Matilda om sin tid som praktikant på distriktet
Under våren har Matilda Ginell gjort sin praktik på kansliet. Nu är hennes tid hos oss slut och i texten nedan berättar hon om erfarenheterna från sin praktik.
Jag heter Matilda Ginell och den här veckan avslutar jag min praktik som jag gjort på kansliet under våren. Eftersom det varit en annorlunda vår så har jag inte fått chansen att träffa så många av er medlemmar, istället berättar jag lite här om mig och min praktik på distriktet.
Jag har studerat socialantropologi vid Stockholms universitet och kompletterar nu utbildningen med praktisk erfarenhet. Inte helt oväntat så har jag under min tid på distriktet lärt mig mer om hur det kan vara att ha en hörselskada. Jag har själv en hörselskada, men har inte reflekterat särskilt mycket över det innan jag började praktiken. Jag har en hörselnedsättning och tinnitus på mitt ena öra efter att ha haft en pärlcysta när jag var 17 år. Något jag tycker är klurigt är att hörselnedsättningen och tinnitusen blir mer påtaglig ju mer jag tänker på den. Ibland märks det inte alls och ibland hörs tinnitusen bara starkare och starkare.
Under våren har jag fått lära mig mer om det intressepolitiska arbete som görs på kansliet. Jag har bland annat varit med och samlat in information som kan användas i kansliets vidare arbete. Jag påbörjade (innan covid-19) en inventering av tillgängligheten för hörselskadade på regionens vårdcentraler. Undersökningen genomfördes i form av både en enkät och observationer vid besök. Fokus låg vid kommunikation, rutiner för bemötande och lokalernas utformning. Tillgängligheten på vårdcentraler är ett viktigt ämne som kommer att få återupptas av distriktet vid ett senare tillfälle. Efter det har jag arbetat med en enkätundersökning om hörselskadades upplevelser i arbetslivet inom Stockholms län. Tack vare alla som delade med sig av sina erfarenheter så har mina kollegor på distriktet nu fått en tydligare bild av vilka områden som behöver arbetas vidare med. Snart kan också ni som är nyfikna läsa rapporten med det sammanställda resultatet.
Genom att ha arbetat på kansliet har jag framförallt lärt mig mer om tillgänglighet och delaktighet. Förutom den praktiska erfarenheten är vetskapen om hur stor skillnad man kan göra genom relativt små insatser i form av bemötande, teknik/hörhjälpmedel och tolkning något jag tar med från praktikperioden.
Avslutningsvis vill jag önska dig som läser en härlig sommar.