommen!

Menière

Menière är en sjukdom som brukar ge karusellyrsel, tinnitus och hörselnedsättning. Ibland har man även en tryckkänsla i det sjuka örat. Orsaken till sjukdomen är inte riktigt klarlagd men har samband med en obalans mellan vätskorna i innerörat hos en person som är drabbad. Det finns ingen bot i dagsläget men en mängd olika behandlingar för att dämpa symptomen. De allra flesta hittar någon behandlingsform som fungerar eller som kan dämpa symptomen. Många får god hjälp av att använda hörapparat när hörseln blir sämre.

I Sverige är vi ca 50 000 personer som är drabbade. För en del blir sjukdomen bara en tillfällig besökare, för andra blir problemen mer bestående med tätare yrselattacker och bestående hörselnedsättning. Yrselattackerna kan då komma i skov som kan variera i tid.

En konsekvens av att sjukdomen ofta är oförutsägbar, det går inte i förväg att veta om man ska få en yrselattack, är att man lätt isolerar sig. Man är rädd för att få en yrselattack ute bland folk, hörseln ställer till problem i umgänget med andra och hörselnedsättningen och obalansen ger en stor trötthet. Då kan det kännas bra att träffa andra i samma situation.

Menièregruppen i Östergötland

Menièregruppen finns till för dig som vill träffa andra i samma situation. Du får gärna ta med någon närstående, det kan kännas tryggt att ha en anhörig eller en vän med sig. Det kan även vara bra för de anhöriga att träffa varandra för att utbyta erfarenheter.

Vi träffas vardagkvällar kl 18.30 – 20.00 några gånger per termin på Föreningshuset Fontänen, Västra vägen 32 i Linköping. Oftast fikar vi och samtalar om det som är aktuellt. Ibland bjuder vi in någon som kommer och föreläser och berättar om sådant vi vill veta mer om. (För tider för träffarna se kalendariet. Länk här?)

Fika finns till självkostnadspris. Lokalen vi använder har teleslinga. Skrivtolk beställs gemensamt till våra möten. Behöver du annan tolk får du höra av dig. Du behöver inte anmäla dig i förväg men får gärna meddela om du har några speciella önskemål beträffande kost.

Susanna Ahlström 0708 82 81 53, ahlsus@hotmail.com

HRF:s Menièrebroschyr
HRF:s Menièrebroschyr

HRF:s Menièregrupp på Facebook

Menièreinformation på Hörsellinjen

  • Medlemsbladet Östergyllen

    Medlemsbladet Östergyllen

    I distriktets medlemsblad Östergyllen kan du läsa intressanta artiklar och aktuell information både från distriktet och föreningarna.

  • CI-gruppen

    CI-gruppen

    Har du cochlea-implantat? Läs med om CI-gruppens verksamhet här!