Kategori: Nyheter
Datum:

”Försök att anpassa din omgivning på ett hörselsmart sätt” – Erfarenheter från arbetslivet

Som en del av distriktets temavecka med fokus på arbetsliv publicerar vi intervjuer där några av våra medlemmar delar med sig av sina erfarenheter från arbetslivet. I dagens intervju träffar vi Mikael Hedlund.

Namn och ålder
Mikael Hedlund, 43 år

 

Vad jobbar du med?
IT-tekniker inom Region Stockholm

 

Hur har din karriärbana sett ut?
Jag har jobbat med IT under hela min yrkesverksamma tid.

Jag började som IT-Assistent på Dalens sjukhus år 2000 och jobbade där i 15 månader innan jag blev sjukskriven. Efter rehabilitering började jag på Karolinska Solna Neuroradiologen år 2002 och där har jag blivit kvar. Från början var jag skruvande tekniker, vilket innebar att jag bytte hårdvara och installerade programvara. I takt med centraliseringen av IT-driften har mina arbetsuppgifter blivit mer administrativa. Detta har dock varierat lite genom åren.

 

Vilka är de främsta utmaningarna du stött på i din karriär med anledning av din hörselskada?
Jag är född med Cerebral Pares med tillhörande CVI  (cerebral visual impairment). De inlärningssvårigheter som följer av att inte höra och se ordentligt är något som begränsar mig. Dåliga ”insignaler” både när det gäller hörsel och syn gör att hjärnan får jobba hårt för att processa och tolka och det är en stor utmaning när det gäller lärande av lite mer komplexa saker.

 

Vilka skulle du säga är de viktigaste lärdomarna du dragit under din karriär hittills?
Att man måste vara ärlig med sin hörselskada och ge omgivningen en chans att anpassa sig så att kommunikationen fungerar på bästa möjliga sätt. Kontorslandskap är aldrig bra, jag sitter i ett sådant nu. Det stora problemet är att jag nu sitter med fel öra utåt så jag måste vända mig om för att kunna höra. Att avläsa på läppar blir svårt pga min synskada. Jag är närsynt, vilket gör att jag direkt måste be folk att komma närmare. Det är inte alltid lätt i Coronatider

 

Använder du några tekniska hjälpmedel och i så fall vilka?
Jag använder Phonak Roger Pen. Det är en mikrofon som är sammanlänkad med mina hörapparater via ett FM-system. Vid möten och föreläsningar samt i kommunikation 1 till 1 eller 1 till 2 i bullriga miljöer hänger jag antingen på mikrofonen på den jag vill höra eller lägger den på ett bord om vi är flera.

Denna lösning är dock lite problematisk vid stora möten eftersom micken då måste gå runt mellan deltagarna och vara hos den som pratar för tillfället. Nu har jag fått bidrag till bordsmikrofoner från Försäkringskassan och det löser problemet vid stora möten utan teleslinga.

 

Finns det något råd som du skulle vilja ge andra som har en hörselskada och är yrkesverksamma?
Informera om din hörselskada och försök att anpassa din omgivning på ett hörselsmart sätt. Jag vill gärna sitta längst ut vid ett bord så att jag har mitt bra öra mot folk som sitter bredvid mig och helst ingen på andra sidan för att undvika att det ljudet stör. Runda eller ovala bord funkar bäst för mig och det är en bra sak att vara medveten om.

 

Finns det någon situation/något område där du upplever att det är svårt att få till bra anpassningar utifrån dina behov?
Man borde hitta någon form av ersättning för teleslinga. Alternativt se till att alla hörapparater även fortsatt har telespole. Mina senaste hörapparater saknar telespole. I stora lokaler på jobbet finns teleslinga men jag kan ju inte använda den och det gör att jag är mer beroende av mina hjälpmedel men de är ju inte gjorda för så stora lokaler. Det är en utmaning!

 

All information om distriktets temavecka hittar du här.

Relaterade nyheter

  • Ge Region Stockholms invånare en hörselvård att lita på
    Kategori: Nyheter
    Datum:

    Ge Region Stockholms invånare en hörselvård att lita på

    Idag, den 3 mars, är det World Hearing Day. I samband med det vill Hörselskadades distrikt i Stockholms län belysa bristerna inom hörselvården i Region Stockholm och uppmana de styrande politikerna att göra de förändringar...

  • Distriktets årsmöte 2022
    Kategori: Nyheter
    Datum:

    Distriktets årsmöte 2022

    Hörselskadades distrikt i Stockholms län kallar till årsmöte. Årsmötet 2022 kommer att hållas i videomötesverktyget Zoom,onsdagen den 27 april 2022,kl. 18:00-19:30. Sista dag att lämna in motioner till årsmötet är 7 april. Motioner skickas via...

  • Välkommen på utbildningsdag inför valet 2022!
    Kategori: Nyheter
    Datum:

    Välkommen på utbildningsdag inför valet 2022!

    Den 27 mars bjuder distriktet in till en utbildningsdag för alla som vill delta i vårt arbete inför valet till regionfullmäktige i september. Dagens upplägg Under dagen kommer vi att presentera distriktets kampanj inför valet,...