Kategori: Nyheter
Datum: <time datetime="2020-12-07">7 december 2020</time>

”Den största utmaningen handlar om möten” – Erfarenheter från arbetslivet

Som en del av distriktets temavecka med fokus på arbetsliv publicerar vi intervjuer där några av våra medlemmar delar med sig av sina erfarenheter från arbetslivet. I dagens intervju träffar vi Jan Lamby.

Namn och ålder
Jan Lamby, 65+

 

Vad jobbar du med?
Arkitekt med egen verksamhet sedan 20 år.

 

Hur har din karriärbana sett ut?
Jag har haft diverse anställningar på små kontor (positivt!); under 90-talet perioder med arbetslöshet varvat med vidareutbildning och tillfälliga anställningar.

 

Vilka är de främsta utmaningarna du stött på i din karriär med anledning av din hörselskada?
Jag skulle säga utmaningarna under utbildningstiden till att börja med. På föreläsningarna fick jag hjälp av trådlös mikrofon med sändare/mottagare.

Det fungerade hyfsat bra, men det var svårare med de kreativa uppgifterna i grupp, vilka ju var de viktigaste i mina studier. Det skapade nog ett sämre utgångsläge för mig som påverkat karriären lite.

Den största utmaningen i yrkeslivet handlar om möten. Det är väldigt svårt att jobba i stora projekt där möten i stora grupper är en del av arbetet. Jag har sluppit detta nästan helt, men det har också inneburit en begränsning, både uttalad och outtalad.

 

Vilka skulle du säga är de viktigaste lärdomarna du dragit under din karriär hittills?
Att vara öppen med hörselnedsättningen. När man träffar nya kontakter/uppdragsgivare eller börjar en ny anställning, då är det viktigt att berätta om hörseln!

 

Använder du några tekniska hjälpmedel och i så fall vilka?
Jag har använt konferenssystem Comfort Audio. Det har dock inte fungerat optimalt, och jag har i grupper på senare tid med max 6-7 deltagare, förlitat mig på hörapparaten.

Numera träffar jag sällan fler än två personer i taget, beroende på uppdragens karaktär.

 

Finns det något råd som du skulle vilja ge andra som har en hörselskada och är yrkesverksamma?
Det är svårt att ge generella råd, eftersom det är så olika förutsättningar beroende på yrke och bransch. Men som jag nämnt tidigare, det är viktigt med öppenhet kring hörseln! Det är något jag själv syndade mycket emot när jag var ung.

 

Finns det någon situation/något område där du upplever att det är svårt att få till bra anpassningar utifrån dina behov?
Konferenssystemen: trots förbättrad återgivning med digitala ljudprocessorer osv. är det svårt att få till bra ljudkvalitet. I min bransch tillkommer ofta störande ljud i form av prassel från de ritningskopior som ligger på bordet och vilka man tittar på. Just detta problem är i avtagande beroende på att många nu använder stor väggskärm/TV och projicerar ritningarna direkt från datorn på den.

 

All information om distriktets temavecka hittar du här.

Relaterade nyheter

 • Ge Region Stockholms invånare en hörselvård att lita på
  Kategori: Nyheter
  Datum: <time datetime="2022-03-03">3 mars 2022</time>

  Ge Region Stockholms invånare en hörselvård att lita på

  Idag, den 3 mars, är det World Hearing Day. I samband med det vill Hörselskadades distrikt i Stockholms län belysa bristerna inom hörselvården i Region Stockholm och uppmana de styrande politikerna att göra de förändringar...

 • Distriktets årsmöte 2022
  Kategori: Nyheter
  Datum: <time datetime="2022-02-25">25 februari 2022</time>

  Distriktets årsmöte 2022

  Hörselskadades distrikt i Stockholms län kallar till årsmöte. Årsmötet 2022 kommer att hållas i videomötesverktyget Zoom,onsdagen den 27 april 2022,kl. 18:00-19:30. Sista dag att lämna in motioner till årsmötet är 7 april. Motioner skickas via...

 • Välkommen på utbildningsdag inför valet 2022!
  Kategori: Nyheter
  Datum: <time datetime="2022-02-21">21 februari 2022</time>

  Välkommen på utbildningsdag inför valet 2022!

  Den 27 mars bjuder distriktet in till en utbildningsdag för alla som vill delta i vårt arbete inför valet till regionfullmäktige i september. Dagens upplägg Under dagen kommer vi att presentera distriktets kampanj inför valet,...