Kategori: Nyheter
Datum: <time datetime="2017-07-27">27 juli 2017</time>

Hörselveckan

Under årets Hörselvecka, då föreningar i hela landet genomför aktiviteter som syftar till att uppmärksamma hörselskadades situation i samhället, har vår förening valt att fokusera på två områden. Dels vill vi göra en insats för de som drabbats av tinnitus och behöver stöd, dels gör vi en satsning på ljudmiljön i skolan.

Vi inleder den 14 oktober med två föreläsningar om tinnitus. Den första berör aktuell forskning om tinnitus, där Christopher Cederroth, forskare vid Karolinska Institutet, berättar om vad som är på gång inom området. Därefter får vi höra Lisa Nordin och Thomas Haak, leg psykologer på Akademiska sjukhuset, som ger en allmän information om tinnitus och om vilka behandlingar som ges vid UAS. Föreningen kommer att ha ett informationsbord som bemannas hela eftermiddagen, och vi erbjuder även enkla hörseltester. Förfrågningar pågår för att få med ytterligare 1-2 utställare som kan visa hörseltekniska produkter. Det sker utanför föreläsningssalen, så besökare som inte vill lyssna på föreläsningar kan obehindrat prata med utställare.

Den 19 oktober blir det fokus på ljudmiljön i skolan. Det är en uppföljning på den information som vi skickade till kommunens rektorer och skolpolitiker i april. De uppmanades då att söka ett statligt bidrag ur ”Skolmiljarden” för att förbättra arbets/ljudmiljön för lärare och elever. Nu ska vi ge dem möjlighet att lära sig mer om området, både för att öka förståelsen för de problem som både lärare och elever dagligen utsätts för, och för att få kunskap om hur man praktiskt går tillväga för att förbättra ljudmiljön. Yvet Martin, akustiker från LN Akustikmiljö, kommer att beskriva detta på ett pedagogiskt sätt. Därefter kommer Robert Wålinder, läkare vid arbets- och miljömedicin, UAS, informera om ljudmiljöns inverkan på hälsan. Vi har förlagt föreläsningarna till kvällstid för att även få med så många lärare som möjligt. Givetvis är allmänheten också välkommen att lyssna. Till vår glädje har landshövding Göran Enander accepterat att hålla en kort inledning.

 

Plats och tider, se kalendariet.

Relaterade nyheter

  • Nytt nummer av Luren har kommit
    Kategori: Nyheter
    Datum: <time datetime="2022-01-25">25 januari 2022</time>

    Nytt nummer av Luren har kommit

    Rykande färsk nummer av Luren har kommit. Luren12022 –

  • En enkät om tillgängligheten i Uppsalas stadsmiljö
    Kategori: Nyheter
    Datum: <time datetime="2021-11-09">9 november 2021</time>

    En enkät om tillgängligheten i Uppsalas stadsmiljö

    Funktionsrätt Uppsala är en del av det Vinnova-finansierade forskningsprojektet Jämlik livsmiljö, tillsammans med KTH och Uppsala kommun. Syftet med denna enkät är att hitta platser eller strukturer i Uppsalas stadsmiljö som personer med funktionsnedsättningar aktivt undviker...

  • HRF Höstmöte 15 november
    Kategori: Nyheter
    Datum: <time datetime="2021-11-09">9 november 2021</time>

    HRF Höstmöte 15 november

    Höstmöte med Hörselskadades förening Uppsala Datum: måndagen 15 november 2021, kl. 18:00 Plats: ”Storan”, Funktionsrätt, Kungsgatan 62, Uppsala. Vi inleder med enklare förtäring.    Under punkten övriga frågor kommer Leif Wall att leda en diskussion...