Datum: <time datetime="2022-03-30">30 mars 2022</time>

Utbildningsdag inför distriktets valarbete

Söndagen den 27 mars anordnade Hörselskadades distrikt i Stockholms län en utbildningsdag för medlemmar som vill engagera sig i distriktets valarbete, En hörselvård att lita på. 

Inledande fokus på fakta

Under dagens första halva låg fokus på fakta om hur hörselvården i Region Stockholm fungerar och hur den bör fungera. Kanslichef Maria Öjmertz berättade om vårdval och fritt val-systemet. Därefter följde föreläsningar med tre experter på området. Först ut var en videoföreläsning med Peter Nordquist som är Ordförande i referensgruppen för Nationellt kvalitetsregister hörselrehabilitering. Peter berättade om hur resultaten i kvalitetsregistret ser ut och vilka förändringar som skett över tid. 

Åsa Skagerstrand föreläser för deltagarna på utbildningsdagen.

Peters föreläsning följdes av ytterligare en videoföreläsning som hölls av forskningsingenjör Anders Jönsson. Anders berättade om vikten av en välfungerande hörselvård och pekade bland annat på det tydliga sambandet mellan obehandlad hörselnedsättning och demens. 

Därefter föreläste Åsa Skagerstrand (Leg. Audionom/Med dr i Disability Research) som fanns med på plats under dagen. Åsa berättade om hur en hörapparatutprovning ska gå till och gjorde det tydligt för utbildningsdagens deltagare vad man kan förvänta sig och kräva av hörselvården. Bland annat lyfte Åsa olika regelverk som styr hörselrehabiliteringen.

Efter de tre föreläsningarna fördjupade sig Maria Öjmertz i distriktets valfråga, En hörselvård att lita på. Hon beskrev för deltagarna hur vi vill att hörselvården i länet ska se ut och förklarade även de brister som finns i hörselvården idag. Läs mer om detta på distriktets valsidor

Fokus på det praktiska

Efter en lunchpaus var det dags att gå in på mer praktiska delar av valarbetet. Karin Vikström och Mia Modig från distriktskansliet berättade för deltagarna om det material distriktet tagit fram, hur deltagarna kan använda kommunikation för att bidra till distriktets valarbete och på vilka sätt deltagarna kan engagera sig. Därefter fick deltagarna göra några övningar i par, innan dagen summerades och avrundades av distriktsordförande Agneta Österman Lindquist. 

Avtackning och välkomnande

Under Agnetas avrundning av dagen tackades även Mia Modig av, då hon lämnar sin roll som intressepolitisk ombudsman på distriktet. Samtidigt välkomnades Oscar Hedenfeldt som ny intressepolitisk ombudsman. Här finns en presentation av Oscar. 

Relaterade nyheter

  • Föreningsverkstad, 16 april
    Datum: <time datetime="2024-04-18">18 april 2024</time>

    Föreningsverkstad, 16 april

    Den 16 april samlades ett glatt och kunskapshungrigt gäng på distriktets kansli under några timmar för att få lära sig mer om bland annat hemsida, medlemsregister, intranät, sociala medier och Microsoft 365. Det blev en...

  • Statsbidrag beviljat för att motverka ofrivillig ensamhet
    Datum: <time datetime="2024-04-17">17 april 2024</time>

    Statsbidrag beviljat för att motverka ofrivillig ensamhet

    Statsbidrag på 95,000 kr beviljat till HRF i Stockholms län HRF i Stockholms län har av Socialstyrelsen beviljats 95,000 kr i statsbidrag för vårt arbete med att skapa meningsfulla och berikande aktiviteter för de som...

  • Vad sa-loppet 2024: Så att Sverige hörs bättre!
    Datum: <time datetime="2024-04-04">4 april 2024</time>

    Vad sa-loppet 2024: Så att Sverige hörs bättre!

    Rör dig framåt och förändra livet för landets 1,5 miljoner hörselskadade. Nu är anmälan till Vad sa-loppet öppen! Du kan välja att arrangera ett eget lopp – eller delta i flera. Spring, hoppa, gå eller...