Kategori: Nyheter
Datum:

Socialstyrelsens utvärdering av Fritt val av hjälpmedel

Socialstyrelsen pekar i sin rapport ”Utvärdering och konsekvensanalys av fritt val av hjälpmedel” på att Fritt val inom hörselområdet kräver särskild uppmärksamhet, då det kombineras med Vårdval. De uppmärksammar även att valfriheten inom hörselområdet begränsas av att det finns ett fåtal aktörer som både äger hörselmottagningar och tillverkar hörapparater.

Strax innan jul presenterade Socialstyrelsen sin rapport Utvärdering och konsekvensanalys av fritt val av hjälpmedel. Socialstyrelsen har haft i uppdrag från regeringen att utvärdera modellen med Fritt val av hjälpmedel och att göra en konsekvensanalys innan ytterligare initiativ tas till att sprida modellen vidare.

Utvärderingen baseras främst på brukarundersökningen Rivkraft, Hörselbrons kvalitetsregister för hörselrehabilitering, utlåtanden från intresseorganisationer och förbund, fokusgruppsintervjuer med förskrivare av hjälpmedel, intervjuer med företrädare för landsting och kommuner, verksamhetsstatistik samt rapporter och referensmaterial från Hjälpmedelsinstitutet.

I Socialstyrelsens utvärdering framkommer det att vårdvalet tillsammans med Fritt val av hjälpmedel inom hörselområdet skapar en annorlunda tillämpning av Fritt val av hjälpmedel. Fritt val av hjälpmedel har som syfte att öka den enskildes inflytande, delaktighet och valfrihet vid val av hjälpmedel. Socialstyrelsen konstaterar att delaktigheten inte har ökat med Fritt val inom hörselområdet, baserat på Hörselbrons kvalitetsregister.

Det går inte att bedöma om inflytandet har ökat med Fritt val då inget tydligt mätinstrument har använts. Avseende valfriheten har den inte ökat som modellen är utformad idag, snarare tvärtom. Valfriheten begränsas av att det finns ett fåtal aktörer som både äger hörselmottagningar och tillverkar hörapparater. Det finns ekonomiska incitament för mottagningarna att rekommendera de hörapparater man också säljer. Detta begränsar möjligheten till saklig och oberoende information, vilket i sin tur begränsar valfriheten.

Sammanfattningsvis är Socialstyrelsens samlade bedömning av Fritt val av hjälpmedel att patientsäkerheten inte har påverkats negativt. Detta förutsätter dock att vårdavtalet som upprättats mellan landstinget och vårdgivarna efterlevs. Socialstyrelsen anser emellertid att audionomernas dubbla roller är mycket problematisk ur ett vårdetiskt perspektiv. Dock är majoriteten av audionomerna själva positiva till Fritt val, både i teorin och praktiken. Trots att kostnaderna med Fritt val har drivit upp kostnaderna inom andra hjälpmedelsområden ser Socialstyrelsen inte att kostnaderna har ökat inom hörselområdet. De konstaterar även att individens kostnader verkar skilja sig mer mellan de olika landstingen än mellan Fritt val och förskrivning.

Fritt val av hjälpmedel
Fritt val av hjälpmedel har funnits sedan 2007 och tillämpas i sex landsting/regioner och ett antal kommuner inom dessa. Fritt val utgör totalt sett mindre än en procent av alla hjälpmedelsförskrivningar. På hörselområdet har Fritt val av hjälpmedel funnits sedan 2009 och modellen tillämpas bara i Stockholms län och Region Skåne. I Stockholms län utgör Fritt val 84 procent av hörapparatutprovningarna och i Region Skåne 65 procent. Syftet med Fritt val är att öka inflytande, delaktighet och valfrihet inom hjälpmedelsområdet. Fritt val ska vara ett alternativ till förskrivningsprocessen och ett komplement för den som vill och kan påverka valet av hjälpmedel.

Läs rapporten här

Relaterade nyheter

  • Ge Region Stockholms invånare en hörselvård att lita på
    Kategori: Nyheter
    Datum:

    Ge Region Stockholms invånare en hörselvård att lita på

    Idag, den 3 mars, är det World Hearing Day. I samband med det vill Hörselskadades distrikt i Stockholms län belysa bristerna inom hörselvården i Region Stockholm och uppmana de styrande politikerna att göra de förändringar...

  • Distriktets årsmöte 2022
    Kategori: Nyheter
    Datum:

    Distriktets årsmöte 2022

    Hörselskadades distrikt i Stockholms län kallar till årsmöte. Årsmötet 2022 kommer att hållas i videomötesverktyget Zoom,onsdagen den 27 april 2022,kl. 18:00-19:30. Sista dag att lämna in motioner till årsmötet är 7 april. Motioner skickas via...

  • Välkommen på utbildningsdag inför valet 2022!
    Kategori: Nyheter
    Datum:

    Välkommen på utbildningsdag inför valet 2022!

    Den 27 mars bjuder distriktet in till en utbildningsdag för alla som vill delta i vårt arbete inför valet till regionfullmäktige i september. Dagens upplägg Under dagen kommer vi att presentera distriktets kampanj inför valet,...