Kategori: Nyheter
Datum: <time datetime="2020-11-16">16 november 2020</time>

Transkribering: Agneta Österman Lindquist intervjuas i P4 Stockholm

Fredagen den 13 november uppmärksammade P4 Stockholm problematiken med Fritt val-systemet i Stockholms län. Under morgonen intervjuades distriktets ordförande Agneta Österman Lindquist live. Nedan finns intervjun transkriberad.

P4 Stockholm – 13 november 2020

 

Reporter:
Hörselskadades riksförbund, HRF förkortas det, menar att många köper sin hörapparat helt i onödan. Region Stockholm och erbjuder nämligen gratis hörapparater men trots det så är det många som köper sina hörapparater för tusentals kronor. Agneta Österman är distriktsordförande för HRF i Stockholm, god morgon Agneta.

Agneta:
God morgon god morgon.

Reporter:
Varför blir det så här? Varför är det så många som köper sina apparater när man kan få dem gratis?

Agneta:
Ja främst så bygger det ju faktiskt på okunskap, man vet inte om möjligheten att man kan få en kostnadsfri hörapparat från regionen.

Reporter:
Men regionen säger att dom har förbättrat sin information om just det att den här möjligheten finns håller du inte med om det då?

Agneta:
Informationen har under de här elva år som vi har haft systemet reviderats ett antal gånger, men vi ser ju bara att problemen ökar och vi tror att det beror på att den information som man som patient får, den får man hos mottagningen och där är den inte alltid så opartisk som man kanske skulle önska. På mottagningen görs en behovsbedömning av patientens individuella behov och som patient så vill man ju gärna lyssna på vårdgivaren och försöka tänka ”vad är det jag vill ha här”.

Reporter:
Men hur menar du då varför är den inte så opartisk som man skulle önska?

Agneta:
Därför att många kedjor är ju knutna till hörapparatindustrin och man vill hellre då rekommendera sina egna apparater, vilket man då kan få genom det så kallade fria valet och på mottagningarna är det hela nittiofyra procent av patienterna som alltså, ja man säger att dom väljer ur fritt val-sortimentet. Alltså att köpa sin apparat.

Reporter:
Vårdutvecklingsregionrådet i Stockholms Region, Ella Bohlin, hon menar att det här systemet då som du berättar om, att det ger en större valfrihet än om man bara hade haft regionens inköpta hörapratar och välja på. Vad tänker du om det?

Agneta:
Det skulle kanske kunna ge lite större möjligheter, men regionens upphandlade sortiment det är ju alldeles utmärkt och ska täcka alla normala behov inom den primära hörselhabiliteringen. Och för den som har alldeles speciella behov av någon anledning så finns ju även möjlighet att gå utanför detta sortiment för, att få det som passar de individuella behoven för att ge så bra hörsel upplevelse som möjligt

Reporter:
Men finns det inga tillfällen när det bästa ändå är att köpa då kanske en hörapparat som är riktigt dyr? Att dom i vissa fall är bättre?

Agneta:
Det beror på vad man lägger för begrepp i ordet bättre. En väldigt van hörapparatanvändare som är mycket, mycket kunnig kan ju tycka att det är bättre att få fortsätta med en modell som liknar den man redan har och då kan man ställa krav på att få just en sådan. Det kan vara så att någon som vistas mycket i blöta miljöer vill ha en vattentät hörapparat eller nånting sånt. Men hörselupplevelsen den finns det forskning som visar på att det finns liksom ingen koppling mellan priset på hörapparaten och resultatet.

Reporter:
Och vill man ha en särskild hörapparat säger du, av inte vet jag en särskild modell, då är det någonting som man också kan få gratis av regionen om man bara frågar efter det?

Agneta:
Det är alltså det bedöms ju, det görs en behovsbedömning. Så det är klart att vill du ha en, vad ska vi säga? En lila modell med gröna prickar så kanske inte det finns i det upphandlade sortimentet och det lär du inte heller få, men det är hörselbehoven det är ju det som ska avgöra. Du ska få en som ger dig så bra hörsel som möjligt

Reporter:
Agneta Österman säger det, som är distriktsordförande för HRF i Stockholm. Tack så mycket Agneta.

Agneta:
Tack.

Reporter:
Vi ska tillägga också att de stora audionomföretagen som ingår i bolag då som även tillverkar hörapparater som Agneta berättade om här säger till P4 Stockholm att dom även säljer hörapparater av andra märken än bara de egna.

Relaterade nyheter

  • Ge Region Stockholms invånare en hörselvård att lita på
    Kategori: Nyheter
    Datum: <time datetime="2022-03-03">3 mars 2022</time>

    Ge Region Stockholms invånare en hörselvård att lita på

    Idag, den 3 mars, är det World Hearing Day. I samband med det vill Hörselskadades distrikt i Stockholms län belysa bristerna inom hörselvården i Region Stockholm och uppmana de styrande politikerna att göra de förändringar...

  • Distriktets årsmöte 2022
    Kategori: Nyheter
    Datum: <time datetime="2022-02-25">25 februari 2022</time>

    Distriktets årsmöte 2022

    Hörselskadades distrikt i Stockholms län kallar till årsmöte. Årsmötet 2022 kommer att hållas i videomötesverktyget Zoom,onsdagen den 27 april 2022,kl. 18:00-19:30. Sista dag att lämna in motioner till årsmötet är 7 april. Motioner skickas via...

  • Välkommen på utbildningsdag inför valet 2022!
    Kategori: Nyheter
    Datum: <time datetime="2022-02-21">21 februari 2022</time>

    Välkommen på utbildningsdag inför valet 2022!

    Den 27 mars bjuder distriktet in till en utbildningsdag för alla som vill delta i vårt arbete inför valet till regionfullmäktige i september. Dagens upplägg Under dagen kommer vi att presentera distriktets kampanj inför valet,...