Kategori: Nyheter
Datum: <time datetime="2022-02-09">9 februari 2022</time>

Distriktet uppmanar till en tillgänglig valrörelse

2022 är det valår och Hörselskadades distrikt i Stockholms län ser fram emot en givande valrörelse inför valet till regionfullmäktige den 11 september. Tyvärr är vi också oroliga, då vi ser att det finns en risk att valrörelsen i Region Stockholm inte kommer att vara fullt tillgänglig för personer med hörselskada.

För att uppmärksamma de politiska partierna på vikten av att göra valrörelsen tillgänglig har distriktet skickat ett brev till partierna. Läs hela brevet nedan.

 

I år är det val! Vi ser fram emot valrörelsen och valdagen den 11 september. Tyvärr är vi också lite oroliga. Vi ser att det finns en risk att valrörelsen i Region Stockholm inte kommer att vara fullt tillgänglig för personer med hörselskada. I Stockholms län bor det ca 400 000 människor som har en hörselskada. Vi vill att dessa människor ska få samma möjlighet som alla andra att ta del av valrörelsen och inkluderas fullt ut i den demokratiska processen.

Som politiskt parti i Region Stockholm kan ni bidra till att skapa en tillgänglig valrörelse. För att göra detta behöver ni fokusera på tre olika delar: bemötande, textning och tillgängliga event.

Bemötande

I mötet med personer med hörselskada är det viktigt att tänka på bemötandet och att kommunicera på ett hörselsmart sätt. Några tips för hörselsmart bemötande är:

 • Underlätta avläsning – Många använder avläsning som ett stöd i kommunikationen. Du behöver därför se till att vara vänd mot personen du talar med, tänka på att inte täcka för din mun när du talar och försöka stå så att ljuset faller på ditt ansikte och inte kommer bakifrån.
 • Tala tydligt, i normal samtalston ­– Lagom är bäst när du talar med någon som hör dåligt. Artikulera, rör på läpparna och tala inte för fort – men överdriv inte. Mumla inte, men skrik inte heller.
 • Säg det med andra ord – Om någon inte hör, upprepa inte samma sak igen och igen – formulera det på ett annat sätt, med andra ord.

Textning

 • Texta allt videomaterial – oavsett om det läggs upp på hemsida eller sociala medier, eller om det är videoannonser i kollektivtrafiken.
 • Texta livesändningar – se till att sändningarna textas live, om det av någon anledning inte är möjligt att texta live bör materialet textas i efterhand och det behöver finnas tydlig information om var och när man kommer att kunna se det textade materialet.
 • Boka (skriv)tolk – Skrivtolkar kan både texta livesändningar och direkttexta fysiska möten. Läs mer om skrivtolkning här: https://hrf.se/stockholmslan/om-oss/vard-och-stod/tolkning/

Tillgängliga event

 • Se till att det finns teleslinga i lokalen – en teleslinga gör det möjligt för den som använder hörapparat eller andra hörhjälpmedel med t-spole att få ljudet från mikrofonerna direkt in i hjälpmedlet. Det gör det mycket lättare att höra. Det är viktigt att teleslingans funktion kontrollerats innan evenemanget.
 • Använd mikrofon – det är jätteviktigt att mikrofon används av alla som talar. Ställs en fråga från publiken behöver den som ställer frågan få en mikrofon, eller så behöver frågan upprepas av någon som har en mikrofon. Allra bäst är såklart om mikrofonen är ansluten till en slinga. Kom då ihåg att många ställer in sina hörapparater (eller andra hjälpmedel) så att de endast hör ljudet på teleslingan och inte något annat. De hör alltså bara det som sägs i mikrofonen, andra ljud tas inte upp av hörapparaterna.
 • Boka (skriv)tolk – se ovan.
 • Informera – det är viktigt att informera om tillgängligheten före och/eller i samband med evenemanget. Berätta att ni bokat tolk och att det finns teleslinga i lokalen.

När det inte är ni själva som arrangerar eventet, t.ex. om ni blivit inbjudna till en paneldebatt eller liknande, är det viktigt att ni lyfter tillgänglighetsaspekten med arrangören och ställer krav. Om ni själva eller någon arrangör har frågor om tillgänglighet är ni välkomna att kontakta oss på Hörselskadades distrikt i Stockholms län. Ni når oss på 08-702 30 50, eller via mail till kansli@distriktet.info.

 

Hörselskadades distrikt i Stockholms län hoppas att de politiska partierna tar till sig vår uppmaning och våra tips för att skapa en tillgänglig valrörelse i Region Stockholm.

Relaterade nyheter

 • Ge Region Stockholms invånare en hörselvård att lita på
  Kategori: Nyheter
  Datum: <time datetime="2022-03-03">3 mars 2022</time>

  Ge Region Stockholms invånare en hörselvård att lita på

  Idag, den 3 mars, är det World Hearing Day. I samband med det vill Hörselskadades distrikt i Stockholms län belysa bristerna inom hörselvården i Region Stockholm och uppmana de styrande politikerna att göra de förändringar...

 • Distriktets årsmöte 2022
  Kategori: Nyheter
  Datum: <time datetime="2022-02-25">25 februari 2022</time>

  Distriktets årsmöte 2022

  Hörselskadades distrikt i Stockholms län kallar till årsmöte. Årsmötet 2022 kommer att hållas i videomötesverktyget Zoom,onsdagen den 27 april 2022,kl. 18:00-19:30. Sista dag att lämna in motioner till årsmötet är 7 april. Motioner skickas via...

 • Välkommen på utbildningsdag inför valet 2022!
  Kategori: Nyheter
  Datum: <time datetime="2022-02-21">21 februari 2022</time>

  Välkommen på utbildningsdag inför valet 2022!

  Den 27 mars bjuder distriktet in till en utbildningsdag för alla som vill delta i vårt arbete inför valet till regionfullmäktige i september. Dagens upplägg Under dagen kommer vi att presentera distriktets kampanj inför valet,...