Detta hände på distriktets vårmöte!
Ett 30-tal HRFare träffades under onsdagskvällen i distriktets lokaler för att delta i distriktets vårmöte.
Berit Hagström och Cecilia Wihlborg, som arbetar på distriktskansliet, berättade om vad som väntar i vår med föreläsningar och möten. Först ut är föreläsningen ”När hörapparaten inte räcker till” som hålls på ABF-huset den 5 mars. Därefter kommer distriktet att hålla i en hörselambassadörs-träff, samt en workshop om hur man kan påverka politiskt i sin kommun. Distriktet kommer även att hålla ytterligare två föreläsningar på ABF-huset. En med namnet ”Leva med hörselnedsättning – hur funkar det?” och en med tinnitus-tema. Den 8 maj är också ett datum att komma ihåg, för då är det dags för Seniordagen i Kungsträdgården, där distriktet kommer att finnas på plats med monter och hörseltester.
Berit fortsatte vidare att berätta om det lokala påverkansarbetet inför valet. Hon pratade om vikten av att respektive förening tar fram en valplattform för att kunna presentera sina frågor för politiker/ beslutfattare. Med en valplattform kan föreningarnas gå ut i valstugorna och dela ut valplattformen och ställa frågor. Distriktet kan hjälpa föreningarna med utformningen av valplattformen.
Berit bollade även ut frågan till föreningarnas på plats, vilka frågor de brinner för. En mängd idéer delades mellan föreningarna.
I HRF Täby med omnejd har man lyckats i påverkansarbetet och fått en syn- och hörselinstruktör till Österåkers kommun. Dock har Vallentuna dragit in på sin syn- och hörselinstruktörstjänst, så det ska föreningen jobba för att återinföra.
För HRF Haninge-Tyresö handlar en del av påverkansarbetet om att påverka så att det finns hörselslingor i de nya äldreboenden som byggs.
HRF Lidingö, som visserligen är vilande, arbetar med att påverka inom hörselfrågor i pensionärsföreningarna på Lidingö.
En av HRF Norrtäljes hjärtefrågor är att det ska finnas hörselslingor i de offentliga lokalerna i kommunen.
Även HRF Botkyrka-Salem har jobbat för att det ska finnas hörselslingor i samlingslokaler samt att det ska anställas en syn- och hörselinstruktör i Salem.
I HRF Solna-Sundbyberg jobbar man också för att det ska anställas en syn- och hörselinstruktör. Solna stad erbjuder nu en lokal för funktionshinderorganisationer, så det var föreningen nöjda med.
HRF Stockholm kommer inför valet att driva frågan om en tillgänglig valrörelse, där de vill ha textade debatter och tal.
HRF Järfälla-Upplands Bro arbetar för att Järfälla kommun ska anställa en syn- och hörselinstruktör. De vill även att det ska finnas fler rum med hörselslingor i kommunalhuset.
Efter att föreningarna delat med sig av tips och idéer på frågor att driva på kommunnivå berättade distriktets vice ordförande Lars Lindberg om distriktets påverkansarbete. Distriktet har under den senaste tiden tagit fram material i form av valplattform, rapporter och skriften ”Hörselsmarta Magasinet”. Distriktet kommer framgent att skicka ut ett brev till de politiska partierna inför valrörelsen. Förra året träffade distriktet alla politiska partier utom Sverigedemokraterna för att diskutera hörselvårdsfrågor.
I slutet av augusti planerar distriktet att anordna en politikerdebatt om hörselvårdsfrågor.
Distriktet kommer även att arbeta för en mer tillgänglig valrörelse.
Om man som medlem har ytterligare tankar och idéer om vad distriktet ska jobba med är man välkommen att höra av sig till distriktsstyrelsen.
Efter att deltagarna lyssnat till Lars blev det valberedningens tur att ta till orda. Valberedningens ordförande Agneta Österman Lindquist berättade om valberedningens arbete. Något av det första valberedningen gjorde efter årsmötet 2017 vara att gå en kurs i hur man ska arbeta som valberedning. Det resulterade bland annat i att valberedningen gjorde upp en tidsplan. Valberedningen har talat med avgående styrelse (ungefär hälften av sittande styrelses mandatperiod tar slut till årsmötet) om i fall de är intresserade av omval eller inte. Distriktets ordförande Jonas Sahlberg kommer inte att kandidera om, så valberedningens största utmaning är att hitta en ny kandidat till ordförandeposten.
Valberedningen har intervjuat en mängd personer, men är intresserade av att få in ännu fler namn.
Har du förslag på person/er som du tycker ska sitta i distriktsstyrelsen är du välkommen att höra av dig till Agneta på:
E-post: agneta@moja.nu
Telefon: 070-381 90 85
Valberedningen ska vara färdiga med sitt arbete den 27 mars.
Under punkten övriga frågor kom det upp fyra frågor.
Fråga 1
Agneta Österman Lindquist tog upp att hon tycker att kommunikationen mellan distriktet och föreningarna brister. Det anordnas många sammankomster och utbildningar, men hon vill att dialogen mellan distriktet och föreningarna ska komma igång. Och hon poängterade att vi är en organisation. Hans Moberg från HRF Haninge-Tyresö fyllde på med att han vill se att fler distriktsstyrelsemedlemmar kommer ut till föreningarna på besök. Britt Edoff, som sitter i styrelsen, delade med sig av ett förslag hon vill lägga om att ledamöterna i distriktsstyrelsen ska vara faddrar åt de förtroendevalda i föreningarna. Monika Larsson från HRF Nacka-Värmdö tyckte också att det vore bra att lära känna styrelsen då det blir lättare att prata vid möten om man känner varandra.
Clas Viotti från HRF Täby med omnejd tycker att fler ska prenumerera på distriktets digitala nyhetsbrev Hörselkanalen, då man via nyhetsbrevet får en massa information om distriktets arbete. För att prenumerera på Hörselkanalen mejla namn och e-postadress till: kansli@distriktet.info
Fråga 2
Lars Lindberg frågade deltagarna vid Vårmötet om de varit inne på Distriktsarkivet på Dropbox. Tyvärr räckte bara distriktsstyrelseledamöterna upp händerna. Distriktet kommer därför att se över om det finns något bättre sätt att tillgängliggöra distriktets dokument på.
Dropbox är en plattform där man kan ladda upp dokument direkt i ”molnet”. Det vill säga att dokumenten finns tillgängliga på internet och att du kan nå dem från vilken dator, surfplatta eller smartphone som helst så länge du har en internetuppkoppling. I Distriktsarkivet finns bland annat protokoll från alla distriktsstyrelsens möten. På adressen: arkiv.distriktet.info når du distriktsarkivet.
Fråga 3
Clas Viotti tycker att det tar för lång tid för styrelseprotokollen att justeras och komma upp i Distriktsarkivet. Kanslichef Arne Kanth sa att ibland beror det på honom, och ibland beror det på justerarna, men att han tar till sig av kritiken.
Fråga 4
Göran Blomberg från HYViS berättade att HYViS ska anordna en resa till London för att träffa VD för HRFs motsvarighet i Storbritannien: Action on hearing loss. Han välkomnar medlemmar från andra föreningar att följa med. Datum är inte satt än, men hör av dig till Göran om du är intresserad av att följa med.
E-post: hyvis@forening.hrf.se
Det var ett informativt och bra vårmöte som startade verksamhetsåret 2018 – Nu kör vi!
Bilder från mötet