Datum: <time datetime="2022-11-24">24 november 2022</time>

Mer pengar till Tolkcentralen efter intresseorganisationernas skrivelse

Den 16 november skickade Hörselskadades distrikt, Stockholms Dövas Förening och FSDB Stockholm Gotland en skrivelse till Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Stockholm, med anledning av Tolkcentralens ekonomiska situation.

De tre organisationerna gick även ut med ett pressmeddelande. I det kan du läsa mer om Tolkcentralens ekonomiska situation och om vilka krav vi ställde på Region Stockholm.

Svar från förvaltningen

Skrivelsen till Hälso- och sjukvårdsförvaltningen ger nu resultat. Christoffer Bernsköld (Tf. avdelningschef, avd. för Närsjukvård) har återkommit och bekräftat det besked som Tolkcentralen tidigare gett, om att de kommer att lätta på sina restriktioner.

Han meddelar också att Hälso- och sjukvårdsnämnden kommer att öka uppräkningen för Tolkcentralens anslag för år 2023 och 2024. Det innebär att Tolkcentralen kommer att få en större ökning av sin budget än de fått om man bara gjort rutinmässiga justeringar för inflation, kostnadsökningar och liknande.

Målet med en större ökning av Tolkcentralens anslag är att en situation, liknande den som uppstod i förra veckan, inte ska ske igen.

Möte med mittenkoalitionen

Intresseorganisationerna som stod bakom skrivelsen till Hälso- och sjukvårdsförvaltningen har också blivit kontaktade av mittenkoalitionen som är i majoritet i Region Stockholm. Ett möte mellan intresseorganisationerna och de politiska partierna kommer att ske under december månad.

Relaterade nyheter

 • Gemensam skrivelse angående tolkbeställningar
  Datum: <time datetime="2023-02-01">1 februari 2023</time>

  Gemensam skrivelse angående tolkbeställningar

  Tillsamman med flera andra organisationer har distriktet skickat en skrivelse till Hälso- och sjukvårdsnämnden, med anledning av Tolkcentralens beslut att inte längre ta emot tolkbokningar via mail. Tolkcentralen har tidigare beslutat att inte längre ta...

 • Nominera till förtroendeuppdrag inom distriktet
  Datum: <time datetime="2023-01-26">26 januari 2023</time>

  Nominera till förtroendeuppdrag inom distriktet

  Den 26 april håller distriktet årsmöte och nu är det dags att skicka in nomineringar för förtroendeuppdrag inom distriktet.

 • Distriktets föreläsningar i vår
  Datum: <time datetime="2023-01-25">25 januari 2023</time>

  Distriktets föreläsningar i vår

  Vårens föreläsningsschema är klart och vi är glada att kunna presentera ett gäng spännande föreläsningar. I utbudet finns både föreläsningar som man tar del av på plats och som sker digitalt. Distriktet har de senaste...