Höstmöte och extra årsmöte med blicken framåt
Nu kickar distriktet igång efter sommaren. I onsdags genomfördes höstmöte och extra årsmöte för att fastställa distriktets valplattform inför valet 2018.
Höstmötet var fyllt av information inför hösten. Distriktets kommunikatör Cecilia Wihlborg redogjorde för höstens program, där ett seminarium med en syn- och hörselinstruktör och Tolkcentralen är först ut i slutet av september. Därefter följer Hörselveckan (vecka 42) med hörselvårdsseminarium, informationsseminarium om hörsel, lokala flygbladskampanjer, samt föreningarnas egna arrangemang. För att se distriktets uppdaterade höstprogram, klick här!
Anders Nordström, ombudsman på HRFs förbundskansli, berättade därefter om ”Skolmiljarden” som är en pott pengar regeringen avsatt för investeringar i bland annat skolans lärmiljö och arbetsmiljö. Alla skolor får söka pengar från från Boverket och kan få 25 procent av kostnaderna täckta.
Buller är ett av de problem som omfattas av stödet efter att HRF med remisser, skrivelser och uppvaktningar tryckt på för att buller och ljudmiljö skulle vara ett prioriterat område. Lokalföreningarna kan själva arbeta med att uppvakta rektorer och politiker för att sätta skolans ljudmiljö på agendan och uppmuntra skolorna att söka bidrag till att förbättra ljudmiljön i skolan. För mer information om ”Skolmiljarden” och hur man kan påverkansarbeta kring detta, klicka här!
Distriktets kanslichef Arne Kanth berättade om vägen framåt mot år 2022 då målet är att minst 3500 personer ska vara medlem i någon av distriktets föreningar och att minst 200 personer ska vara aktiva medlemmar. För att nå dit menar Arne att vi måste arbeta på flera plan samtidigt. Om vi ska få fler medlemmar måste vi samtidigt ha hög kvalitet på vår verksamhet för att attrahera fler medlemmar, och för att ha högkvalitativ verksamhet behöver vi ha fler aktiva medlemmar och bättre organisatoriska förutsättningar. Det går inte att fokusera på bara en del, utan vi måste som sagt arbeta på fler plan samtidigt.
Lars Lindberg, som är distriktets vice ordförande, gick igenom statusen på hörselvården efter att Hjälpmedelsutredningen blev klar med sitt slutbetänkande. Sedan i januari 2015 och fram till maj 2017 har fyra olika utredningar berört Fritt val av hjälpmedel; Statens medicinsk-etiska råd (SMER), Boman m.fl., Socialstyrelsen och slutligen Hjälpmedelsutredningen. Samtliga instanser har riktat kritik mot Fritt val. Nu i maj la Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet ett gemensamt förslag om att avskaffa Fritt val i Landstingsfullmäktige. Landstingsfullmäktige röstade i juni ner förslaget.
Den 21 augusti träffade distriktets ordförande Jonas Sahlberg tillsammans med HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam ansvarig landstingspolitiker Ella Bohlin för att tala om Fritt val, något som Ella Bohlin står fast vid att behålla. Dock har Ella Bohlin gett hälso- och sjukvårdsförvaltningen i uppdrag att se över Fritt val med fokus på utformning och tillämpning.
Efter Höstmötet höll distriktsordförande Jonas Sahlberg i det extrainsatta årsmötet som genomfördes för att fastställa valplattformen inför valet nästa år. Valplattformen har tagits fram av distriktskansliet och sedan bearbetats av Framtidsgruppen. Efter en del diskussioner om tilläggsyttranden och redaktionella ändringar antogs valplattformen.
Bilder från Höstmötet och det extra årsmötet: