Medlemsmötet 10 november, med en fantastisk livsberättelse
Vid medlemsmötet den fick vi möjlighet att höra en mycket berörande igenkännande livshistoria, kombinerad med hur både hörselvården och HRF har utvecklats sedan början av 1950-talet.
Den framfördes av Gunilla Rickardsson, den medlem som varit med längst i vår förening. Hon berättade hur det varit att börja skolan, där det varken fanns kunskap eller tekniska hjälpmedel. Enda möjligheten för Gunilla att uppfatta något var genom avläsning, vilket inte alltid fungerade. Det värsta var när klassen skulle ha högläsning, och turas om att läsa. Då fick hon gissa sig till var i boken de övriga eleverna läste, för att vara beredd när det blev hennes tur. Genom Hörselfrämjandet, nuvarande HRF, kunde hennes föräldrar så småningom köpa hörapparater till henne. Först då kunde hon vara delaktig i skolan. Senare i livet började hon engagera sig i den lokala hörselföreningen, och hon blev också ledamot i Hörselfrämjandets ungdomssektion, när det bildades 1962. Men när Gunilla påbörjade sin utbildning till socionom, räckte hörapparaterna inte till. Hon var på väg att ge upp, men fick som tur var återigen hjälp via Hörselfrämjandet, som via sitt eget hörselteknikföretag ordnade fram en teleslinga. Tack vare den kunde Gunilla slutföra sin utbildning. Sin yrkeskarriär inledde hon i Blekinge, men hamnade så småningom i Uppsala där hon arbetade på AMI Hörsel Döv Syn fram till sin pensionering. Idag är Gunilla aktiv som kassör i Vuxendövas förening, och väl känd bland alla aktiva inom HRF, både i Uppsala och på distriktsnivå. Vi är väldigt tacksam över att vi har en medlem som är så kompetent, och som kan bidra med så mycket historik inom HRF och den svenska hörselvården.
Förutom Gunilla fick vi också lyssna till kommunens brukarombud, Kristina Bromark, som tillträdde den nya tjänsten i mars. Hon berättade om sin roll, där hon ska vara en slags brygga mellan oss brukare och kommunens organisationsnivå. En viktig uppgift är också att öka medvetenheten i förvaltningar och bolag. Hon ska även följa upp att kommunen arbetar i enlighet med programmet för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning, som togs fram tillsammans med funktionshinderrörelsen i slutet av 2016. Kristina inledde vår eftermiddag, men stannade sedan kvar och lyssnade på Gunillas presentation, och jag gissar att hon fick med sig en hel del insikter om de problem som hörselskadade kan råka ut för. Hon förväntar sig också en hel del samtal från oss brukare, så den som har något som behöver framföras kan kontakta henne via telefon eller e-post.
Den sista timmen ägnade vi oss åt att gå igenom och diskutera kommande års verksamhetsplan och budget, och vid det extra årsmötet som genomfördes direkt efteråt fastställdes stadgarna till Johan Söderhjelms minnesfond.
Det enda som var negativt den här dagen var antalet medlemmar. Vi var bara tio personer som deltog.
Lena Thorén, ordförande