Kategori: Nyheter
Datum:

Om konsekvenser och omgivningens påverkan med Åsa Skagerstrand

Onsdagen den 19 juni anordnade distriktet en föreläsning med audionom Åsa Skagerstrand. Åsa delade med sig av spännande fakta från forskningsvärlden och intressanta erfarenheter från möten i hörselvården.

Åsa Skagerstrand är audionom och arbetar halvtid med sin forskning där hon har ett fokus på hörapparater och ljudmiljö. Förra året disputerade hon med en avhandling om störande ljud.

Varför behöver vi hörseln?

Vid sin föreläsning hos Hörselskadades distrikt i Stockholms län pratade Åsa om hörselnedsättningar, dess konsekvenser och omgivningens påverkan. Hon inledde med att berätta om att vi behöver hörseln för att uppfatta till exempel kommunikation, varningssignaler och andra omgivningsljud. Hörseln är också en viktig del av det sociala samspelet, som till stor del bygger på ljud. Vidare förklarade Åsa att hörselproblem och hörselnedsättning är olika saker och hon berättade att hörselnedsättningar kan vara medfödda, förvärvade eller åldersrelaterade.

Konsekvenser av hörselnedsättning

När det kommer till kosekvenser av hörselnedsättning förklarade Åsa att det finns tre kategorier: medicinska, fysiska och psykosociala. Hon lyfte också fram att det faktiskt kan finnas positiva konsekvenser också. Personer med hörselnedsättning slipper störande omgivningsljud, utnyttjar andra sinnen mer och har med sig ovärderliga erfarenheter in i arbetslivet. Dessutom vittnar Åsas patienter ofta om att deras hörselnedsättning lett till ökad närhet.

Ljud och ljudmiljöns inverkan

Avslutningsvis berättade Åsa om hur vi påverkas av ljud och hur både individ och samhälle kan påverka vilka konsekvenserna av en hörselnedsättning blir. Hon förklarade att ljud skapar känslor och påverkar människan, både positivt och negativt. Hur mycket olika ljud påverkar beror huvudsakligen på vilken typ av ljud det är och om man själv har kontroll över ljudkällan. Åsa underströk att alla ljud är skadliga om de är tillräckligt starka. Att ljud man tycker om inte skadar stämmer inte, däremot står man ut med ljud som man tycker om vid högre styrka.

Förutom ljudmiljön påverkas konsekvenserna av en hörselnedsättning även av hur andra förhåller sig till hörselnedsättningen och vilka anpassningar de är beredda att göra. För att hantera en hörselnedsättning kan det på individnivå handla om att jobba med kommunikationsstrategier och på samhällsnivå handlar det om att skapa en underlättande ljudmiljö. Åsa poängterade att alla mår bättre av en bra ljudmiljö, inte bara personer med hörselnedsättning.

 

Agneta Österman Lindquist berättar om HRF.

Agneta berättade om HRF

Efter Åsa Skagerstrands föreläsning berättade distriktets ordförande Agneta Österman Lindquist om HRF. Hon beskrev de olika funktioner som föreningar, distrikt och förbund fyller och gav några exempel på vad HRF arbetat med och åstadkommit genom åren. Agneta berättade att HRF är en koncern med alltifrån Hörsellinjen och Auris till Hörselbron och Forskningsfonden.

Förbundet arbetar på riksnivå och har även kontakter internationellt. Distrikten arbetar på regional nivå och föreningarna jobbar med påverkansarbete på lokal nivå och ordnar även olika typer av sammankomster. Allt som föreningarna arrangerar behöver inte handla om hörsel, men det är värdefullt att allt som arrangeras är tillgängligt. Exakt vad som händer i föreningarna beror på medlemmarna och kan variera mycket. HRF ger en fin gemenskap och skapar möjlighet att träffa andra som är i samma situation.

Stort tack till alla som kom och till Åsa Skagerstrand för en mycket intressant föreläsning!

Relaterade nyheter

  • Ge Region Stockholms invånare en hörselvård att lita på
    Kategori: Nyheter
    Datum:

    Ge Region Stockholms invånare en hörselvård att lita på

    Idag, den 3 mars, är det World Hearing Day. I samband med det vill Hörselskadades distrikt i Stockholms län belysa bristerna inom hörselvården i Region Stockholm och uppmana de styrande politikerna att göra de förändringar...

  • Distriktets årsmöte 2022
    Kategori: Nyheter
    Datum:

    Distriktets årsmöte 2022

    Hörselskadades distrikt i Stockholms län kallar till årsmöte. Årsmötet 2022 kommer att hållas i videomötesverktyget Zoom,onsdagen den 27 april 2022,kl. 18:00-19:30. Sista dag att lämna in motioner till årsmötet är 7 april. Motioner skickas via...

  • Välkommen på utbildningsdag inför valet 2022!
    Kategori: Nyheter
    Datum:

    Välkommen på utbildningsdag inför valet 2022!

    Den 27 mars bjuder distriktet in till en utbildningsdag för alla som vill delta i vårt arbete inför valet till regionfullmäktige i september. Dagens upplägg Under dagen kommer vi att presentera distriktets kampanj inför valet,...