Kategori: Nyheter
Datum: <time datetime="2020-12-09">9 december 2020</time>

”Var inte rädd för att sticka ut” – Erfarenheter från arbetslivet

Som en del av distriktets temavecka med fokus på arbetsliv publicerar vi intervjuer där några av våra medlemmar delar med sig av sina erfarenheter från arbetslivet. I dagens intervju träffar vi Anna Quarnström.

Namn och ålder
Anna Quarnström, 36 år

 

Vad jobbar du med?
Juridik

 

Hur har din karriärbana sett ut?
Jag började att arbeta som 14-åring med att dela ut tidningar och har sedan dess haft en rad olika ströjobb (inklusive au-pair i England och kassörska på konsum) innan jag till sist blev jurist.

 

Vilka är de främsta utmaningarna du stött på i din karriär med anledning av din hörselskada?
Mina främsta utmaningar är främst förknippade med de arbeten jag hade innan jag var färdigutbildad. I många av de extrajobb jag haft, vilket har varit arbeten med sämre anställningstrygghet och sämre arbetsvillkor, har det varit svårare att ställa krav och också svårare att få gehör för egna behov.

 

Vilka skulle du säga är de viktigaste lärdomarna du dragit under din karriär hittills?
Att det är lättare att ställa krav och få en bra arbetsmiljö om man också har en trygg anställning och lite skinn på näsan. Men det är en dyrköpt erfarenhet. Jag önskar att alla garanterades förutsättningar till flexibilitet, återhämtning och ljudmiljö efter behov. Inte på grund av utbildningslängd eller vilket yrke man valt.

 

Använder du några tekniska hjälpmedel och i så fall vilka?
Jag använder slinga och ibland skrivtolk.

 

Vilket upplever du är det viktigaste hjälpmedlet i din arbetsvardag?
Det viktigaste hjälpmedlet är du själv. Man måste vara tydlig med vad man behöver – och veta vad man behöver. Annars är allt annat dömt att misslyckas.

 

Finns det något råd som du skulle vilja ge andra som har en hörselskada och är yrkesverksamma?
Var inte rädd för att sticka ut. Många av oss har ägnat en hel livstid åt att assimilera oss med resten och eftersträvat att vara som normen, dvs hörande. I yrkeslivet måste du vara tvärtom. Använd dina erfarenheter och din energi till att istället skapa rätt förutsättningar för dig att glänsa. Skit i resten. Ingen har någonsin blivit framgångsrik i arbetslivet genom att vara ”normal”.

 

Finns det någon situation/något område där du upplever att det är svårt att få till bra anpassningar utifrån dina behov?
Hörselskadade har enligt min erfarenhet mer behov av återhämtning för en balanserad tillvaro mellan privatliv/familjeliv och arbete. Jag tycker att det är omodernt att vi ska behöva bränna ut oss för 100% arbetsliv i brist på andra alternativ. Och vem har råd att arbeta mindre än 100 % idag?

Om jag fick bestämma skulle personer med funktionsnedsättning få bättre förutsättningar till flexibilitet för balans utan att förlora i lön. På det stora hela tycker jag att det måste vara mer värt att folk kan jobba länge än att vi bränner ut oss i förtid. För detta krävs inte bara förbättringar inom socialförsäkringen utan även andra former av reformer.

 

All information om distriktets temavecka hittar du här.

Relaterade nyheter

 • Ge Region Stockholms invånare en hörselvård att lita på
  Kategori: Nyheter
  Datum: <time datetime="2022-03-03">3 mars 2022</time>

  Ge Region Stockholms invånare en hörselvård att lita på

  Idag, den 3 mars, är det World Hearing Day. I samband med det vill Hörselskadades distrikt i Stockholms län belysa bristerna inom hörselvården i Region Stockholm och uppmana de styrande politikerna att göra de förändringar...

 • Distriktets årsmöte 2022
  Kategori: Nyheter
  Datum: <time datetime="2022-02-25">25 februari 2022</time>

  Distriktets årsmöte 2022

  Hörselskadades distrikt i Stockholms län kallar till årsmöte. Årsmötet 2022 kommer att hållas i videomötesverktyget Zoom,onsdagen den 27 april 2022,kl. 18:00-19:30. Sista dag att lämna in motioner till årsmötet är 7 april. Motioner skickas via...

 • Välkommen på utbildningsdag inför valet 2022!
  Kategori: Nyheter
  Datum: <time datetime="2022-02-21">21 februari 2022</time>

  Välkommen på utbildningsdag inför valet 2022!

  Den 27 mars bjuder distriktet in till en utbildningsdag för alla som vill delta i vårt arbete inför valet till regionfullmäktige i september. Dagens upplägg Under dagen kommer vi att presentera distriktets kampanj inför valet,...