Datum: <time datetime="2023-05-31">31 maj 2023</time>

HRF:s vårträff i Håverud

HRF i Mellerud höll årets vårträff på Håveruds hotell den 17 maj.
Anders Björhammar med djupa rötter i Dalboslätten gav oss glimtar ur sitt liv som journalist och som hörselskadad.

Hans släkt härstammar från Björnebol i Erikstad där Anders tillbringade många somrar hos sin farmor och pappas syskon på 1940- och 50-talet.

Fadern fick möjlighet att studera och flyttade snart hemifrån med Stockholm som slutlig bostadsort

-Där växte jag upp. När skolan var slut valde jag mellan att utbilda mig till gymnastiklärare eller journalist. Kom in på journalisthögskolan. När jag kom hem och berättade det för pappa så sa han: Ska du bli murvel?!

Journalister stod tydligen inte högt i kurs, men när det blev dags att visa mitt första reportage i TV, då ringde han minsann runt till släkten och berättade stolt att Anders skulle vara på TV!

Anders fick jobb på Sveriges Radio i Luleå som TV-producent 1971 och fick vara med om att starta NordNytt, landets andra regionala nyhetsprogram, som numera har 27 lokala efterföljare.

Det blev mycket idrott och natur i de TV-program som Anders producerade. Bland annat Kungsleden, en direktsänd serie från 10 av Kungsledens stugplatser från Abisko till Kvikkjokk i söder. Det blev en mycket lyckad serie från strömlöst land.

-Vi drev vår teknik med bensindrivna elaggregat och som tur var fick vi aldrig skit i förgasaren eller andra tekniska problem, berättar Anders. Responsen hos publiken var god och Kungsleden upplevde rekordtillströmning kommande år.

-Jag hade också tur som fick möjlighet att följa den unge Ingemar Stenmark under hans allra första år som alpin stjärna. Säsongen 1976/77 hängde jag och mitt filmteam med Ingemar från den tidiga septemberträningen i Italien via världscuptävlingar i Val d’Isère, Wengen, Kitzbühel, Adelboden, Voss, Åre och slutligen finalen i Sierra Nevada, där Ingemar blev den säsongens slutsegrare i den alpina världscupen.

Anders har också varit djupt involverad i fyra OS-kampanjer för Östersund och Stockholm, men än har kampanjandet inte lyckats.

-Vi var ytterst nära 1988 när vi förlorade mot Lillehammer med röstsiffrorna 44 – 39. Om 3 av Lillehammers hade hamnat i Östersund hade vi vunnit. Så nära var det.

Efter OS-kampanjerna på 1990-talet blev det Skid-VM i Falun för Anders som presschef och friidrottsVM i Göteborg som ansvarig för det internationella TV-centret, inrymt i en skola granne med Ullevi. Det var den varma sommaren 1995 och vi var tvungna att installera stora kylaggregat i skolan för att inte TV-tekniken skulle kollapsa i värmen.

Det var också vid den är tiden som Anders hörselproblem började.

-Det började med kraftig tinnitus och yrselanfall som ofta tvingade mig att krypande söka tillflykt till närmsta toalett för att spy. Det var Ménières sjukdom som drabbat mig på bägge öronen. De närmaste åren försämrades hörseln stegvis och till slut övergick yrselanfallen till s.k. droppattacker.

-Jag föll plötsligt till marken utan föregående varning och utan att tappa medvetandet. Sedan jag kvicknat till kunde jag omedelbart resa mig igen och fortsätta med min föregående sysselsättning. Det var väldigt obehagligt, men klingade av efter ett par år.

2014 flyttade jag och min fru från Norrbotten till Mellerud. Vi ville komma närmare barn och barnbarn som finns i Västerås och Kungälv. Jag var orolig för att komma från en bra hörselvård i Norrbotten till okänd hörselvård i Västra Götaland. Oron försvann dock efter första besöket på hörselvården i Vänersborg. Här fick jag en massa nya hjälpmedel och ett mycket bra mottagande.

Hörseln försämrades dock, framför allt på det högra örat, och efter ett flertal undersökningar ansåg man att jag var mogen för ett Cockleaimplantat (CI). Jag var själv väldigt skeptisk och orolig för att det inte skulle fungera. Jag tackade nej en gång, men fick ny förfrågan och till slut vågade jag mig upp på operationsbordet och fick mitt implantat inopererat bakom örat.

Det skulle snabbt visa sig var det bästa beslut jag fattat. Hörseln på höger öra hade man dödat, men ersatt med en slinga med 22 elektroder i snäckan som skickade elektriska signaler till hjärnan. Audionomen programmerade min mottagare och plötsligt hör jag klart och tydligt att hon frågar: Hör du mig? Hör du vad jag säger?

Jag hörde glasklart och än i dag, 6 år senare, fungerar mitt CI perfekt.

Efter denna utförliga redogörelse visade Anders sin film ”Med pukor och trumpeter” En film som berättade om 25 pojkar och en flickas militärtjänst som musiksoldater.

Vårträffen avslutades med kaffe och smörgås i den vackra kvällssolen över Håverud.

Relaterade nyheter

  • Från HRF:s årsmöte
    Datum: <time datetime="2024-02-26">26 februari 2024</time>

    Från HRF:s årsmöte

    Årsmötet hölls den 22 februari 2024 i Kyrkans Hus, Mellerud med ett 40-tal medlemmar närvarande Hrf:s ordförande Inger Andersson hälsade alla medlemmar varmt välkomna och ett speciellt välkommen till Eivor Johansson från förbundsstyrelsen. Eivor Johansson...

  • Inger och Lars-Åke på teknikkurs
    Datum: <time datetime="2023-11-23">23 november 2023</time>

    Inger och Lars-Åke på teknikkurs

    Två glada styrelseledamöter, Inger och Lars-Åke deltog på teknikkursen för hörselhjälpare i Viskadalen 2023 Distriktet anordnade en teknikkurs för hörselhjälpare på Viskadalens folkhögskola 2023. Distriktets representanter Birgit Hidgård och Mimmi Claeson höll i kursen tillsammans...

  • Hörselkväll hos HRF i Mellerud
    Datum: <time datetime="2023-10-26">26 oktober 2023</time>

    Hörselkväll hos HRF i Mellerud

    En givande och bra hörselkväll under hörselveckan! Under den årliga hörselveckan, som i år var vecka 42, anordnade HRF Mellerud en hörselkväll på Kyrkans Hus i Mellerud, med information från Hörselverksamheten Vänersborg. Gästande föredragshållare var...