Närkamp med naturen

Närkamp med naturen

Varje år vid vår-försommartid får yrkesverksamma medlemmar i HRF-Kristianstad möjlighet att träffas under en veckoslutskonferens. I år bjöds det in till Stenshuvuds nationalpark, på Österlen. Logi Blåsingsborg stod för mat och logi. Underbar mat, mysiga rum och sköna sängar. Stället gjorde de här dagarna skäl för sitt namn, eftersom det blåste ungefär halv storm!
Annars hade man nog prickat rätt i tid. nästan allt blommade på Österlen, körsbär och fruktträd, liksom de knallgula, honungsdoftande rapsfälten som vajade i den hårda vinden.

Första dagen var vikt för uteaktiviteter. Vi började på den lättaste och vanligaste stigen vår klättring mot Stenshuvuds toppar.

Efter att ha passerat en väldigt gammal, delvis raserad fornborg som löper runt om hela toppen , kom vi först till det södra huvudet, vidare till östra huvudet, där vi sökte lä för att intaga varm dryck. Därefter klättrade vi vidare mot den högsta toppen 97m över havet. Här kunde vi se Blekingekusten åt norr och Bornholm i söder. nerfarten gick på insidan av berget, via alekärret tillbaka till utgångsplatsen.

Efter att ha intaget lunch åkte vi tillbaka till berget. I Naturrum kunde vi bl a låtsasflyga över Stenshuvud, i en grotta lyssna till läskiga historier om bl a jätten Sten, samt beskåda ett underbart bildspel om växter och djur under olika årstider. Sedan vittjade vi den medskickade kaffekorgen innan det blev lekar på heden. Fria aktiviteter där de flesta valde en lugn promenad till stranden och en ”titt” på den gamla ålaboden Krivareboden.
Avslutningen på friluftsdagen kändes helt rätt, en 3-rätters middag, och senare på kvällen vickning med allsång, ledd av vår egen Solveig Lindblad. Tävlingar, musik och för dom som ville, lite dans innan det var dags att gå till sängs.

Sovmorgon, frukost och lätt morgongymnastik, bestående av en slags sagomassage (också med Solveig), gjorde att vi kom igång igen på söndagsmorgonen.
Tiden fram till lunch var vikt för Helen Skaag, från Region Skåne, Enhetschef för Hörsel och Dövenheten. Det blev två timmars diskussion med många frågor om olika saker. Ibland också olika uppfattningar. Att vara hörselskadad och samtidigt yrkesverksam är som att vara dubbelarbetande. Ibland oerhört krävande. Därför vore det önskvärt med mera förebyggande verksamhet, liksom repetionskurser för ex ménière och tinnitusgrupper. Större resurser borde läggas på rehabilitering. Allt detta vore möjligt, bara det funnits pengar anslagna, sade Helen.
Så var det lunch, utsökt Östersjöspätta med tillbehör, sedan återstod inte mycket mer än den obligatoriska avslappningsövningen.

Solveig Lindblad som är utbildad massör, visade hur man ger välgörande massage för rygg, nacke och ömmande axlar. Sedan fick vi också prova på varann. Det var säkert nyttig lärdom som kan behöva användas vid sina tillfällen. Massage ger avslappning, som i sin tur kan lindra tinnitus-besvär. Att få vara tillsammans i den här gruppen är otroligt välgörande.här kan alla vara sig själva. Man kan avstå från en del av programmet om man känner att man inte klarar det, men om man vill försöka så kan man vara med utan att bli generad om det inte fungerar. Alla hjälper alla och deltager på något sätt. hörselskadan är också av olika grad om någon missar något så går det bra att fråga om, både 1,2,5 eller 8 gånger. Ingen möda sparas heller från arrangörens sida. Det krävs kunskap och envishet för att det ska fungera.

En sådan tur, för oss, att både Ulla o Gunnel har massor av dessa egenskaper. Ett stort tack till arrangörer, tolkar och deltagare.

Bo Stenfeldt