Personporträtt: Stig Sandahl
Under hörselveckan publicerar distriktet personporträtt där läsarna får lära känna några av våra aktiva medlemmar lite bättre. Dagens porträttperson är Stig Sandahl som är medlem i Hörselskadades förening i Haninge-Tyresö.
Stigs hörselresa
Stigs hörselresa började i samband med att han gick in i väggen hösten år 2000. Han hade fram till dess arbetat som lärare på ett tekniskt gymnasium i Värmland, där han undervisade stora elevgrupper i biologi och kemi. I samband med att han gick in i väggen började han också få problem med hörseln och med tinnitus. När Stig återvände till arbetet var det på halvtid och med mindre grupper. Han fick också hjälp av Arbetsförmedlingen med arbetsplatsanpassning och att skaffa sina första hörapparater. År 2004 valde Stig ändå att avsluta sin lärarkarriär.
I gamla journaler noterar Stig att han fått strida en del med personalen på hörcentralen på sjukhuset i Karlstad, då möjligheten att byta hörapparater begränsades kraftigt av beslutade tidsgränser. Stigs problem med tinnitus blev allt värre och han fick allt svårare att föra vanliga samtal i lugn hemmiljö. ”Nära och kära hade svårt att acceptera mina hörselproblem” berättar Stig, som också konstaterar att det var fullt begripligt att han behövde en stunds vila när han kom hem från jobbet, särskilt då han även drabbats av en whiplashskada hösten 2000. Han berättar också att hans föräldrar haft svårt att höra respektive ”sus i öronen”, men att det ändå inte kändes självklart att han som pigg och glad förtidspensionär skulle ha några problem med hörseln.
Via läkare på Rosenlund fick Stig bra hjälp och förklaringar till sina problem. Han fick även delta i en hörselrehabiliteringsvecka, som han tyckte var mycket givande. Under veckan fick han en hörselpärm med information och råd kring bland annat sjukgymnastik och bettfysiologi. Dessa råd menar han fortfarande är aktuella. Den bästa ”aha”-upplevelsen under den fortsatta rehabiliteringen tyckte Stig var de audiovisuella testerna och de praktiska övningarna av samverkan mellan hörsel och syn.
Stigs engagemang i HRF
Stigs första kontakt med HRF var via Hörsellinjen och HRF-Teknik. Han insåg ganska snart att ett medlemskap skulle vara givande och gick med i distriktets tinnitusgrupp. Som medlem upplevde han att han fick bra många bra tips och idéer via tidningen Auris och via olika distriktskanaler. Tyvärr lades tinnitusgruppen ned, vilket Stig blev mycket besviken över. Han sökte i och med detta lokal kontakt med HRF och upptäckte då att han blivit registrerad som medlem i Stockholmsföreningen, trots att han borde vara medlem i föreningen i Haninge-Tyresö. Misstaget rättades till och sedan två år är Stig styrelsemedlem i Haninge-Tyresö.
Stig verkar också som lokalpolitiker och har många gånger irriterats över hörslingor som fungerar dåligt eller inte alls. Ibland saknas slinga helt. När det ordnades kurs i Slingkoll var Stig snabb med att anmäla sig. På distriktet har man nyligen startat upp en slingkollsgrupp som ska arbeta över hela länet och Stig har stora förhoppningar på gruppens arbete. Han tycker att nuvarande bestämmelser om teleslingor i offentliga lokaler inte är tillräckliga. Till exempel gäller de endast lokaler där 50 personer eller fler kan vistas, vilket Stig anser är en för hög siffra. Dessutom gäller bestämmelserna bara lokaler som är nybyggda eller ombyggda efter 2008.
Stig tycker också att det är viktigt att teleslingor finns i fler rum i kommun- och regionlokaler. Det räcker inte att det finns slinga i fullmäktigesalarna, även grupprum måste vara utrustade för att garantera full delaktighet i den lokala demokratin.
I framtiden
I framtiden hoppas Stig att det ska utvecklas metoder för att prova olika hörhjälpmedel för dörrklocka, TV-ljud, väckarklocka etc i hemlik miljö i direkt anslutning till hörapparatutprovningen.