Öppna jämförelser leder till bättre Vårdval
Den primära hörselrehabiliteringen i Stockholms län behöver publika källor och öppna jämförelser för att Vårdvalssystemet ska kunna följas upp och leda till informerade och medvetna val av de som söker vård. Detta anser Hörselskadades distrikt i Stockholms län i en ny rapport.
Idag, den 20 december, ger Hörselskadades distrikt i Stockholms län ut sin kartläggning Primär hörselrehabilitering i Stockholms län. Kartläggningen syftar till att beskriva hur den primära hörselrehabiliteringen i Stockholms län är organiserad och styrs, samt hur den praktiska verksamheten bedrivs och följs upp.
Rapporten baseras främst på statistik från Stockholms läns landsting. Siffror och fakta som det inte har varit helt lätt att få tag på.
– Under arbetet med kartläggningen blev den största utmaningen att få fram statistik ur landstingets interna databaser. Det är en förbättringspunkt vi pekar på i rapporten, att publika källor och öppna jämförelser är en förutsättning för att ett Vårdvalssystem ska kunna följas upp och för att de som söker vård ska kunna göra informerade och medvetna val, säger Sara Tunlid, författare till rapporten och utredare på distriktet.
Landstingsrådet Ella Bohlin har tagit del av rapporten:
– Rapporten är gedigen och innehåller mycket nyttigt även för oss politiker. Jag kan konstatera att en del av de utmaningar som vi arbetar med kvarstår. Ett av de problem jag känner igen är möjligheten att göra informerade val av hjälpmedel. Där är det nu klart att vi kommer att ta fram en neutral informationsbroschyr som ska bli obligatorisk att använda för hörselmottagningarna, säger Ella Bohlin (KD), landstingsråd med ansvar för funktionshinderfrågor.
För att läsa kartläggningen, klicka här!
Kontakt
Har du frågor om kartläggningen? Kontakta:
Sara Tunlid, utredare och författare av kartläggningen
E-post: sara.tunlid@distriktet.info, telefon: 08-702 30 55
Vill du ha kontakt med distriktets ordförande Jonas Sahlberg? Kontakta:
Cecilia Wihlborg, pressansvarig
E-post: cecilia.wihlborg@distriktet.info, mobil: 076-115 54 62